Janeček (ČSSD): Prezident (z)vůle boží

07.01.2013 15:31

Čím je právo pro profesora teoretické ekonomie? Určitě ničím důležitým, čím by se lidé měli zabývat, na rozdíl od tenisu, sjezdového lyžování a organizovaného sběru jihoamerických tužek.

Janeček (ČSSD): Prezident (z)vůle boží
Foto: senat.cz
Popisek: Miloš Janeček

Někteří teoretici se domnívají, že právo by nemělo být před ekonomií – naopak, mělo by pasivně reagovat na její vývoj a umět elasticky legalizovat některé excesy volného trhu. K těmto mudrcům se zjevně řadí i ekonom Klaus, když již před 15 lety v přednášce věnované vztahu práva a ekonomie poznamenal, že leckdy mohou být náklady na dodržování práva větší než výnosy, které plynou z jejich nedodržování.

“Všichni maximalizují svůj užitek a to je možné někdy dodržováním zákonů, jindy jejich nedodržováním, řekl Václav Klaus doslovně.“ Jinak řečeno, právní systém svou povahou neměl bránit maximalizaci zisku, ať to stojí, co to stojí.

Bylo by v této souvislosti zajímavé dát si tu práci a spočítat, kolik rozkradených a zašmelených miliard svou amnestií vlastně omilostnil. Nemá cenu je jmenovat všechny výtečníky, které Klaus podpořil; má však cenu napsat k nim pravdivá adjektiva, neboť budou-li omilostnění, bude se na jejich činy nahlížet tak, jako by se nikdy nestaly. S vězeňskou celou se patrně nesžije silniční pirát Trpišovský, Jiří Berka ze stejnojmenného gangu, notorický podvodník Kohout, neurvalý hokejista Duda, „podnikatel“ Tomáš Pitr, fašizoidní xenofobové Dělnické strany, či tuneláři z H-Systému.

Kromě neúcty k práci policie a soudců a mrhání jejich časem je takováto amnestie vzkazem

vyšetřovatelům, kteří se nebáli vyšetřovat také politiky a vysoké státní úředníky. Je to vzkaz i politikům, kteří kradli a nebyli ještě odsouzeni. Kraďte dál, vše při starém. Máte-li pocit beztrestnosti, je to dobrý pocit.

Kde zůstaly důvody, kvůli kterým se Klaus amnestiím doposud vyhýbal? „Nemyslím si, že má prezident republiky opravovat náš soudní systém…, vytipovat jednu skupinu odsouzených a pokusit se jim dát svobodu na základě toho, že se zmýlili naši soudci, nebo že je chybný náš trestní zákoník. Tento pocit nemám a neosobuji si pravomoc, abych toto udělal“, řekl, když se poprvé stal prezidentem.

Nebo se snad ve svém novoročním projevu spletl a namísto vyhlašování amnestie vyhlásil vlastní amnézii? Některé z indicií poslední doby by plédovaly spíše pro tuto teorii.

Kolik měsíců na Pražském hradě by dosluhující prezident ještě potřeboval, aby se na něj vzpomínalo podobně, jako Francouzi vzpomínají na rozmařilé a vrtošivé monarchy z rodu Bourbonů? Ludvíkovské heslo „stát jsem já“ měl Václav Klaus při amnestii určitě na mysli. Anebo spíše „po nás potopa“?

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …