Jsem zásadně proti, říká Troška o monitoringu amerických raket

04.08.2010 13:36

Jednou z nejvýraznějších tváří iniciativy Ne základnám byl bezpochyby režisér Zdeněk Troška. Stejně jako říkal ne radaru, tak nyní odmítá i plánovaný systém raketové obrany.

Jsem zásadně proti, říká Troška o monitoringu  amerických raket

České ministerstvo zahraničí mluví o dvou kancelářích s počítačovým a dalším technickým vybavením, kde by se scházela data o nepřátelských raketách. Iniciativa Ne základnám zase o protiraketové základně, která má chránit USA proti balistickým raketám, zatímco Českou republiku chránit nebude, jen ji může vystavit riziku jaderného útoku jiných států.

Ať tak nebo tak, plánovaný systém raketové obrany už začal vyvolávat vášně podobné těm, které vzplály při úvahách o výstavbě radaru v Brdech. Komunisté i aktivisti jsou naladění stejně ostře jako před čtyřmi roky, kdy se hovořilo o radarové kupoli. Svůj postoj nezměnil ani Zdeněk Troška, který byl jednou z nejznámějších osobností podporující iniciativu Ne základnám. „Jsem zásadně proti," odmítá úspěšný režisér i nový projekt.

Na svém území bychom neměli mít cizí vojáky ani cizí vojenská zařízení

„Když se stal ministrem obrany pan Vondra, který byl velkým nadšencem radaru, tak mě to ani nepřekvapuje," glosuje Troška záměr vlády na zřízení systému raketové obrany. „Já jsem antimilitarista. A když říkal pan Kocáb při odchodu ruských vojsk, že bychom už tu v budoucnu neměli mít žádné cizí vojáky ani cizí vojenská zařízení, tak já se s tím plně ztotožňuji," říká tvůrce mnoha filmových pohádek pro ParlamentníListy.cz.

„U radaru byl odpor zcela jasný. Sami Američané nakonec přiznali, že neznají všechny dopady radaru na lidi a životní prostředí. Navíc by tam působili cizí vojáci, to teritorium by bylo americkou záležitostí," shrnuje režisér hlavní výhrady k výstavbě radaru na třiceti hektarech vojenského újezdu Brdy, jehož obsluha měla být plně v rukou USA a čítat přibližně 200 osob.

Antimilitaristický postoj platí i pro dvě kanceláře s počítači

„Teď by to prý měla být úplně jiná záležitost. Mluví se o monitorování raket a dvou kancelářích s počítači. Přesto jsem zásadně proti," opakuje Troška svůj postoj k cizímu vojenskému zařízení na našem území. Tentokrát to však budou mít jeho odpůrci těžší než v případě radaru, protože nepůjde o negativní vliv na životní prostředí a zdraví lidí, ale „jen" o to strpět na svém území systém chránící USA.

Čtěte také:

Komunisté hrozí demonstracemi, antiradarovci také 

Vondra: K „novému radaru" zády? To bychom byli blázni 

Nejedná se o žádné super vojenské zařízení


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…