Hejtman Řihák: Není náhodou, že za Drábka provedli to, čeho se bál i Nečas

17.02.2013 10:11

ROZHOVOR Kdo může za současnou nezaměstnanost a jaké konkrétní kroky nás dovedou ke zlepšení situace? Nejen o tom si se středočeským hejtmanem a sociálním demokratem Josefem Řihákem povídaly ParlamentníListy.cz.

Hejtman Řihák: Není náhodou, že za Drábka provedli to, čeho se bál i Nečas
Foto: Archiv JŘ
Popisek: Senátor ČSSD Josef Řihák

Proč je v České republice tak vysoká nezaměstnanost?

I v globální ekonomické krizi vykazují některé ekonomiky ekonomický růst a stabilní úroveň zaměstnanosti. Pokud zůstaneme v Evropě, pak jsou to především skandinávské státy. I tam existují extrémní pravicové strany, i tam existují levicoví extremisté, ale existuje tam něco, čemu se říká celospolečenský konsensus mezi demokratickými, neextremistickými stranami.

Daně, které nám připadají astronomické, tam třeba nikdo nezpochybňuje jako brzdu růstu ekonomiky, protože všichni ví, že je to hloupost. Škoda, že se v Čechách čte více Stieg Larsson než programy švédských či dánských demokratických politických stran. Pak byste mi tuto otázku klást nemusela a ptala byste se jen na to, proč současná Nečasova vláda dělá v tom a tom tak očividné a zásadní chyby.

To je právě má další otázka, jak moc může za nezaměstnanost současná vláda?

Tuto vládu musíte vidět optikou státu, coby velmi drahé golfové hole v rukách stále se zlepšujícího golfisty na náš úkor, přičemž míček je stát. Začala to Topolánkova vláda, která před šesti lety zkoušela experimenty odpalu míčku v podobě sociálního státu, ať již se jednalo o rovnou daň, zastropování sociálního a zdravotního spoření, a tak dále a tak dále, což dnes tato vláda zrušila jako nesmysl.

Experiment v odpalu se nepovedl, touto cestou se nevydali, ale - bohužel - ona hůl jim zůstala, a teď mnohem efektivněji chtějí ten míček s názvem "sociální stát" odpálit co nejdál. Není náhodou, že za ministra Drábka udělali na MPSV to, čeho se bál i současný premiér Nečas, tj. privatizace celé sítě úřadů práce, sKarty a jiné zneužití role státu směrem k těm, kteří jsou na něm dočasně či trvale závislí. Jinak řečeno, oni vůbec nepřemýšlí o tom, co se děje okolo golfového hřiště. Oni přemýšlejí tak, aby získali co nejvíce prostředků a času na to, aby tu hru mohli hrát.

Jak by se vláda měla zachovat, aby nezaměstnaných ubývalo?

Export. Rusko, Čína, Indie, Brazílie, jednoduše napřít síly tam, kde je prostor. Tyto trhy jsou zatím otevřené, nenáročné, vstřícné a hlavně - máme zde na co navazovat. V druhém sledu není možné neustále jen mluvit o reformě vzdělávání, abychom byli stále na začátku. A v neposlední řadě, výzkum a inovace. Bez mozků se vyvážet nedá. Leda dřevotříska, uhlí a elektrická energie. A v tomto zatím pravicové vlády vedou.

V čem tkví povzbuzení ekonomiky, aby firmy nepropouštěly zaměstnance?

Tato vláda je již druhá, která slíbila daňové přiznání na jeden formulář. Tato vláda také slíbila méně papírování a úředníků, což se odrazilo tak, že jsme se jako země vstřícná pro podnikání opět propadli. Nejde ani tak o výši daní, ale o důvěru mezi státem a politiky a podnikateli, ale i lidmi v tom, kam jejich peníze z daní půjdou. Viz příklad Skandinávie.

Jak jste spokojen s úřady práce a jsou dobrým zprostředkovatelem zaměstnání?

Pod panem exministrem Drábkem se z nich staly, slovy pana prezidenta Klause, úřady nepráce a zprostředkovatelé nezaměstnání. Ten systém je v rozvalu, na což už ředitelé úřadů práce, ale i představitelé ČSSD v čele se Zdeňkem Škromachem, v minulosti permanentně upozorňovali.

Jak vnímáte nezaměstnanost v kraji a co je největším problémem v této oblasti?

Středočeský kraj je specifický, není jednolitý. Okres od okresu se liší jak míra zaměstnanosti, tak její struktura. Díky Praze a Mladé Boleslavi jsou zde ostrůvky pozitivní deviace, ale všude okolo, čím dál od Prahy se situace zhoršuje. A mám-li definovat největší problém? Největším problémem není stát, ale proces jeho rozvalu a privatizace, který předvádí tato vláda.

Může krajský úřad místní nezaměstnanosti pomoci, případně jak?

Klíčem k řešení je centrální vláda, která odpovídá za hospodářskou politiku státu. Tedy za strategii národohospodářské a zahraniční politiky. Kraje jen administrují v regionu to, co vláda považuje za takzvaně "regionální". Jinak řečeno, pokud byste po kraji chtěla řešit nezaměstnanost, je to asi tak, jako kdybyste řekla, že v Praze přebírá ze dne na den odpovědnost a roli policejního orgánu Městská policie. Okamžitě by nastal chaos a nárůst zločinnosti. Kraj může být v tomto případě lepší nebo horší šminka pro vrásky na obličeji, za které odpovídá centrální vláda, protože disponuje jen zlomkem pravomocí a jen odstínem financí, které má k dispozici centrální vláda.

Josef Řihák se narodil 25.dubna 1959 v Karlových Varech. Do Příbrami se přestěhoval v roce 1966 s rodiči a na Střední zemědělské technické škole v Březnici maturoval. Po vojenské službě pracoval na Okresní veterinární správě v Příbrami a zároveň studoval dálkově na Vysoké škole veterinární v Brně, a to hygienu potravin a ekologii zemědělství. Následně pracoval jako obvodní veterinární inspektor v Příbrami a později jako vedoucí zdejší veterinární a hygienické stanice. Do ČSSD vstoupil v roce 1998 a o dva roky poté se stal místopředsedou Krajského výkonného výboru strany ve středních Čechách a zastupitelem kraje. Svůj mandát v roce 2007 složil. Od roku 2002 do roku 2006 byl také poslancem a v roce 2008 byl zvolen senátorem. Starostou Příbrami byl od roku 2006 až 2012, kdy se stal hejtmanem Středočeského kraje. Josef Řihák je rozvedený a má dvě děti.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…