Gazdíkova dáma: Voliči, lépe zde bude možná až za desítky let

16.10.2013 9:26

ROZHOVOR Máme největší nezaměstnanost maminek s malými dětmi, to musíme změnit. Říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz trojka na středočeské kandidátce TOP 09 a Starostů Věra Kovářová, která sama patří k hnutí Starostové a nezávislí Petra Gazdíka. Mezi její priority patří také zachování úřadů v obcích a menších městech a vyjádřila se také, že bychom měli regulovat přítomnost politiků ve vedení státních podniků.

Gazdíkova dáma: Voliči, lépe zde bude možná až za desítky let
Foto: Archiv VK
Popisek: Věra Kovářová

Jak probíhají přípravy na volby?

V těchto dnech vrcholí naše kontaktní kampaň. Jezdíme do obcí a měst Středočeského kraje, kde hovoříme s lidmi, dále pořádáme různá setkání, například „Pivo s Věrou a Helenou“ v chýňské hospůdce minulou sobotu. Momentálně chystáme jazzový koncert na podporu středočeské kandidátky TOP 09. Ten se uskuteční v sobotu od devatenácti hodin v sokolovně v Rudné – zájemci jsou srdečně vítáni.

S čím do letošních voleb jdete a změnil se v něčem váš přístup od těch posledních?

Trošku se to změnilo. V posledních volbách jsme chtěli prosadit novelu zákona o rozpočtovém určení daní - to byl náš hlavní cíl, za kterým jsme dlouhodobě šli. Byl to i můj cíl osobní. Po dlouhém boji se tuto novelu podařilo schválit. Obce a města si díky tomu letos polepší o více než deset miliard korun.

Letos jsem si z našeho volebního programu vybrala tři témata, kterým bych se chtěla věnovat. Blízká jsou mi z různých důvodů. Prvním tématem je zlepšení, jak kvalitativně, tak kvantitativně, čerpání dotací z Evropské unie, druhým zachování veřejných služeb v obcích a městech v současné míře. A třetí téma má krycí označení spokojená maminka.

Jak konkrétně pomoci maminkám, aby byly spokojené?

Nabízím dvě opatření, ani jedno není nijak originální. Jednak je to zákon o dětských skupinách, což jsou v zásadě školky, na jejichž provoz jsou kladeny výrazně menší nároky. Mohly by doplnit mateřské školy, jejichž kapacita v současnosti nedostačuje. A jednak zkrácené pracovní úvazky právě pro maminky. Zaměstnavatelé by měli být k jejich zaměstnávání motivováni úlevami na povinných odvodech, například zdravotním pojištění.

Měla by být účast politiků ve vedení státních podniků omezena zákonem, aby nedocházelo ke korupčnímu prostředí? Nebo například, aby politik vlastnil média?

Určitá regulace je na místě, souhlasím v tom s iniciativou Rekonstrukce státu, která se tento požadavek zařadila mezi své programové body. A vlastnictví médií politiky? Jakákoli koncentrace moci je škodlivá, v případě moci politické a mediální, a protože tuším, na koho narážíte - navíc i hospodářské moci - tomu není jinak.

Jak se díváte na volební kampaně ostatních stran? Je nějaká, která se vám nelíbí a proč?

Možná mi to nebudete věřit, ale protože už od začátku září při každé volné chvíli jezdím po obcích a městech Středočeského kraje, nemám příliš času na pečlivé sledování kampaně ostatních stran. Souběžně totiž i nadále pracuji jako lektorka německého jazyka a skloubit to není úplně jednoduché.

Něco málo mě ovšem přece jen napadá. Uvědomila jsem si, že z cest po našem kraji na mě výrazně zapůsobily billboardy. Velkou radost z nich asi jako většina spoluobčanů nemám. Některé jsou nápadité, některé méně, ozdobou krajiny ale v žádném případě nejsou.

Mají se podle vás daně snižovat nebo zvyšovat a proč? Někdo tvrdí, že jejich snížení nastartuje ekonomiku, souhlasíte s tím?

Obecně platí, že daně by měly být co nejnižší, to jistě neříkám nic překvapivého. Bohužel se ale nenacházíme v bodě nula. Česká republika je nemálo zadlužena a prostředky potřebné pro chod státu odněkud brát musí. Osobně budu považovat za dostatečné, pokud se dosavadní složená daňová kvóta nebude navyšovat. To je i cíl TOP 09.

Pokud jde o druhou otázku, vím, že takový názor existuje. Razí ho třeba pan Sobotka. Ten pan Sobotka, za jehož působení ve funkci ministra financí narostl dluh republiky v době ekonomického růstu velmi výrazným způsobem. Je třeba něco dodávat?

Jste opět spojeni s TOP 09, vidíte v tom stále výhodu? 

