Exministr Bublan hájí radikální islamisty, naznačuje umírněný muslim

15.12.2011 6:32

Někdejší ministr vnitra a bývalý šéf české tajné služby obhajuje islamisty. Říká to liberální muslim Lukáš Lhoťan v reakci na Bublanovo vyjádření pro ParlamentníListy.cz, kde komentoval obsah kázání z brněnské mešity, v němž kazatel Lukáš Větrovec vybízel k zabíjení Židů. Bublan se podle Lhoťana snažil závažnost kázání bagatelizovat. Exministr to však odmítá, ač si s původním vyjádřením do značné míry protiřečí.

Exministr Bublan hájí radikální islamisty, naznačuje umírněný muslim
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Bublan

ParlamentníListy.cz nedávno přinesly informaci u uniklé nahrávce kázání z brněnské mešity, v níž se vyzývá k povraždění Židů jakožto hlavních nepřátel islámské víry. Mezi dalšími politiky naší redakci poskytl vyjádření i právě František Bublan, exministr vnitra a bývalý šéf tajné služby.

Muselo by se dokázat, že šlo o rasovou nesnášenlivost

Ten prohlásil, že záleží na kontextu, v jakém byly ty výroky proneseny. „Muselo by se dokázat, že je to výzva k rasové nenávisti. Pokud celé to jeho kázání bylo takovým směrem zaměřeno, potom by to neměl být podnět k zakázání toho ústředí, nýbrž podnět ke stíhání toho, kdo to řekl. To ústředí se může ohradit, že s tím nesouhlasí. Čili si spíš myslím, pokud bude zřejmé, že opravdu vyzýval k nenávisti, může s ním být zahájeno například trestní řízení,“ řekl tehdy redakci exministr.

Proti tomu se důrazně ohradil právě Lukáš Lhoťan, který zmiňovanou nahrávku původně zveřejnil. Podle něho Bublan neomluvitelně obhajuje české islamisty a organizaci, která je za obsah kázání zodpovědná, což je od něho, zvláště jakožto bývalého ředitele civilní rozvědky, podezřelé. Bublan to v dnešním vyjádření pro redakci ParlamentníchListů.cz popírá.

„Já jsem se nevyslovil v tom smyslu, že bych to nějak zlehčoval, řekl jsem, že je to odpovědností kazatele. A pokud si ta náboženská obec takového člověka nechá, aby tam mluvil, tak to padá i na ni. Šlo mi o tom, abychom kvůli jednomu kazateli neodsoudili muslimskou obec jako takovou. Je odpovědností vedení obce, aby zabránila takovým lidem pronášet podobné výroky,“ říká dnes trochu odlišně Bublan.

Bublan: Muslimové tu chtějí žít v míru a pokoji, řekli mi to

„To nařčení, že bych obsah toho kázaní nějak zlehčoval naprosto odmítám. Mám zkušenost, když jsem byl ještě na vnitru a vypukla ta kauza s Al-Kájdou a možným ohrožením České republiky, tak jsem si pozval všechny zástupce muslimských obcí u nás a oni byli velmi vstřícní a ujišťovali o tom, že tady chtějí žít v míru a pokoji a islám není nijak radikální. Nemůžeme islám chápat tak, že špatný jako celek,“ dodal ve vyjádření naší redakci exministr.

Lhoťan si ale za svým tvrzením stojí. „Je pravdou, že František Bublan vychází velmi vstřícně islamistům. On byl žákem pana profesora Šilhavého, což byl dlouholetý aktivista za Ústředí muslimských obcí. Takhle se pan Bublan seznámil se spoustou muslimů a zároveň Alrawi jak hodně jezdí do arabských zemí, tak je pro naši rozvědku, ale i podnikatele a politiky zajímavou osobou,“ sdělil pro server ParlamentníListy.cz

Exministr se setkal s muslimem, před kterým varuje BIS

Bublan se podle něho s Alrawim zná velice dobře, mají spolu spoustu kontaktů. „V muslimské komunitě je velice dobře známo (a Alrawi se tím chlubí), že je Bublan těmto aktivitám hodně nakloněn, například se měl angažovat při získání registrace té muslimské obce,“ uvedl dále Lhoťan.

„Navíc říkat, že obsah kázaní je odpovědností pouze toho kazatele není pravda. Páteční kázání jsou překlady z arabštiny, které vždy schvaluje vedení obce. To je pouze jejich snaha to nějakým způsobem zakamuflovat. Nikdo samozřejmě nečeká, že by takové texty dávali někam veřejně, to by bylo naivní, ale na těch kázáních to celkem pravidelně zaznívá. A navíc, speciálně ta brněnská obec má dobré vztahy s ČSSD a to nejen s Bublanem, ale i se Sobotkou nebo Haškem,“ vysvětluje liberální muslim, který na aktivity radikálních islamistů v naší zemi často upozorňuje.

Okomentoval i některé zajímavé skutečnosti ohledně Bublanem zmiňovaného setkání s představiteli českých islámských organizací. „Na tom Bublanově setkání s představiteli muslimských organizací je šokující jedna věc. U Bublana byl tehdy i Mohammed Abbas který je podle BIS napojen na radikální organizace a poukazuji i na to, že se Alrawi a další setkávají s jedním duchovním z Vídně, po kterém jde rakouská kontrarozvědka. Oni se samozřejmě na veřejnosti snaží tvářit velice umírněně, aby mohli bez problémů ovlivňovat českou společnost, a ta páteční kázání jim to mohou narušovat, ale oni to tam musí říkat, aby uspokojili své stoupence, nicméně navenek se potom tváří úplně jinak. Jednou dokonce požadovali, aby měli vliv na vzdělávání žáků v českých školách,“ varoval Lhoťan.

Dále také odmítl nedávné tvrzení předsedy Ústředí muslimských obcí Muneeba Hassana Alrawiho, že byly výroky z kázání vytržené z kontextu. Evidentně šlo o souvislou nahrávku v délce více než patnácti minut a nejradikálnější antisemitská pasáž byla zhruba uprostřed nahrávky, takže jakékoli vytržení z kontextu je podle Lhoťana nemožné.

Jsme v přímém ohrožení, varují čeští Židé

Na zveřejněný obsah radikálně antisemitského kázání také ostře reagovala Federace židovských obcí v České republice, která to považuje za přímou hrozbu českým Židům.

„Zmíněné výroky považujeme s ohledem na výše uvedený kontext za otevřenou výhrůžku českým Židům jako jednotlivcům i židovskému společenství jako celku. Muslimský kazatel Větrovec současně v brněnské mešitě hrubě urazil památku obětí šoa. Snižování podstaty a charakteru nacistické genocidy Židů za pomoci nepřípadných, skutečnosti odporujících srovnání, jednoznačně odsuzujeme,“ ohradili se čeští Židé.

Ti považují za nepřípustné, aby v České republice byla rozdmychávána náboženská nesnášenlivost, jako se to stalo v případě zmiňovaného vystoupení českého muslima Lukáše Větrovce v brněnské mešitě.

„Rozhodně proti tomu protestujeme a vyslovujeme současně přesvědčení, že budou učiněna taková opatření, která podobným jevům do budoucna zabrání,“ uvádí dále židovské obce v prohlášení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …