Kalousek: Ne tato vláda, ale Pán Bůh zařídil, že ženy se dožívají delšího věku než muži

25.09.2012 20:04

Projev na 46. schůzi Poslanecké sněmovny dne 25. 9. 2012

Kalousek: Ne tato vláda, ale Pán Bůh zařídil, že ženy se dožívají delšího věku než muži
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte, abych vám dnes možná již menšinové vlády předložil vládní návrh, který reaguje na rozsudek Evropského soudního dvora. Nikoliv tato vláda, nicméně Pán Bůh zařídil skutečnost, že ženy se dožívají delšího průměrného věku než muži. Tuto skutečnost celkem férově reflektovaly pojišťovny v České republice i česká pojišťovací legislativa, která tady umožnila, když se někdo dožívá vyššího věku, tak je tam pro pojišťovnu menší riziko, která tedy umožnila, aby ženy platily v případě penzijního pojištění se stáním příspěvkem či životního pojištění, nižší pojistku, neboť jsou méně rizikovým klientem než oni zhýralí muži, kteří umírají dříve.

Touto otázkou se zabýval Evropský soudní dvůr, který to shledal jako mimořádnou diskriminaci mezi pohlavími a zrušil výjimku z tohoto pravidla. Aby tento v zásadě nezákonný genderismus, který odporuje Listině základních práv Evropské unie, byl odstraněn a aby byla odstraněna tato diskriminace na základě pohlaví.

Nezbývá vládě ČR nic jiného, než předložit Poslanecké sněmovně tuto úpravu legislativy. Já samozřejmě respektuji, termín Evropského soudního dvora byl stanoven na 21. prosince 2012, proto si vláda dovolila požádat o § 90, já samozřejmě respektuji, že některé poslanecké kluby daly veto. Ale v zásadě nám nic jiného nezbývá. Protože spojenecké závazky jsou spojenecké závazky a nález Evropského soudního dvora je pro členskou zemi závazný. Na druhé straně v okamžiku, kdy přijmeme tento návrh, duha rovnoprávnosti rozklene se na Českou republikou. Žádný pojišťovák už nebude zkoumat vaše pohlaví. Ženy v zájmu rovnoprávnosti budou platit stejně vysoké pojistné jako muži. A tak učiníme výrazný krok k odstranění diskriminace na základě pohlaví. Proto si vás dovoluji požádat o schválení návrhu tohoto zákona.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Ukrajina

Dobrý den, co si myslíte o novém mobilizačním zákonu na Ukrajině? A měli bychom ,,vyhostit" Ukrajince, kterých se to týká? Mně to přijde nehumánní, Češi v minulosti (např. za okupace) taky ve velkém emigrovali a podle všeho se ani teď nehrnou do armády, a to nejsme ve válce. Ani já bych do války své...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peníze fuč, opevnění nikde. Ukrajinci naříkají, že Rusům v postupu nic nebránilo

8:20 Peníze fuč, opevnění nikde. Ukrajinci naříkají, že Rusům v postupu nic nebránilo

Boje na nové severovýchodní frontě mezi Ruskem a Ukrajinou dále pokračují. Bojuje se o město Vovčans…