Dovolím si odpovědět otázkou: kdybychom v tom výhodu stále nespatřovali, byli bychom s TOP 09 opět spojeni?

Určitě cítíte značné znechucení politikou a děním okolo. Jak přesvědčit voliče, že to nebude ještě horší?

Nežiju ve skleněné věži a o znechucení politikou dobře vím. Musím přiznat, že mu občas podléhám také sama, ale pak se za pomoci rodiny vždycky vzchopím a zopakuji si, že má smysl v politické práci pokračovat.

V posledních čtrnácti dnech při diskuzích s občany je nespokojenost se stavem politiky docela frekventované téma. Nemažu jim med kolem úst a vždy zdůrazňuji, že zlepšení nepřijde v horizontu měsíců, ale let či spíše desítek let. Vzpomínáte na Masaryka, který hovořil o padesáti letech? A neobejde se bez aktivních občanů.

Měli by politici přiznávat svůj majetek? 

Ano, samozřejmě.

Jak vnímáte situaci Středočeského kraje pod vedením sociálního demokrata, hejtmana Josefa Řiháka? Zlepšila se?

Pozitivně hodnotím změnu atmosféry na krajském úřadu. Dál už to je horší - Středočeskému kraji chybí více než půl miliardy korun například na spolufinancování projektů realizovaných z větší části z evropských peněz, na financování problematického projektu leteckého muzea Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi a třeba i na spoluúčast při opravě krajských komunikací poškozených povodněmi.

Jako řešení této neuspokojivé situace vedení kraje navrhuje nejdražší variantu, kterou je odložené financování. To je jednoznačně nejdražší řešení dluhů! To vše v situaci, kdy středočeské nemocnice potřebují od Středočeského kraje finanční injekce, protože dlouhodobě hospodaří se ztrátou…

Co si myslíte o vystupování prezidenta Miloše Zemana? Měla by se volba prezidenta vrátit do rukou politiků?

Obecně mě způsob, jakým vystupuje, netěší, to podtrhuji dvakrát. Uznávám ale, že některé kroky se mu podařily, třeba výběr ústavních soudců. I v tomto případě bychom ale našli chybičky. Volbu prezidenta bych ponechala v rukou občanů, nejsem nakloněna příliš častým změnám ústavy.

Kdo je podle vás ve volbách vaše největší konkurence?

V boji o hlasy občanů je naším největším konkurentem blok levicových a populistických stran. Kdo mezi ně patří, to si domyslí každý soudný občan sám.

Co si myslíte o evropské integraci a přijetí eura pro Českou republiku?

Jsem příznivcem evropské integrace, to ale neznamená, že nekriticky přijímám veškerá opatření, která na úrovni Evropské unie vzniknou. K nim patří třeba rodící se požadavek na obligatorní zastoupení žen v orgánech obchodních společností nebo třeba úsilí o co nejrychlejší přijetí eura. Zatímco první pravidlo považuji za nesmyslné kdykoli, k přijetí eura se hlásím, ale až ve střednědobém horizontu.

Jaký je Váš recept na nezaměstnanost?

Velmi prostý: snížení nákladů práce. Obávám se, že bez něj to nepůjde.

Proč by měl pravicový volič volit TOP 09 a Starosty?

Víte, já ctím pravicového voliče do té míry, že se nebojím toho, že by si ten důvod nedovedl najít sám. Ale přece jen je tohle spojenectví unikátní svou soudržností. Poslanecký klub byl v posledním volebním období na pravici jediný, který vydržel vcelku. Není to malá hodnota, když si uvědomíme, jak je naše politická scéna fragmentarizovaná. Důvodů by se našlo víc, ale jak jsem řekla, je to na uvážení spoluobčanů.

Jakou hrozbu vidíte ve volebním programu ČSSD a KSČM a jakou hrozbu vidíte v případném koaličním spojení těchto stran?

Nemalou, stejně jako kdokoli, kdo má možnost sledovat spolupráci těchto stran na krajské úrovni. Za zcela klíčové považuji, aby tyto strany nedosáhly - třeba ve spojenectví s nějakým populistickým subjektem - na ústavní většinu, to by opravdu nebylo dobré.

Věra Kovářová se narodila 20.ledna 1964 v Praze. Vystudovala zdejší gymnázium, Vysokou školu ekonomickou a působila převážně jako lektorka německého jazyka a organizátorka kurzů. Kromě toho absolvovala manažerské postgraduální studium. V roce 2006 byla zvolena místostarostkou obce Chýně o dva roky později se stala její starostkou. Nyní je tamní zastupitelkou a zároveň je zastupitelkou Středočeského kraje a předsedkyní středočeské organizace hnutí Starostové a nezávislí. Je vdaná a má devatenáctiletou dceru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…