Fidel ano, Dolejš ne. Rudá mládež setřela poslance KSČM

26.03.2011 6:48

Mladí komunisté uveřejňují pravidelně na své webové stránce komsomol.cz internetovou verzi časopisu Československá Mladá Pravda. Kdo by si však myslel, že v ní velebí politiku KSČM a potažmo i představitele rudých třešniček, ten by se hluboce mýlil. V posledním čísle se například pustili do cupování poslance Jiřího Dolejše.

Fidel ano, Dolejš ne. Rudá mládež setřela poslance KSČM

Komsomolci, kteří se sdružují do Komunistického svazu mládeže (ten byl v roce 2008 soudem rozpuštěn, působí ale dál) a na něj navazujícího Svazu mladých komunistů Československa (SMKČ) si přivlastnili ideologii komunismu po svém. Milují Fidela Castra, Lenina, Stalina i Klementa Gottwalda a píší na ně oslavné ódy.

„Dělnickému prezidentovi" se ostatně poklonili na Olšanských hřbitovech k výročí Vítězného února a vzpomněli si na něj i v úplně nejčerstvějším vydání časopisu Československá Mladá pravda. Na první stránce časopisu se pak skví velké logo někdejšího Československého komsomolu. Vévodí mu rudá hvězda a srp s kladivem.

Související:

„Z podstaty celého díla soudruha Klementa Gottwalda je jasné, proč ho současná vládnoucí třída a její spojenci, ať už si navlékají kabát jakékoliv barvy, napadají, lživě pomlouvají a nenávidí. Gottwald a KSČ vedli v únoru 1948 většinu společnosti k získání a upevnění těch práv, která jsou v kapitalismu cupována a pošlapávána dnes a denně," otiskl pak časopis slova předsedy Svazu mladých komunistů Lukáše Kollarčíka.

Dolejšovi asi politika v zájmu proletářů nepřijde dost sexy

Tentýž Kollarčík ale odmítá, že by komsomolci neměli v lásce některé komunistické poslance. A to přitom ve zmiňovaném posledním čísle Čs. Mladé pravdy otiskli článek špinící poslance Jiřího Dolejše.

„Pánům Dolejšům a jemu podobným asi politika v zájmu proletářů, tedy těch, kteří si v potu tváře denně musí vybojovávat svoje místo pod sluncem, nevoní. Nepřijde jim asi dost ´sexy.´ Když jde více o volební výsledek, než o každodenní život prostého člověka, od toho my dáváme ruce pryč," píše v časopise Martin Drhlík jako reakci na Dolejšovo lednové vystoupení na besedě Svazu mladých komunistů Československa v Pardubicích.

„Pozornost vzbudily jeho názory okolo současné partaje. Veliký důraz kladl na to, aby se strana distancovala od ´sekty, která se každý večer a ráno modlí ke dvěma brožurkám marxismu-leninismu a není schopna a ochotna vnímat realitu současného světa, je dvacet až třicet let pozadu a neuznává jiné, otevřené názory´," hodnotí dále Drhlík Dolejše.

Jsou to sektáři, odráží atak Dolejš

„Já si na tu besedu vzpomínám. Článek asi psal mladík, jenž se mně stále dotazoval na mé názory na to, či ono," reagoval pro ParlamentníListy.cz Dolejš.

Podle jeho názoru jsou komsomolci skutečně "sektáři", jejichž názory jsou mimo reálný život a také často odlišné od oficiálních názorů KSČM. „Dříve Komunistický svaz mládeže měl hlavní buňku v budově sídla  KSČM, ale od doby, co jeho působení zakázal soud, tomu tak není. Museli kancelář vyklidit," uvedl dále Dolejš. To, co o něm komsomolci píší, mu však  nijak nevadí. „Každý má právo na názor," vysvětlil.

„Nevidíme nic špatného na tom, že napsal účastník besedy názor na vystoupení Dolejše," zmínil pak k tomu pro ParlamentníListy.cz Kollarčík. „Je to přece součást polemiky o tom, co se děje ve straně a ve společnosti," zmínil k tomu dále. Připomněl, že Svaz mladých komunistů je samostatné občanské sdružení a mohou tak psát, co chtějí.

Castra si váží i Mandely

Jenže zatímco o Dolejšovi píší negativně, tak naopak názory místopředsedy KSČM Stanislava Grospiče a poslankyně Marty Semelové, či bývalého předsedy Miroslava Grebeníčka otiskují rádi. Semelová a Grebeníček se ve sněmovně před časem zastali pohraničníků a třetí odboj odmítli. Čs. Mladá pravda k tomu píše:

„Semelová a Grebeníček totiž provedli frontální útok na agresivní a scholastické chápání minulosti a současnosti, které vládnoucí třída vtlouká více jak dvě desetiletí do hlav společnosti. Buržoazie na takové útoky z parlamentních lavic není zvyklá, dostala ránu na citlivé místo a z toho důvodu spustila antikomunistickou štvanici."

Související:

Na webových stránkách komsomolci také velebí Fidela Castra.  „Vždyť on je ikonou svobodného světa. Je milován nejen lidmi na Kubě, ale i v Ekvádoru, Bolívii, či Venezuele," poznamenal k tomu Kollarčík. Podle něj je Castro neprávem nazýván diktátorem. „Vždyť si ho váží i bývalý jihoafrický prezident Nelson Mandela," dodal předseda mladých komunistů.

Pracuje v odborném zázemí strany

Jak ParlamentníListy.cz zjistily, Kollarčík pracuje dokonce v týmu Stanislava Grospiče. Ten to však na přímý dotaz přímo potvrdit nechtěl. „V zaměstnaneckém stavu není," řekl k tomu.

„Svaz mladých komunistů je samostatná organizace a tak proč by nemohl pan Kollarčík pracovat pro KSČM? To by bylo potlačení svobodné práva na práci, nemyslíte?" odrážel Grospič otázku. Názory komsomolců ale neodmítá, každý názor je podle něj cenný. „Nikdo nemůže být za své názory popotahován," vysvětlil.

„Má práce v ústředním výboru strany ale nemá nic společného s prací ve svazu. Jedno neovlivňuje druhé," přiznal pak spolupráci Kollarčík, jehož ParlamentníListy.cz zastihly dokonce i v kanceláři odborného zázemí strany, kde Grospič nahradil Jiřího Dolejše ve funkci místopředsedy.

Kollarčík má ale podle zjištění redakce pracovat jen na externí smlouvu a jeho práce v ústředí strany je brána jako časově omezená stáž.

Psali jsme:
Poslankyně KSČM může Gottwalda chválit dál. Vyhazov jí nehrozí
Zastánce Grebeníček: Útoky na Semelovou jsou nápady chorých mozků 
Komunisty už zrušit nemůžeme. Je příliš pozdě, pění Jandák

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…