Janečkův protikorupční fond rozkrývá čerpání dotací z EU, píše server

20.03.2013 15:58

Nadační fond boje proti korupci miliardáře Karla Janečka spustil nový internetový portál, na němž se pokouší rozkrýt na jaké projekty jdou peníze z Evropské unie. Jaké firmy stojí za konkrétními projekty a na jaké politiky jsou případně napojeny, to vše se prý na příště dozvíte na portálu Fondyeu.cz. Informuje o tom server Ihned.cz.

Janečkův protikorupční fond rozkrývá čerpání dotací z EU, píše server
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protikorupčník Karel Janeček

Na tvorbě portálu, jenž by měl přispět ke zprůhlednění finančních toků jdoucích do Česka z Bruselu, se podílí i sdružení Naši politici. Zveřejněné informace pochází z otevřených zdrojů, přičemž stačí zadat klíčové slovo, na jehož základě se návštěvníkům webu zobrazí výše přidělené dotace, fáze, v níž se projekt nachází i ekonomické a osobní vazby související s projektem.

Proč podobnou databázi neprovozuje stát?

"Internetový projekt fondyeu.eu výrazně zvyšuje transparentnost informací o příjemcích dotací z Evropské unie i souvisejících veřejných zakázkách a zároveň poukazuje na případy kontroverzních projektů z evropských dotací," uvedl Fiala ze sdružení Naši politici.

U veřejných zakázek se podle Fialy zobrazí i cena zakázky, použité výběrové řízení, či dodavatelé. Stojí přitom za pozornost, že Nadační fond proti korupci přispěl na rozjezd portálu částkou čtyřicet tisíc korun. Ředitel a analytik nadačního fondu Petr Soukenka se podivil nad tím, že obdobnou databázi neprovozuje sám český stát. Umožnilo by to totiž odhalit řadu podezřelých okolností v oblasti evropských dotací.

"Je s podivem, že uvedenou databázi finacuje soukromý subjekt. Nejedná se o vysokou částku, takto přehledné databáze by měly být vytvořeny státem, aby se zamezilo nepřehlednému a často nezákonnému čerpání finančních prostředků z Evropské unie," míní Soukenka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…