Jednání ČSSD s pravicovými stranami na jihu Čech zkrachovalo

22.10.2012 13:05

Jednání o koalici v Českých Budějovicích trvalo jen krátkou chvíli. O vládnutí zde chtěla jednat vítězná ČSSD s menšími stranami TOP 09 a Starostové, Jihočeši 2012 a KDU-ČSL. Trojice spíše pravicových stran ale vytvořila dohodu a dostavila se na jednání jako celek. To pro sociální demokracii nebylo akceptovatelné. Informuje deník Právo na svém webu.

Jednání ČSSD s pravicovými stranami na jihu Čech zkrachovalo
Foto: archiv kraje
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

Strany TOP 09/Starostové, Jihočeši 2012 a KDU-ČSL mají dohromady 16 mandátů. Chtějí koalici s ČSSD, která disponuje 18 mandáty. Tím by vyřadili komunisty s 13 mandáty. ODS na jihu Čech získala jen 8 křesel.

Jednání s trojdohodou trvalo jen pět minut

Lídr ČSSD a současný hejtman Jiří Zimola zval jednotlivé strany k jednání, ale neměl úspěch. V pondělí v deset hodin dopoledne se měla na jednání dostavit jen KDU-ČSL, místo toho ale dorazila zmíněná trojice stran, kterou zastupovali Jaromír Talíř (KDU-ČSL), Jaroslav Houba (TOP 09/Starostové) a Luboš Průša (Jihočeši 2012). K samostatnému jednání údajně neměli mandát, a tak krátce po zahájení schůze odešli.

Podle deníku Právo se tak pravici nejspíš definitivně uzavřela cesta do vedení Jihočeského kraje.

Uskupení vzniklo až po volbách. Členové by měli jednat jako suverénní strany

„Jsem přesvědčen, že povinností vítěze je jednat se všemi, kteří mají zájem o vytvoření koalice. Budeme však jednat jen s těmi, kteří se opravdu o přízeň voličů ucházeli, což zmíněné uskupení, které vzniklo až po volbách, nebylo. Pokud chtějí představitelé trojdohody jednat, ať tak činí jako suverénní strany,“ řekl Právu současný hejtman Jiří Zimola.

Doplnil, že trojdohoda v podstatě umožnila intenzivnější jednání s KSČM, která v kraji skončila druhá. S tou už ČSSD jednala, ale na vládnutí se zatím nedohodla. K další schůzce má dojít ve středu odpoledne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…