Jablonec nad Nisou: Daň z nemovitosti se zvýší, ale zase klesne

26.12.2012 7:27

Statutární město Jablonec nad Nisou vydává novou obecně závaznou vyhlášku č. 10/2012 o stanovení koeficientů pro výpočet daně z nemovitostí.

Jablonec nad Nisou: Daň z nemovitosti se zvýší, ale zase klesne
Foto: Stavbarokulibereckehokraje.cz
Popisek: Rekonstrukce budovy Muzea skla a bižuterie, Jablonec nad Nisou

V letošním roce se Jablonec nad Nisou stal statutárním městem. Podle zákona o dani z nemovitostí se koeficient, kterým se násobí sazba daně z pozemků, zvyšuje ze současných 2,5 na 3,5 bez ohledu na počet obyvatel města. K tomuto navýšení dojde v roce 2013. „Příliš pozdě jsme zareagovali na to, že jsme se stali statutárním městem a podléháme tedy vyšší daňové zátěži,“ přiznává primátor Beitl a vysvětluje: „Pro příští rok již nestihneme snížit daň z nemovitosti prostřednictvím koeficientu, rozhodli jsme tedy se využít možnosti upravit daň z nemovitosti pomocí obecně závazné vyhlášky a upravit výši daňové zátěže v následujících dvou letech 2014 a 2015.“

Pro rok 2014 dojde ke snížení obou koeficientů o 3 kategorie na hodnotu 1,6, od roku 2015 budou koeficienty sníženy o jednu kategorii na 2,5.
Průměrný rodinný dům se zahradou a garáží je zatížen v roce 2012 (koeficient 2,5) daní z nemovitosti ve výši 1781 Kč. V roce 2013, kdy bude platit koeficient z budov 3,5, zaplatí majitel nemovitosti 2 348 Kč. Tato částka bude snížena v roce 2014, prostřednictvím koeficientu 1,6 na 1 271 Kč. V roce 2015 se pak výše daně vrátí na úroveň roku 2012.

„Odhad Finančního úřadu na zvýšení výnosů z daně z nemovitosti pro rozpočet města je v částce 2 – 3 milionu korun,“ podotýká Renata Vítová, vedoucí odboru ekonomiky a dodává, že roční výnos z daně z nemovitosti tak bude cca 20 milionů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mestojablonec.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…