ICEJ ČR: Stop rasové a náboženskénenávisti!

22.04.2012 18:20

Na 500 lidí se zúčastnilo akcí „Kulturou proti antisemitismu“ a „Pochod dobré vůle“, které v neděli 22. dubna 2012 odpoledne uspořádala česká pobočka Mezinárodního křesťanského velvyslanectví Jeruzalém (ICEJ ČR) v historickém centru Prahy.

ICEJ ČR: Stop rasové a náboženskénenávisti!
Foto: icej.cz
Popisek: Pochod dobré vůle

Mnoho lidí přitom podepsalo „Petici proti rasové a náboženské nesnášenlivosti“, reagující na rostoucí projevy extremismu v ČR i v Evropě, jejíž archy nyní čítají již více než 5000 podpisů.

Kolem 500 občanů se v neděli 22. dubna 2012 v Praze zúčastnilo „Pochodu dobré vůle“ a veřejné akce „Kulturou proti antisemitismu“, aby projevili svůj názor, že antisemitismus ani jiný druh rasismu nebo náboženská nesnášenlivost nepatří do kulturní demokratické společnosti. Pochod z náměstí Franze Kafky a shromáždění ve Valdštejnské zahradě s hodnotným kulturním programem uspořádala česká pobočka Mezinárodního křesťanského velvyslanectví Jeruzalém (ICEJ ČR).

Součástí programu bylo i podepisování „Petice proti rasové a náboženské nesnášenlivosti“, kterou k dnešnímu dni podepsalo už více než 5000 lidí. Petice byla vyhlášena v lednu 2012 Brně jako protest na zveřejněné kázání Lukáše Větrovce v tamní mešitě, které představuje otevřenou hrozbu Židům. A nejenom jim.

Petici podpořila řada předních osobností jako např. brněnský primátor Roman Onderka,  1. místopředseda Senátu PČR Přemysl Sobotka, kardinálové Dominik Duka a Miloslav Vlk, ekonom Tomáš Sedláček, pražský primátor Bohuslav Svoboda, ředitel ÚSTR Daniel Herman, bavič Petr Novotný, Synodní senior Českobratrské církve evangelické Joel Ruml nebo houslový virtuos Václav Hudeček.

Vrcholem 9. ročníku akce „Kulturou proti antisemitismu“ byla osobní vzpomínka pamětníka, který nacistickou genocidu přežil. Letos jím byl místopředseda Terezínské iniciativy Jaroslav Kraus.

V programu, který moderovala Veronika Sedláčková, vystoupila izraelská jazzová zpěvačka Karen Malka, folková zpěvačka Pavlína Jíšová, kantor liberecké židovské obce a zpěvák Michal Foršt, dětský pěvecký sbor Studánka ZUŠ Police nad Metují nebo herci Jan Potměšil a Barbora Lukešová, kteří přednesli textovou koláž, reflektující tragédii holokaustu.

Na veřejném shromáždění vystoupil  1. místopředseda Senátu Přemysl Sobotka, který mimo jiné řekl: „I mezi našimi občany jsou horlivci, kteří chtějí zneužívat náboženských svobod v naší zemi k importu militantní ideologie, která je neslučitelná s normami demokratického státu.“

Primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda ve svém projevu připomněl, že „jedině tím, že budeme přemýšlet o vlastních hodnotách a budeme je ochotně hájit ve veřejném prostoru, lze udržet dialog a budovat kulturní a otevřenou společnost.“

Shromáždění pozdravil izraelský velvyslanec Jaakov Levy, který řekl: „Nyní je čas spojit síly, bránit naše společně sdílené hodnoty a zesílit naše úsilí ve výchově a porozumění a jasně odsoudit jakýkoliv projev netolerance a antisemitismu.“

Předseda ICEJ Mojmír Kallus upozornil na to, že antisemitské názory se prostřednictvím novinových článků začínají posouvat z okraje společnosti do středního proudu. „Je doloženo, že v brněnské mešitě zněla stejná slova vyzývající k zabíjení Židů, jaká jsou bojovým voláním Hamásu a dalších islamistů,“ řekl a vyzval všechny státní představitele, aby podobné výroky jednoznačně odsoudili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…