Hrozí totalita. Braňte se, podpořil studenty kardinál Vlk

21.12.2012 11:24

Kardinál Miloslav Vlk je jedním z těch, kteří podporují jihočeské studenty v „boji“ proti spojení ČSSD s KSČM na jihu Čech a také proti jmenování Vítězslavy Baborové do funkce krajské radní pro školství a kulturu. Bývalý primas český a arcibiskup pražský, dnes kardinál Vlk, jako rodilý Budějovičák si nemohl nechat ujít šanci přidat se na stranu protestujících. Chápe prý i jejich demonstrace, i hladovku. Dokonce jim napsal otevřený dopis.

Hrozí totalita. Braňte se, podpořil studenty kardinál Vlk
Foto: kardinal.cz
Popisek: Kardinál Miloslav Vlk

„Sleduji od začátku vaše velké úsilí o to, aby si naše veřejnost uvědomovala nebezpečí plíživého návratu totality po posledních krajských volbách, kterému dávají prostor sociálně demokratičtí hejtmani svými koaličními dohodami bez ohledu na minulost. Podporuji vaši hladovku a ostatní aktivity v tom smyslu, aby se změnilo svěřování zvláště citlivých oblastí zodpovědnosti v krajském zastupitelstvu členům komunistické strany, která se veřejně nezřekla své totalitní ideologie a nedistancovala se od zločinů své strany, zvláště z padesátých let, které jsou veřejně známé a jsou stále znovu připomínány,“ napsal v otevřeném dopise kardinál Vlk.

Podle některých zastánců současné koalice i podle hejtmana Zimoly jde o jeho právo na svobodný názor a vyjádření podpory studentům je zcela logické. Avšak mnoho lidí si myslí, že by se jeden z nejvyšších představitelů církve neměl vměšovat do „politiky“ státu ani kraje.

Kardinál označil kroky zastupitelů za ubohé

Miloslav Vlk jde ale s kritikou ještě dál. „Je nezodpovědné a velmi ubohé, když někteří zastupitelé vám vytýkají, že ty věci nepamatujete, že je to minulost. Ale jsme tu my starší, kteří jsme svědky komunistických zvěrstev. Zažili jsme je na vlastní kůži. Já jsem Jihočech a v mých materiálech StB je dostatek dokumentů o mém pronásledování, šikanování, omezování svobody a zastrašování komunistickou totalitní mocí, o odposlouchávání, které jsem zažil, když jsem pracoval jako archivář okresního a městského archívu. Studentská mládež ve vašem věku, se kterou jsem se tehdy setkával, byla vyslýchána a zastrašována, jak je to zdokumentováno v materiálech StB,“ říká Vlk s tím, že už i jako kněz, později jako sekretář českobudějovického biskupa Hloucha zakusil také tvrdé pronásledování církve. Proto prý nemůže nyní mlčet.

„A takovéto věci se mají opakovat? Váš boj je spravedlivý a všichni, kdo neztratili paměť a cit pro právo a spravedlnost, ho musí podporovat!“ vzkazuje studentům Vlk, který se tak veřejně zastal protestujících studentů.

Jandák: Tady nejde o studenty

Oponenti ale říkají, že kardinál Vlk se vyjadřuje k něčemu, o čem nic neví, stejně jako většina studentů.

„Ono to není o svobodném názoru, na který má mít každý v každé demokratické zemi právo! Ono je to o uražené ješitnosti některých politiků a skupin, které prostě nebyly ve volbách úspěšné a teď používají všechno možné, i studenty, aby zastrašovali komunisty. Sám vážně nejsem nadšený z toho, že KSČM sedí v radě kraje, ale je to demokraticky zvolená strana. Druhá nejsilnější a možná by se pan kardinál měl spíš zamyslet nad tím, proč tomu tak je,“ míní jihočeský poslanec Vítězslav Jandák (ČSSD).

Rodiče studentů často nechápou

Matka jedné ze studentek, která se k protestu připojila, ale ujišťuje, že mnozí studenti vážně nevědí, za co demonstrují.

„Byla jsem v šoku, když mi naše Lenka řekla – „Mami, já je musím podpořit, protože jsme se tak domluvili a nechceme, aby se zavírali lidé, aby se vraždilo, aby se znárodňovalo a aby se měnily osnovy,“ svěřila se paní Lenka, matka dívky z třeboňského gymnázia.

„Snažila jsem se ji vysvětlit, že před rokem 1989 tu byla totalita, nyní je demokracie a komunisté jsou, ať chceme, nebo nechceme, demokraticky zvolenou stranou. A to, co tu bývalo, tu už nikdy nebude. To je nesmysl. Co cpou ti rádoby „spravedliví“ do hlav dětem, jako je to moje, netuším, ale dceři jsem řekla, že je to její volba. Jen by měla přemýšlet nad tím, čemu věří a co jí někdo říká. Že je to jen o tom, že nevyhrála pravice a ta se teď mstí přes študáky,“ dodala dvaačtyřicetiletá účetní.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …