Hašek: Snad se česko-čínské vztahy opět přiblíží své dřívější podobě

28.03.2012 14:43

Zpráva šéfa Asociace krajů ČR Michala Haška z mise po Čínské lidové republice.

Hašek: Snad se česko-čínské vztahy opět přiblíží své dřívější podobě
Foto: Hans Štembera
Popisek: První místopředseda ČSSD Michal Hašek

Právě přejíždíme vlakem Peking – Šanghaj, průměrná rychlost 300 km/h, moderní vlak i prostředí, žádné drkocání, docela zážitek ve srovnání s domácí realitou. Jednání v Pekingu z pohledu regionů ČR velmi úspěšná, vedle politických institucí – komunistické strany a jejich institutu – pro mezinárodní vztahy a pro ekonomickou spolupráci jsme postupně navštívili ministerstva financí, průmyslu, životního prostředí, zemědělství, společnosti pro rozvoj a výstavbu dopravní infrastruktury, energetiky a v neposlední řadě také čínský parlament – všečínské lidové shromáždění a vedení centrálního Pekingu. Všude velmi srdečné a otevřené přijetí, velký zájem o spolupráci s českými regiony, hospodářské vztahy, možnost investic v oblasti infrastruktury do regionů a měst v České republice, a také možnost vstupu českých firem do Číny v segmentech zemědělství, životního prostředí, energetiky, finančních institucí, strojírenství, věda, výzkum a inovace – to je jen příkladný výčet zahájených aktivit, vč. podepsaných několik memorand o spolupráci. První čínské delegace dorazí ke konkrétním jednáním do České republiky už v květnu. Věřím, že najdeme poměrně rychlé projekty, ve kterých budou čínské firmy v České republice a české v Čínské lidové republice úspěšné a česko–čínské vztahy se alespoň na regionální úrovni opět přiblíží své dřívější podobě a dynamice z let 2005 – 2007. Každá firma, každé pracovní místo v České republice, které v době krize zachráníme před zrušením nebo dokonce vytvoříme nové, stojí za to rozvíjet vztahy s Čínou jako globálním hráčem v oblasti světové ekonomiky i politiky. Věřím, že to po naší návštěvě pochopí i česká vláda, když takovou politiku provádějí USA, Německo, Polsko, Rakousko, Maďarsko či po nástupu nové vlády bude opět jako dříve nepochybně i Slovensko.

Michal Hašek, předseda Asociace krajů ČR

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Michal Hašek

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…