Exministr Bursík: Klaus je zbabělec, Hájek zakyslý fanatik a madam Peake...

17.12.2012 6:27

ROZHOVOR Bývalý vicepremiér a exministr životního prostředí Martin Bursík, který se po vice než dvouleté přestávce vrátil do vedení Strany zelených, ostře kritizuje prezidenta Václava Klause. Označil ho za pokrytce a zbabělce, protože před rokem svého předchůdce Václava Havla pod vlivem truchlení veřejnosti nad jeho odchodem vychválil.

Exministr Bursík: Klaus je zbabělec, Hájek zakyslý fanatik a madam Peake...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Bursík

Anketa

Kdo byl lepší prezident?

24%
32%
hlasovalo: 7353 lidí

“Rok poté podpoří neuvěřitelné bláboly zakyslého fanatika Hájka, který bývalou hlavu státu nekonečně uráží a překračuje veškerá pravidla slušných mezilidských vztahů. Tyto nestandartně se chovající úředníky má prezident Klaus na špinavou práci. Tam, kde si sám netroufne před veřejností nestydaté názory formulovat sám, vystupují jeho zaměstnanci,” řekl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz místopředseda zelených.

Jsou pro vás čitelné poslední kroky premiéra Nečase, zejména jmenování nových ministrů obrany a dopravy?

Personální politika premiéra je pro mne nečitelná od samého počátku. Zpočátku se zdálo, že usiluje o jakousi očistu ODS, potom to vypadalo, že pouze hasí požáry a vše podřizuje snaze udržet vládu stůj co stůj. U drtivé většiny ministrů rezignoval na požadavek odbornosti a podle toho bohužel vládnutí vypadá. Někteří mají zato, že ministr je především politik a manažer a nemusí být odborníkem. Nezastávám tento názor. Ministr, který problematice, o které rozhoduje, nerozumí, je snadno manipulovatelný a není ani schopen politická rozhodnutí věcně obhájit před veřejností. Jak mu potom lidé mají věřit? Vyslání předsedy poslaneckého klubu ODS na ministerstvo dopravy je potvrzením personální vyprázdněnosti ODS a také toho, že Petr Nečas dává přednost udržení pozice uvnitř své strany před výkonem vlády.

A Karolína Peake?

Ta měla být odvolána v momentě, kdy se ukázalo, že se podílela na tzv. etických pravidlech Věcí veřejných, což nebylo nic jiného, než pravidla upravující korupci při zadávání veřejných zakázek zadávaných ministry za VV. Jak je možné, že místopředsedkyni vlády, která má na starosti boj proti korupci, něco takového prošlo. Tím u mne skončila. Nikoli však u premiéra, ten tuto zdiskreditovanou madam navrhl na ministryni obrany, aby se den nato divil, že odvolala nejschopnejšího velitele, kterého kdy armáda ČR měla, generála Picka.

Připadá vám jako exministrovi životního prostředí a představiteli Strany zelených rozumný návrh na sloučení ministerstev zemědělství a životního prostředí?

Myslím si, že cílem je likvidace nepohodlného resortu. Nevěřím zdůvodnění, podle něhož jsou smyslem návrhu na sloučení ministerstev úspory či zefektivnění. Ministři za ODS nepřišli na MŽP, aby posílili nebo alespoň udrželi systém ochrany životního prostředí v ČR, ale aby ministerstvo oslabili a nyní dochází k jeho zničení. Namísto, aby bylo ministerstvo životního prostředí protiváhou resortu průmyslu, dopravy a zemědělství – tak to funguje v civilizovaném světě, zcela vyklidilo prostor a mlčí. Jde to tak daleko, že MŽP ani nebojuje o pokračování evropského operačního programu životní prostředí a přenechává iniciativu průmyslu – to je anomální. Zajímalo by mne, který expert vymyslel ministerstvo pro venkov. To bychom se pak u nás v Česku podíleli na řešení globálních problémů lidstva, jako je ochranu klimatu či ztráta biodiverzity, z úrovně venkova. Oupps, to snad ne.

A co říkáte na případné sloučení ostatních ministerstev – dopravy a průmyslu nebo školství a kultury. Připadá vám vhodné toto spojování prosazovat v druhé půlce volebního období?

Nedokáži všechny ty návrhy už ani brát vážně. Taková rozhodnutí se dělají po důkladných analýzách kompetencí, procesních činností a podle dalších ukazatelů. Musí být zajištěna objektivita a nezávislost takových analýz. V případě Nečasovy vlády je to jen nezodpovědné čarování vycházející z hluboké personální krize všech tří koaličních stran a snaha předstírat činnost.

