Jediný Rom v Dělnické straně: Nejsme rasisté. Cikáni jsou ale vyžírky

19.11.2011 6:53

ROZHOVOR Navzdory tomu, že je Petr Havránek Rom, vstoupil do kontroverzní a většinou Romů příliš neoblíbené Dělnické strany sociální spravedlnosti a stal se předsedou její místní organizace v Olomouci. Tvrdí, že pokud se jeho strana dostane k moci, obnoví trest smrti, obuškový zákon a bude trestat příživnictví.

Jediný Rom v Dělnické straně: Nejsme rasisté. Cikáni jsou ale vyžírky
Foto: Petr Kupka
Popisek: Romské ghetto v Přerově

Co vás přimělo stát se členem dělnické strany?

Během studia na vysoké škole jsem se setkal v rámci multikulturní výchovy s hanobením dělnické strany profesory. Začal jsem se proto později zajímat o to, proč je tato strana odbourávána, proč je na ni házeno tolik špíny. Postupně jsem zjistil, že tato strana vůbec není rasistická, ale jen chce určitý řád a disciplínu, což se mi líbí a spolu s manželkou jsme se proto rozhodli do strany vstoupit asi před rokem a půl. Jsem jediný cikán v této straně a chci jí pomoct, aby se tato republika rehabilitovala.

Jaká byla reakce strany na to, že se Rom chce stát jejím členem?

Po gymnáziu jsem studoval čtyři semestry na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Získal jsem titul DiS z oboru Odborný asistent pedagoga. Zajímám se o politologii, filozofii, sociologii a mám také dělnický původ. Jsem vyučen jako obráběč kovů. Takže proč bych právě já nemohl být pro tuto stranu prospěšný, i když jsem cikán. Ze začátku se všichni divili, jestli to není vtip. Ale nakonec slovo dalo slovo a postupem času jsem se vypracoval na předsedu místní organizace.

SLEDUJEME téma Romové

Jak vnímáte současnou politickou situaci v Česku?

Situace je dnes mnohem horší než za komunismu. Ti, kteří jsou u moci, nemají žádný zájem o normální lidi, kteří pracují. Tito lidé se stávají otroky. Dřou jen, aby poplatili hypotéky a nezbývá jim čas na děti, zábavu a vzdělávání se. Rodiče, když nemají na děti čas, tak děti začínají s drogami. A to je prvořadý problém. Nejen sociální situace, ale i ekonomická situace jde v této zemi lidově řečeno do kopru.

Dále čtěte:
Marxista: Češi chtěli svobodu, ne kapitalismus. Pravičák Tomský: Myslí jako Lenin
Pehe a profesorka Dvořáková: Hrozí revoluce. Lidé jsou už zoufalí 
Sledujeme téma 17. listopad

Jak chcete tuto situaci řešit?

Chceme udělat ekonomickou reformu, důchodovou, reformu strojírenství a zemědělskou reformu. Dnes je zemědělství v takovém stavu, že se ze západu dováží zmetky, které my si tu za drahé peníze musíme kupovat. Dalším, hlavně regionálním problémem, jsou bezdomovci a feťáci. Ti jsou tu jak rakovina. Množí se tu víc a víc. Žebrají a obtěžují občany i návštěvníky na těch nejfrekventovanějších místech. Proto monitorujeme lokality, ve kterých se tyto živly pohybují a snažíme se upozorňovat magistrát, aby se o to zajímal. Je to velmi těžké. Někam je vypudíte a oni se zase objeví někde jinde. Za socialismu tito lidé žili na ubytovnách a museli osm a půl hodiny pracovat, takže byli unavení prací a nedělali takový zmatek a chaos jako dnes. Měla by přitvrdit policie a když by nějaký obušek padl, tak by to bylo jen dobře. Škoda každé rány obuškem, která padne vedle. Pokud se dostaneme do vlády, všem nepřizpůsobivým, nejen bezdomovcům a narkomanům, dáme jasně na výběr, že buď budou pracovat, nebo tu pro ně nebude místo. Budeme usilovat i o to, aby byl znovu obnoven trestný čin příživnictví. Chceme také obnovit trest smrti.

V souvislosti s aktivitami vaší strany často zaznívají pojmy nacismus a neonacismus. Jak tyto pojmy vnímáte vy?

