Generali žaluje český stát kvůli zkrachovalým cestovkám

31.01.2013 13:38

Za poškození dobrého jména žádá omluvu a odškodnění 18,5 milionů korun.

Generali žaluje český stát kvůli zkrachovalým cestovkám
Foto: Pojišťovna Generali
Popisek: Pojišťovna Generali

Od roku 2000 připravila nedokonalá legislativa české turisty o desítky milionů korun. Tak dlouho je v platnosti zákon upravující podnikání v cestovním ruchu, který od samého počátku v rozporu s požadavkem evropské směrnice stoprocentně nechrání klienty cestovních kanceláří, které se ocitly v úpadku.
Garant zákona, Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), namísto přijetí odpovědnosti svaluje vinu na pojišťovny. MMR tak svými výroky opakovaně poškozovalo dobré jméno pojišťovny Generali, která na nedostatky v zákoně 159/1999 Sb. dlouhodobě poukazuje. Generali opakovaně nabízela MMR pomocnou ruku k řešení situace. Stejně tak poskytla MMR dostatek času na odstranění závadného stavu, na který MMR upozornila. Nabídka i výzva Generali zůstaly bez odezvy.

Generali se proto rozhodla bránit jednání ministerstva a jeho představitelů, kteří reprezentují český stát, soudní cestou. Požaduje omluvu a finanční kompenzaci ve výši nejméně 18,5 milionů korun. Případný soudní výrok ve prospěch Generali by mohl urychlit odškodnění klientů zkrachovalých cestovních kanceláří ze strany státu.

„Prostřednictvím Advokátní kanceláře Jana Kalvody jsme podali žalobu na Ministerstvo pro místní rozvoj, aby se zdrželo nekalosoutěžního jednání a poškozování dobrého jména naší společnosti,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel pojišťovny Generali Štefan Tillinger.

Výroky představitelů MMR jsou založeny zejména na nepravdivém tvrzení o povinnosti pojišťoven hradit bez ohledu na limit pojistného plnění. Jeho výši jako horní hranici plnění navrhuje cestovní kancelář, jejíž odpovědnost opakovaně potvrdila ČNB.

„Směrnice Rady č. 90/314/ EHS již v roce 1990 zavázala členské státy k určité právní úpravě podnikání cestovních kanceláří,“ zdůraznil advokát Jan Kalvoda. Podle něj je zcela nepřípustné, aby stát přenášel tíhu plnění tohoto závazku na soukromé subjekty, v tomto případě na pojišťovny. „Je povinností státu, nikoliv pojišťoven, aby naplnil příslušnou směrnici“, upřesnil Kalvoda.

Předmětem žaloby jsou nároky pojišťovny Generali na ochranu před trvajícími i hrozícími zásahy do jejích práv, náprava závadného stavu a nárok na náhradu škody i přiměřené zadostiučinění.

„Ministerstvo pro místní rozvoj výslovně odmítá vlastní odpovědnost za stav a za následky právní úpravy podnikání v cestovním ruchu. Kroky, proti kterým žaloba směřuje, se Ministerstvo pro místní rozvoj pokusilo odvést pozornost od vlastního podílu na zavinění této neblahé situace,“ konstatoval Tillinger.

„Je s podivem, že MMR negativně reagovalo pouze na postup pojišťovny Generali, přestože byl v souladu s platnou legislativou,“ konstatoval Tillinger s tím, že takové selektivní jednání poškozuje Generali jako tradičního lídra trhu na poli povinného pojištění CK proti úpadku a de facto naplňuje podstatu nekalosoutěžního jednání.

Bohužel také letos v létě se mohou opakovat situace z předchozích let, protože přes opakovaná, patrně pouze proklamativní a účelová, prohlášení MMR nebude novela zákona 159/1999 Sb. v hlavní turistické sezóně účinná. V rozporu s požadavkem evropské směrnice nebudou klienti CK ani v letošním roce stoprocentně chráněni v případě jejich úpadku.

„Generali proto všem českým turistům nabídne také v letošním roce službu, která je adekvátní ochranou do té doby, než bude novelizován zastaralý zákon, který nechrání koncové spotřebitele dostatečně,“ doplnil  Tillinger. Poukázal tak na cestovní pojištění, které zaručuje klientům zkrachovalých CK rychlé stoprocentní vrácení peněz za neuskutečněné zájezdy v případě, kdy dojde k úpadku cestovní kanceláře. „Ještě během sezóny tak budou moci odjet na dovolenou, i kdyby došlo k úpadku cestovky, u které si zájezd zakoupili,“ uzavřel Tillinger.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pojišťovna Generali

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…