Jana Šimonová: Nečas si chce pohovořit s mazánkem Bémem. Kdy dostaneme odposlechy?

24.03.2012 10:31

O čem asi? Mohu tipovat? O tom, že se nepodělil se ostatními kmoši z ODS? Že si se svojí klikou nahrabal, a jim nedal? Že se nechal v roce 2007 odposlouchávat a Janoušek to nezařídil, aby se věc utajit déle, než těch pět let?

Jana Šimonová: Nečas si chce pohovořit s mazánkem Bémem. Kdy dostaneme odposlechy?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bém

Nebo snad, že si nedal majzla na nějakou proradnou firmu ABL, která dokázala zřejmě zkorumpované hochy uplatit a nahrávky získat? Že ještě všechny peníze nezmizely v nedohlednu a nenávratnu? Že nejsou nastaveny pravidla hry tak, aby teď vypečení kontroverzní podnikatelé, nebo rovnou mafiáni z důvodu zmaření investic odrbali republiku na holou kost?

Pročpak pan Nečas projevuje tolik péče a touží pohovořit si s bývalým pražským primátorem, nadšeným horolezcem a otcem syna, jenž v alkoholovém opojení ničí památky a padá do kašny? Co tak najednou? To se dříve neznali? Ostatně jaképak rozhovory vysokých politiků s panem Bémem nyní, po zveřejnění tak závažných kompromitujících materiálů, které nota bene kriminalisté měli v archívu od roku 2007?

Neměli by snad s panem Bémem hovořit už jen kriminalisté a držet ho ve vazbě, aby neovlivňoval a nemohl býti ovlivňován, třeba nějakým spolupachatelem, nebo jinou velkou rybou, stranickou špičkou, či snad premiérem Vlády ČR? A měli ho mít v base už přibližně pět let, pokud tedy v roce 2007 pochopili, o čem se na odposleších mluví. Pokud to nepochopili, za co pak berou své mzdy a odměny? Právě za tu loajálnost, mlčení a spoluvinu?

Nebo snad máme počítat zase jen s tím, že se zjistí, že se nic nestalo? Vzkáže snad nějaká mluvčí lidu, že i pan Bém se občas může mýlit, dobré záměry zcela nevyšly a na některé lidi zkrátka není spoleh, ale mazánek Bém je nejnejnej? Nakonec se budou zodpovídat u soudu ti „grázlové“, co to nahráli, co to zveřejnili, co to pochopili, a ti, co to převyprávěli dále?

Kdo si ještě se mnou vzpomene na jisté společné vystoupení Pavla Béma a Cyrila Svobody v OVM? Tehdy Svoboda něco plácnul, na což mu Bém oponoval: „Cyrile, jsi křesťan? Jsi křesťan? Jsi! No tak nelži, Cyrile, nelži.“ V  Bémově vytřeštěném zraku jsem ale četla „co to meleš, ty jelimane, vždyť nás oba zavřou“, zatímco moderátorovi Moravcovi vyrostly uši aspoň tři centimetry nad hlavu, oči vykulil jak pes na kus uzeného a trpělivě bez vyrušování čekal, co ti dva ještě vyklábosí. Ale nic jsme se tenkrát nedozvěděli.

Až včera, dnes a asi i zítra, dnes a pak ještě určitě něco ze soboty na neděli. Kdyby ta česká politika nebyla jako vystřižená z nějakého vystoupení Felixe Holzmanna, nebo kdyby aspoň bylo snadné všechny tyhle špinavé politiky zabalit a odeslat někam na Mars, člověk by se i zasmál. Ale tahle česká tragédie, co si prožíváme téměř souvisle od listopadu roku 1989 je opravdu tristní a je k pláči.

Firmě ABL ovšem patří dík, že se skandálem počkala, až zesne občan Havel a přejmenujeme po něm letiště. Živý pan Havel s heslem „Pravda a Láska vítězí“ by nyní vypadal dost hloupě, asi tak hloupě jako všichni, co tomuhle heslu ještě dnes jsou ochotni uvěřit. Kde je pan Svoboda se svým KDU-ČSL? A kde je pan Kalousek se svým novým kabátem TOP09! To koukáte, pane Svobodo, že jo. Nejste sám, koukáme s vámi, určitě kouká těch 85 % nespokojených.

To je česká politická scéna. Jeden heslonosič, co strhne pozornost médií a zaměstná lidi úvahami nad nereálnými spojeními slov, a spousty spratků, co v klidu, nerušeně, nepozorovaně a za mlčenlivého souhlasu těch, co o tom něco vědí, okrádají davy. Nejdůležitější je ale ten dav naivních občanů a voličů. Bez nich by to totiž nešlo. Tak ti tady pořád ještě jsou. Ale udělali krůček vpřed. Pochopili, že heslo „Pravda a Láska vítězí“ bylo poněkud zavádějící a ačkoliv svůj účel splnilo, nebylo to k jejich dobru.

Ona naivita, kterou mám na mysli, je přesvědčení, že do vysoké politiky ČR se za pravidel politické hry, uplatňovaných v ČR, dostanou slušní lidi a že ekonomicko-politické kliky se vzdají moci po dobrém. Možná by s léčením takové naivity mohlo pomoci, kdyby tajné nahrávky rozhovorů pánů Nečase a Béma opět unikly do médií a ta je neopomněla zveřejnit. Ale hned, ne až po pěti letech.

Psáno pro blog idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…