Farma z Plzeňska vyrazila do boje proti hypermarketům. Mléko vozí lidem až do domu

09.01.2012 10:12

Nízké výkupní ceny mléka a nezájem hypermarketů narvaných až po střechu mléčnými výrobky zahraničních firem přiměly provozovatele rodinné farmy Milknatur z Líní u Plzně k odvážnému a zásadnímu rozhodnutí, díky kterému si nyní získává své místo na trhu. Se svými mléčnými produkty nyní vyráží přímo k zákazníkům do místa jejich bydliště a lidem se nová služba velmi zamlouvá.

Farma z Plzeňska vyrazila do boje proti hypermarketům. Mléko vozí lidem až do domu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Žena nakupující potraviny v supermarketu

Provozovatelé ekologické  farmy  se stádem 400 kusů skotu plemene Holštýn, kde je vedle jalovic a telat 200 kusů dojnic, si snadno spočítali, že nemá smysl prodávat mléko za nepatrné výkupní ceny mlékárnám, když je možné tento produkt přímo na farmě patřičně ošetřit, prodat bez dalších prostředníků zákazníkům a ještě na tom něco vydělat.

 „Na začátku prosince jsme díky přísným hygienickým standardům a investicím do provozu získali statut mlékárny, což nás opravňuje ji nejen k výrobě mléčných výrobků, ale také k tomu, abychom mohli své čerstvé mléko Milknatur® stáčet a prodávat v lahvích. A s tím jsme začali tento týden,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Pavel Šrámek, místopředseda představenstva rodinné farmy. „Plzeňanům i obyvatelům okolních měst a obcí nabízíme nyní prodej mléka přímo z auta a přímo v jejich bydlišti. „Mléko až do domu“ dovážíme ve dvoulitrových lahvích s uchem pro pohodlné nošení. Láhev s dvěma litry mléka stojí 50 korun,“ řekl Šrámek.

Jako jedni z prvních producentů mléka v ČR začala firma Milknatur prodávat mléko prostřednictvím mlékomatů, kterých má nyní šest.  „Lidé v Plzni se nás pravidelně ptali, zda budou ve městě nové mlékomaty a kde je najdou, nebo někdy budou mít možnost koupit naše mléko i v obchodech. Zájem o něj je a ne každý má mlékomat po ruce. I proto jsme požádali o statut malé mlékárny a připravili rozvozové trasy po Plzni a okolí. Věřím, že tento způsob prodeje bude pro veřejnost dostatečně pohodlný a zájem o mléko a mléčné příchutě se tímto potvrdí a rozšíří,“ vysvětlil Pavel Šrámek.

Mléko se rozváží v pracovní dny od 16 do 20 hodin. Každý den objedou vozy dvě trasy se zhruba 15 stanovišti. Na každém se ohlásí znělkou, aby lidé poznali, že vůz právě přijel. Zastávka trvá 10 až 15 minut. Pak popojede vůz na další stanoviště. Ta jsou hlavně v sídlištích po celé Plzni včetně Skvrňan, Vinic, Lobez či Bolevce. Některé trasy vedou i mimo Plzeň. Vozy zamíří do Křimic, Vejprnic, Starého Plzence, Šťáhlav a do Rokycan.

Obsluha nabízí zájemcům stejné mléko, jaké je v mlékomatech, a mléčné příchutě Milknatur® - karamelovou, vanilkovou, malinovou, jahodovou a Ice Frappé Cappuccino. „ Čerstvé mléko Milknatur® je šetrně pasterované neboli zahřáté na 75°C po dobu 20 vteřin a poté opět zchlazené. Díky tomu ho lze pít ihned bez předešlého převaření. Šetrný ohřev zajistí mléku naprostou hygienickou bezpečnost a na rozdíl od vysoce pasterovaného (UHT) mléka v něm zůstanou všechny smyslové a důležité výživové hodnoty čerstvě nadojeného mléka. Mléko je též neodstředěné a jeho tučnost je kolem čtyř procent,“ uvedl Šrámek.  

Prodej baleného mléka, které je přímo z farmy, zavádí farma Milknatur v Plzni jako první. Dosud se v krajské metropoli prodávalo z vozu jen stáčené mléko z farmy nebo balené mléko zpracovávané v mlékárně.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Dvořák

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…