Jiří Krampol: Svinstvo! Babičky nemají na léky, to mě prostě...

13.08.2011 17:08

Zdraví by mělo být dostupné všem. A jestli nějaká babička nemá na léky, tak to je svinstvo, které mě uráží, řekl ParlamentnímListům.cz herec a moderátor Jiří Krampol. Podle něj jsou lidé na celém světě oběťmi farmaceutických firem, které se neštítí podvádět.

Jiří Krampol: Svinstvo! Babičky nemají na léky, to mě prostě...

Zdraví a jeho dostupnost je něco, v čem by mělo být jasno na prvním místě, myslí si populární herec a moderátor Jiří Krampol. Ten se netají sympatiemi k ČSSD a přátelským vztahem k někdejšímu lídrovi sociální demokracie Jiřímu Paroubkovi. Jako takový je ostrým kritikem toho, co připravuje vládní koalice v podobě reforem.

Zdravotnictví přitom považuje za velmi palčivý problém a obává se, že plánované reformy a dělení na standard a nadstandard znemožní rovný přístup k péči o zdraví pro nemajetné a důchodce. 

Lacinej lék stačí, ale...

„Já měl zápal plic a dostával jsem lék na ředění krve. A s tímto medikamentem jsem musel jednou za tři týdny chodit na odběr krve, kde mi testovali, jak ten lék zabírá, jestli je krev zředěná hodně nebo málo či akorát. A podle toho se pak směrem nahoru či dolu upravovala dávka toho léku," přišel Krampol s příkladem.

„Teď Američané vyvinuli nový lék, který se jmenuje Pradaxan u něhož tyhle odběry krve odpadají. Ten organismus si u něj vezme přesně tu dávku účinné látky, kterou potřebuje. Jenže ten lék na měsíc stojí asi 560 korun. Já pracuji a nějaké prachy vydělávám, tak na to mám. Jenže důchodce, který tyhle léky potřebuje si je běžně dovolit nemůže," myslí si Krampol.

Dále čtěte:

Drahý je nakonec lacinější

A přechází k podstatě svého příkladu. „A jsme u toho. Že se sice vynalezne lék, který takzvaně vylepší zdraví, jenže ho ti lidé, co na něj nemají, nemůžou používat. To je ten nadstandard, který ale přitom stojí zdravotnictví strašné peníze," konstatuje herec.

„Vezměte to takhle, nemocný člověk použije dopravu sanitkou, sestra mu musí vzít krev, musí se použít injekční stříkačka, musí se to poslat do laboratoří, tam se to hodnotí, posílá se to zpátky, doktor to musí zhodnotit. Kolik činností, které stojí peníze se musí vykonat namísto toho, aby pacient dostal sice dražší, ale užitečnější lék, který tohle vylučuje. Čili lék je dražší, ale to NEnadstandardní je v součtu dražší a platí to stát," vykresluje Krampol paradox.

Farmaceutické firmy nás škubou

Podle něj je farmaceutický průmysl ohromný kšeft, který se neštítí ničeho. „Řekněte mi proč prášky, které stávaly dvě třicet dneska stojí sto šedesát korun. Prášky, jejichž receptura je stará desítky let, na kterých vůbec nic není. Prášky složené z nějaké bezcenné hmoty do niž je přidaná jakási účinná látka, a to je celé. Koupíte si čaj v bylinách, máte toho pytel za třicet korun, ale kdybyste to rozsypal do pytlíků a dal tam firmu, tak za to dostanete dvacetinásobek," zlobí se Krampol.

Čtěte také: 

„To jsou podvody, které jsou páchány na lidech po celém světě. Někdo vymyslí zinek s mátou. Ohromným způsobem to pomáhá na organizmu. Velkej hit s obrovskou reklamou. No tak pomáhá to?! Je to dobrý, ale je to jako když máte chřipku a dáte si čaj s citronem. Ten čaj je sice dobrej, ale tu chřipku nevyléčí," říká herec.

Dneska to pomůže a zítra průšvih

„Nebo mi doktor v USA říkal, jak teď máte léky bez receptu třeba na prostatu. Někdo má problémy s prostatou a teď si takovej lék koupí. On ten lék ztlumí ty problémy a ten pacient, protože se mu problémy ztlumí, tak na vyšetření nejde a pět let nejde k doktorovi. A najednou po pěti letech zjistí, že má nádor jako hrom," uvedl Krampol další příklad.

„Přijde mi prostě, ať je stát jakýkoliv, s jakýmkoliv zřízením, prostě zdraví by mělo být na prvním místě a mělo by být dostupné všem bez rozdílu. Někdo vydělává a může si koupit auto za dvacet milionů, ať ho má, já mu ho nezávidím, jiný třeba ano, ale auto se dá nahradit tramvají. Ale když nějaká babička nemá na léky, to je svinstvo, to mě prostě uráží," uzavírá Jiří Krampol citlivé téma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…