KSČM: Nečasova vláda již ztratila právo vládnout ČR

07.09.2012 20:16

Koaliční vláda ODS, TOP 09 a LIDEM (dříve VV) ztrácí poslední zbytky důvěry občanů. Po sérii asociálních „reforem“, majících za následek zhoršení ekonomické a sociální situace v ČR; a po velkém množství korupčních kauz, zasahujících většinu ministerstev, přestává být vláda P. Nečase schopná vládnout. Nemá již ani dostatek vlastních poslanců ochotných hlasovat pro vládní návrhy.

KSČM: Nečasova vláda již ztratila právo vládnout ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Aktuální situace ve vládním táboře - neochota části poslanců ODS hlasovat pro vládní návrh zvýšení přímých daní nebo podmínka LIDEM o svázanosti hlasování o DPH se zákonem o tzv. církevních restitucích -  přerůstá ve zpochybnění existence celé vlády. Přestože důvody sporu mohou být u jednotlivých aktérů různé, podstatné je, že spojení hlasování o DPH s hlasováním o důvěře vládě nenastoluje jen možnost pádu vlády, ale i rozpuštění poslanecké sněmovny a možnost vyhlášení nových voleb. Je zřejmé, že vládní koalice se tomuto vývoji bude snažit za každou cenu zabránit. Odklad přijetí zákona o zvýšení DPH proto není konečný, jeho cílem je získat čas pro přesvědčení neloajálních poslanců ODS k podpoře návrhu. Namísto věcné debaty nad tímto zákonem převládá snaha prosadit ho za každou cenu, a to navzdory varování mnoha ekonomických odborníků. Neustálé změny zákonů upravujících daňovou oblast se negativně projevují ve snižující se koupěschopnosti a poptávce většiny domácností a zároveň vnášejí do podnikatelského prostředí prvky nestability. Dalším zvýšením DPH bude pokračovat snižování životní úrovně většiny obyvatel ČR. To by pak mělo negativní vliv i na další vývoj celé české ekonomiky. KSČM považuje předložený balíček za celkově nekoncepční, a proto ho v žádném případě nemůže podpořit.

Cílem KSČM je prosazovat taková opatření, která povedou k hospodářskému růstu. Je třeba začít realizovat proexportní opatření, strategicky zaměřené nejen na země EU, ale i na rostoucí trhy, zejména zemí BRICS. Je třeba zvýšit tuzemskou koupěschopnou poptávku, podpořit vytváření investic. Reálná opatření, která KSČM bude prosazovat, jsou zavedení progresivního zdanění fyzických i právnických osob, zdanění dividend, zrušení zastropování veřejného zdravotního pojištění. Oproti nekoncepčnímu předloženému balíčku vládní koalice bude KSČM prosazovat alternativní, odlišně strukturovaný, reálný přístup.

V případě zákona o tzv. církevních restitucích KSČM i nadále trvá na tom, že žádnými restitucemi nejsou, naopak jsou nehorázným darem církvím v době špatné hospodářské situace ČR. Jsou darováním majetku, který církev nevlastnila, ale měla ho svěřený pouze do péče. Vláda však hodlá tyto majetkové přesuny prosadit i proti vůli většiny občanů ČR. KSČM aktivně sbírá podpisy občanů pod petici www.stopcirkevnimrestitucim.cz. V průběhu měsíce pak pod text této petice shromáždila již více než 20 000 podpisů, které hodlá předat Petičnímu výboru PS PČR dne 18. 9. v rámci vlastní protestní akce proti církevním restitucím. KSČM je připravena navrhnout přerušení projednávání zákona o tzv. církevních restitucích, aby mohlo před jednáním o zákoně proběhnout slyšení zástupců petičních výborů. KSČM hodlá i nadále aktivně vystupovat proti návrhu tohoto zákona.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…