Jurečka (KDU-ČSL): Sůl nad zlato aneb děti mají právo na zdravé potraviny

15.03.2012 15:07

V posledních dnech nás média informovala, že některé potraviny dovezené z Polska obsahovaly průmyslovou sůl.

Jurečka (KDU-ČSL): Sůl nad zlato aneb děti mají právo na zdravé potraviny
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Marian Jurečka

Producenti těchto potravin tak chtěli ušetřit peníze, protože tato sůl je levnější. Rčení z pohádky sůl nad zlato uvedené do praxe. Možná by se spíš hodila dobrá rada, než zlato. A tu ministr zemědělství Bendl zjevně nedostal. Jeho snaha o odebírání vzorků k nám dovážených výrobků z Polska je pozdní a absurdní a to především proto, že chce nejprve začít s touto aktivitou v Moravskoslezském kraji, jako kdyby potraviny z Polska mířily pouze do regálů na Ostravsku. Přitom v Olomouckém kraji by se nějaká potravina z Polska určitě našla také. Navíc testovat tepelně opracovanou potravinu a zjišťovat, jestli sůl v ní obsažená není původně průmyslová je úplný nesmysl.

A jaká je tedy ta dobrá rada? Ministr Bendl by měl okamžitě vyzvat kompetentní úřady v Polsku, aby zveřejnily seznam potravinářských zpracovatelů, kteří tuto sůl používali. To je standardní postup. Pokud by tuto výzvu polské úřady nevyslyšely, pak měl okamžitě zakázat dovoz všech polských potravinářských produktů, které mohou tuto sůl obsahovat. Věřím, že v ten okamžik by polská strana okamžitě onen seznam našemu ministerstvu zemědělství poskytla. A český konzument by se konečně mohl dozvědět, které potraviny nemá kupovat. Takto je odkázán pouze na „svůj instinkt“. Vláda má  chránit naše kvalitní výrobce potravin,  zdraví obyvatel a hlavně těch nejmenších, kteří jsou nekvalitní potravinou nejvíce ohroženi. Je to jen o kvalitní úřednické a politické práci. A ta na české pravici evidentně chybí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…