Exekuce za nezaplacené poplatky univerzitě hrozí i vyloučeným studentům

25.11.2011 13:58

Mnoha vysokoškolákům hrozí problémy se soudními exekucemi. A důvodem může být i nezaplacený poplatek za semestr, do kterého nenastoupili. Podle deníku Právo jen Západočeská univerzita loni podala 216 podnětů k soudnímu vymáhání nezaplacených studijních poplatků. Jejich celková výše činila tři a půl miliónu korun.

Exekuce za nezaplacené poplatky univerzitě hrozí i vyloučeným studentům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Ve většině případů se jedná za nezaplacení poplatku za překročení standardní doby studia. Škola ale v některých případech požaduje peníze i po lidech, kteří se domnívají, že jejich studia již skončila.

K zápisu nemůžeš, přesto zaplať

Podobné problémy se vyskytly například na plzeňských právech. Stalo se, že student nebyl připuštěn k zápisu, ale poté mu přišla složenka na 17742 korun, což je částka za semestr, který student nestihne dokončit v prvních šesti letech studia. Jenomže zmíněný student složenku vyhodil – a nastaly problémy.

„Chyba nastala, protože nepodal žádný opravný prostředek,“ sdělil Petr Bezouška, který na právech vykonával funkci proděkana pro studijní záležitosti v inkriminované době. „Měl se odvolat nebo požádat o prominutí poplatku. My jsme doporučovali, aby v těchto případech univerzita peníze nepožadovala,“ uvedl. Podle právníků je však podobné jednání školy neetické.

Související:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…