FOTO Zeman se modlil u památníku Ground Zero. Potom se otočil k českým novinářům a řekl...

29.09.2015 21:45

Prezident Miloš Zeman poslední den své návštěvy New Yorku uctil oběti teroristických útoků z 11. září 2001 přímo v samém centru tehdejšího neštěsí, na Ground Zero v místě, kde stávala „Dvojčata“. Zeman se tam setkal s hasičskými veterány i českou rodinou, které při útocích zahynul syn. A českým novinářům vzkázal něco možná trochu nečekaného – bůh vám žehnej.

FOTO Zeman se modlil u památníku Ground Zero. Potom se otočil k českým novinářům a řekl...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Miloš Zeman, který bude dnes v noci před Valným shromážděním burcovat ke zničení tzv. Islámského státu, uctil památku tisíců obětí teroristických útoků z 11. září 2001 na místě bývalého Světového obchodního centra (WTC).

Prezident položil květy s malou českou vlaječkou ke jménům dvou českých obětí tragédie – Aleny Sešínové, emigrantky z roku 1968, a Lukáše Rambouska, vnuka spisovatele Oty Rambouska. Pietního aktu se účastnila i Rambouskova rodina.


Foto: Radim Panenka

Český prezident se v místě memoriálu na Groud Zero setkal také se třemi newyorskými hasiči, kteří se před čtrnácti lety podíleli na záchranných operacích po teroristickém útoku. Dva z nich jsou již hasičskými veterány, třetí stále u záchranného sboru působí. Hasičským hrdinům Zeman daroval sochu svatého Floriana, patrona hasičů a hasičskou modtlibu v angličtině i češtině. Její anglickou verzi na místě památníku přednesl.


Foto: Radim Panenka

„Nechť kdekoli oheň plane, já splním svoji povinnost. Pro záchranu životů, Pane, dej mi síly dost. V náručí vynést dítě, když ještě nevypršel čas, ale i starce, matku, která má šedý vlas. Stále na stráži stojím, protože povolaný jsem, před ohněm blízké chráním a pomoci chci všem. Když z tvé vůle se má stát, že sám při tom život ztratím, požehnej, Pane, mé rodině a laskavou rukou vrať jim, co při plnění poslání jsem jiným lidem dal,“ zní celé znění oné modlitby.

Po pietním aktu řekl českým novinářům Miloš Zeman pár slov. „Položili jsme kytičku u jmen českých obětí a přečetl jsem onu krásnou modlitbu. A jestli, můj bože, dovolíš, abych ztratil svůj život, dej, aby moje rodiny byly zachráněny,“ uvedl prezident. A s pohledem na novináře dodal: „Takže, God bless you (česky Bůh vám žehnej – pozn.red.). To je všechno a uvidíme se ještě navečer.“


Foto: Radim Panenka

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…