Irové se bouří proti nové dani. Bankéři jsou prý vyžraná prasata, politici zase hadi

02.04.2012 12:41

Polovina z 1,6 miliónu Irů vlastnících nemovitosti odmítla zaplatit novou daň ve výši sto eur. Termín zaplacení vypršel v sobotu. Asi pět tisíc Irů se v neděli zúčastnilo demonstrace proti dani. Využili k tomu výroční konferenci vládnoucí strany Fine Gael. Straníkům, kteří procházeli kordonem policistů, hrubě nadávali, jak uvedl list Irish Times. Demonstranti nastoupili s barvitými transparenty s karikaturami jako prase vyžraných bankéřů, přisluhovačských soudců a politiků. Dovolávali se i zemského patrona: Svatý Patriku, vrať se, je to tu pořád plné hadů, stálo dokonce na jednom z transparentů.

Irové se bouří proti nové dani. Bankéři jsou prý vyžraná prasata, politici zase hadi
Foto: Washington Post
Popisek: Irové mohutně protestovali proti dani z nemovitostí, která je nově zavedena

Demonstranti nesli transparenty „Není šance, nechceme platit“, „Zapomeňte na náš strach, tady končí škrty“, "Nemůžeme platit a nechceme platit", "Neplaťte za prohnilé banky", “Žádná daň z mých prachů“, nebo „Upírská daň“. Politici byli vyobrazeni s hadími těly nebo s upířími zuby. Ministra pro životní prostředí a místní rozvoj Phila Hogana vyobrazili s hitlerovským knírkem a sloganem Heil Hogan. Ke střetům s policí došlo, když protestující zablokovali zadní vchod do budovy, kde se konal sjezd strany, a policisté zajišťovali průchod straníkům, píší Novinky.cz.


Nemáme jinou možnost, brání se premiér


Premiér Edna Kenny obhajuje novou daň  tím, že vláda neměla jinou možnost, než ji zavést kvůli mezinárodním půjčkám pro zadluženou zemi. Daň byla zavedena po jednáních s EU, Evropskou centrální bankou a Mezinárodním měnovým fondem, který předloni zemi poskytl půjčku ve výši 67,5 miliard eur. Irsko ale musí kvůli tomu omezit deficit, výdaje a zvýšit daně. V roce 2010 byl deficit deset procent HDP. „Daň z nemovitosti je zákonem země,“ řekl proto Kenny. Daň je rovná a letos činila 100 eur. Očekává se ale, že v příštím roce dramaticky vzroste, protože se už bude platit podle hodnoty nemovitosti, jak poznamenaly Novinky.


{relatedarticles title="Psali jsme:" tag="Irsko" count="5"

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …