Hučín: Pro zákaz KSČM jsou závažnější důvody než pro zákaz Dělnické strany

15.01.2013 15:52

REPORTÁŽ Pro zákaz komunistické strany jsou ještě závažnější důvody než pro zákaz Dělnické strany. Při olomoucké demonstraci proti komunistům to včera řekl disident a bývalý důstojník BIS Vladimír Hučín. Na akci dorazila také Zdena Mašínová, která kritizovala účast KSČM ve vedení Olomouckého kraje.

Hučín: Pro zákaz KSČM jsou závažnější důvody než pro zákaz Dělnické strany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Jan Kubice a disident Vladimír Hučín

Olomoucké Horní náměstí včera odpoledne zažilo krátce po sobě dvě shromáždění. První bylo na podporu bývalého řidiče olomouckého dopravního podniku Romana Smetany, který dnes čelil soudu kvůli vyhýbání se vězení v souvislosti s přikreslováním vzkazů a tykadel na předvolební plakáty politiků. 

Mašínová: Přítomnost komunistů v čele kraje je provokace

Chvíli nato a o pár desítek metrů dál proběhla demonstrace proti komunistům ve vedení Olomouckého kraje v rámci tzv. Palachova týdne. Mezi asi šesti desítkami protestujících se objevila také minulým režimem perzekuovaná sestra bratří Mašínů Zdena. Ta přítomnost komunistů v čele hejtmanství vnímá jako provokaci.

„Jde mi hlavně o mladé lidi. Další generaci. Ta mi leží na srdci. To, co se zde odehrávalo od devadesátých let, muselo dospět k těmto koncům. A teď je poslední možnost, aby se mladí něco pokusili změnit a neprožili třeba to, co jsme prožili my,“ sdělila novinářům Mašínová.

V Olomouckém kraji vládne rudo-oranžová koalice od listopadu loňského roku. Komunisty na místech hejtmanových náměstků zastupuje Zdeněk Švec (bezpartijní), pod kterého spadá školství, a Michal Symerský, v jehož kompetenci je regionální rozvoj, životní prostředí, zemědělství či majetek.

Rozbořil: Strašení o návratu komunistů není fér

Hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil (ČSSD) však již dříve upozornil, že složení rady kraje je výsledkem voleb. „Občané této republiky rozhodli v demokratických volbách. Projevili svoji nespokojenost vůči Nečasově vládě. Strašení o návratu komunistů po 23 letech se mi nezdá zrovna fér, zvlášť když bylo tisíce příležitostí, aby tady komunistická strana nebyla. Ale ona tady je a my ji musíme demokraticky respektovat," sdělil nový hejtman s tím, že jeho strana brala též v potaz výsledky voleb, ve kterých komunisté skončili za ČSSD jako druzí, a proto tedy počty mandátů odrážejí i podobu koaliční dohody.

Hučín: Pro zákaz KSČM jsou ještě závažnější důvody než pro zákaz Dělnické strany

Kromě Mašínové se protestu zúčastnil také bývalý disident a důstojník BIS Vladimír Hučín. Ten podotkl, že pokud byla zakázána Dělnická strana, tak k zákazu KSČM jsou podle něj ještě závažnější důvody. „Tady byla ale velká možnost, kdy tajné služby a policejní aparát, především Kubiceho lidé měli obrovskou možnost komunistickou stranu zakázat, nikoliv na základě toho, co páchali před sedmnáctým listopadem, ale na základě toho, co páchají po sedmnáctém listopadu,“ řekl Hučín.

Podle něj by tak byly objasněny nejméně dva bombové útoky na Přerovsku, k nimž tu docházelo v letech 1998 - 2001. „Bylo by prokázáno, že byly organizovány lidmi s úzkými vazbami anebo přímými vazbami na okresní sekretariát KSČM. Vypovídají o tom příslušné zpravodajské svazky,“ uvedl dále disident.

V následujících dnech se demonstrace namířené proti komunistům uskuteční v Ústí nad Labem, Karlových Varech, Českých Budějovicích a vyvrcholí v sobotu na Václavském náměstí v Praze. Série protestů protikomunistických iniciativ za odchod komunistických zástupců z krajských rad tak skončí 19. ledna v den výročí úmrtí Jana Palacha.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…