Co říkáte výrokům prezidenta Václava Klause a jeho chvále knihy svého vicekancléře Petra Hájka, který v ní nazývá bývalého prezidenta Václava Havla služebníkem Satana? (další citace z knihy: „Václav Havel byl nástrojem sil lži a nenávisti. Ve své misi byl úspěšný. A přesto prohrál. Václav Klaus – ať vědomě či bezděčně, ale v každém případě aktivně – byl nástroj pravdy a lásky. Ve své misi byl neúspěšný. A přesto zvítězil.“)

Především, prezident Klaus je pokrytec a zbabělec. Před rokem, pod vlivem smutku a truchlení veřejnosti nad odchodem prezidenta Václava Havla i před strachem z obrovského zájmu světa svého předchůdce vychválil. Rok poté podpoří neuvěřitelné bláboly zakyslého fanatika Hájka, který bývalou hlavu státu nekonečně uráží a překračuje veškerá pravidla slušných mezilidských vztahů. A tyto poradce a pracovníky kanceláře prezidenta platíme my všichni? Prezident Klaus by je za podobné chování měl vyhodit, jenže ono se ukazuje, že je to celé záměr. Tyto nestandartně se chovající úředníky má prezident Klaus na špinavou práci. Tam, kde si sám netroufne před veřejností nestydaté názory formulovat sám, vystupují jeho zaměstnanci.  

Doba Václava Klause na Pražském hradě nicméně končí. Favority na jeho místo jsou Miloš Zeman a Jan Fischer. Vyberete si z nich budoucí hlavu státu, pokud se tito dva kandidáti dostanou do druhého kola, jak předpovídají průzkumy veřejného mínění a všichni politologové?

Nenechám se manipulovat do situace, že si budu muset při prezidentské volbě vybrat mezi Zemanem a Fischerem. Média tímto predikováním budoucnosti de facto zužují lidem výběr kandidátů a vytvářejí ve voličích pocit, že když budeme volit jiného kandidáta či kandidátku, půjde o ztracený hlas. Podle mne to není fér. Přemýšlím, jak se v této mediální předvolební atmosféře musí cítit například Zuzana Roithová. Sám za sebe říkám, nenechme se manipulovat a nedovolme, aby veřejný prostor ovládl určitý, někým vymyšlený scénář. Seberme odvahu a ponechme si svobodu volby.

A jak se Vám, který jste rozjel jako šéf resortu životního prostředí v minulém volebním období program Zelená úsporám, líbí jeho pokračování v podobě prosazené současným ministrem Tomášem Chalupou?

Tady se ukazuje to, co jsem popsal výše. Nekompetentnost. Program Nová zelená úsporám má podporovat celkové zateplení rodinných a bytových domů tak, jako tomu bylo u Zelené úsporám. Jenže my jsme k tomu tehdy přidali i dotaci na ekologické vytápění biomasou, tepelnými čerpadly a solárně-termickými kolektory. Drtivá většina z téměř tří miliard dotací pouze do ekologického vytápění byla pro majitele rodinných domků. Tato dotace významně přispěla k vyčištění ovzduší náhradou uhelných kotlů za ekologické vytápění. Zájem byl ohromný, vytápění na obnovitelné zdroje instalovalo zhruba čtyřicet tisíc domácností. Největší slabinou dnešního Chalupova programu je skutečnost, že dotaci na vytápění obnovitelnými zdrtoji energie váže na splnění podmínky celkového zateplení budovy.

Jenže kdo v současné době má na to, aby zateplil celý dům? U řady domů to ani nedává smysl. Tepelným čerpadlem ušetříte dvě třetiny spotřebované energie i bez zateplení. Solárně-termické kolektory se nejčastěji používají na ohřev teplé užitkové vody do koupelny a není proto žádný důvod vázat podporu kolektorů na zateplení domu - to spolu vůbec nesouvisí. Navíc, řada lidí již zateplila a potřebují prostě vyměnit kotel za moderní ekologický. Podporu lokální výroby tepla z obnovitelných zdrojů energie po ministru Chalupovi žádal i výbor pro životní prostředí ve Sněmovně a on ji přislíbil. Věřím, že MŽP ještě parametry programu upraví tak, aby dával smysl a skutečně pomohl zlepšení stavu ovzduší, zejména na vesnici.

Na nedávném sjezdu Strany zelených jste byl zvolen místopředsedou strany. Jak hodnotíte, že jste se vrátil do vedení strany?

Pozitivně. Ve vedení strany budu mít na starosti politiku ochrany životního prostředí, přírody, ochrany klimatu, moderní energetickou politiku a další témata, u kterých podle mne od zelených ekologicky citlivá veřejnost očekává tvrdý střet s vládou. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…