Nezakládá se to na pravdě. Naší straně jde o lidi, o pracující lidi, důchodce, nemocné. Naše strana se chce postarat o všechny slušné lidi. Nezáleží na barvě pleti. To by si náš pan předseda protiřečil, když by souhlasil s tím, abych byl ve straně já, když jsem černý jak bota, a zároveň propagoval nacismus. Nechceme dělat diktaturu. Jenže média se bojí a bojí se i vláda. My jsme totiž jediná strana, která říká pravdu.

Co říkáte na snahy o integraci Romů?

Šlo by to i bez peněz. Děti ze slušných rodin začleněných do společnosti budou chodit do školy, budou mít mimoškolní aktivity a budou vychováni v tom směru, že vzdělání je základ. Je zbytečné dávat moc financí na začleňování dětí, které o to a ni nestojí nebo ta rodina o to nestojí. Pokud jsem cikán a jsem v České republice, měl bych dodržovat zdejší zákony. Čili začlenit ano, ale ne penězi. Kdo chce, ať se vzdělává. Kdo nechodí do školy, do polepšoven s nimi jako za socialismu. Na hrubý pytel hrubá záplata.

V čem podle vás spočívá všeobecný nárůst averze vůči Romům?

Jsou shlukováni do ghett, kde roste kriminalita. Za socialismu byli cikáni rozdělení do bytů, nebyli u sebe.Byl nad nimi Damoklův meč. Nebudeš pracovat nebo budeš dělat nějakou kriminalitu, tak za to půjdeš do vězení. Tam tě budeme mlátit obušky a budeš pracovat. A právě toto bych chtěl zavést. Tohle chybí v České republice.

Související:
Provoz v ostravské restauraci ochromila hromadná bitka Romů

Chanov budou střežit kamery. Zlepší to život, tvrdí policista
Odsunout Romy, navrhl mládežník z ČSSD

Jak vnímáte tvrzení, že Romové chtějí pracovat, ale nezbývá jim než pracovat načerno?

To je nesmysl. Berou sociálku a ještě si něco přivydělají navíc načerno? To je podle mě podvod. Proto bychom situaci kolem nich řešili založením ochranných sborů, které to budou kontrolovat a budou dohlížet na to, aby ti cikáni se začali přizpůsobovat. Nebudou jen parazitovat na sociálkách. Kdo bude nepřizpůsobivý, dostane výpověď z tohoto státu. Ať si kočují kdekoliv jinde po Evropě.

Myslíte si tedy, že jsou Romové zvýhodňováni na úkor většinové populace?

Udělali si z tohoto systému vyloženě jackpot do slova a do písmene. Většina cikánů je zvyklá dvacet let nedělat. Zrušit úřady práce, sociálky. To je řešení.

Dělníci jdou proti Romům

Dělnická strana sociální spravedlnosti je také známá svojí xenofobní a antiimigrantskou rétorikou, tvrdým postojem vůči nepřizpůsobivým, ať už se jedná o Romy, narkomany nebo bezdomovce, což je podbarveno velmi silnou kritikou stávajícího režimu.V poslední době se tato strana podílí především na organizaci demonstrací a pochodů na Šluknovsku, kde brojí proti tzv. nepřizpůsobivým.

Partaj je známá  jako česká neparlamentní krajně pravicová strana. Vznikla 21. ledna 2004. Strana byla registrována 21. ledna 2004 pod názvem Strana občanů Republiky české (SORČ), poté byla přejmenována 14. září 2005 na Demokratickou stranu sociální spravedlnosti. Současný název přijala 10. listopadu 2008. Předsedkyní DSSS byla Hana Pavlíčková, matka Tomáše Vandase. Současným předsedou je Tomáš Vandas.

Chtěli potlačit demokracii. A tak skončili

DSSS se stala nástupcem Dělnické strany, kterou dne 17. 2. 2010 Nejvyšší správní soud napodruhé rozpustil kvůli protiprávní činnosti. Její program totiž směřoval k potlačení demokracie a strana byla napojena na extrémní a nezákonné pravicové organizace jako Autonomní nacionalisté a Národní odpor.

Dělnická strana sociální spravedlnosti se snaží pracovat se sociální tématikou, která má podobu takzvaného wellfare chauvinism, což je prosazování varianty sociálního státu, který je určen pouze pro vybrané jedince z řad daného státu, kteří jsou definováni svou národností nebo etnicitou.

Čtěte:
Dal jsem Cikánům práci a okradli mě, řekl senátor. To neměl dělat
Rozbiju jim držku a šlápnu na hubu, vyhrožuje Rom Vandasovi a spol.
Ryla ústy v zemi, teď je šťastná. Může to dokázat každý, říká Romka

Foto: Hans Štembera

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Petr Kupka

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…