John: Je smutné, když senioři musí své názory a potřeby prosazovat a hájit v ulicích

30.05.2012 12:12

Věci veřejné budou nadále usilovat o změkčení důchodové reformy prostřednictvím zavedení principu mezigenerační solidarity.

John: Je smutné, když senioři musí své názory a potřeby prosazovat a hájit v ulicích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John

Zásluhou Věcí veřejných se ještě před rozpadem původní vládní koalice podařilo prosadit, že v rámci připravovaných úsporných opatření nedošlo ke zmrazení důchodů. Bohužel vláda opakovaně nedostála svému závazku o zavedení slíbeného principu mezigenerační solidarity v rámci důchodové reformy.

Mezigenerační solidarita umožňuje dětem, aby přispěly ze svého sociálního pojištění jedno procento na důchod svých rodičů, což měsíčně průměrně představuje  částku kolem dvou set – dvou set padesáti korun. Tento příspěvek v rámci principu mezigenerační solidarity měl seniorům kompenzovat zvažovaný pokles valorizace jejich důchodů a zároveň rozložit přísun peněz do důchodového systému a tím posílit jeho stabilitu.

Současný vládní kabinet nedodržel svou garanci, přestože je přislíbena v Programovém prohlášení vlády, v dodatku Koaliční smlouvy a ve svém programu má tuto myšlenku rovněž TOP 09, která nejenže slibovala zavedení mezigenerační solidarity, ale dokonce veřejnosti slíbila možnost odpisu 2% pojistného.  Právě kvůli nedodržení tohoto vládního závazku poslanecký klub VV nepodpořil navrhované snížení valorizace důchodů.

Vnímáme, že je nesmírně smutné, když senioři a představitelé prokazatelně sociálně ohrožených skupin společnosti musí své názory a potřeby prosazovat a hájit v ulicích, a formou protestů. Věci veřejné budou nadále usilovat o zavedení principů mezigenerační solidarity. Již jsme učinili konkrétní kroky a připravujeme nový pozměňovací návrh k zákonu o důchodovém pojištění.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…