Kalousek dostal otázku k otravám: Raději zdraví lidí, nebo peníze?

19.09.2012 7:21

Ani největší rozpočtový jestřáb v zemi prý nemůže preferovat daňový výnos a rozpočtovou stabilitu před životy lidí. To si myslí ministr financí Miroslav Kalousek, který dále v rozhovoru pro deník Právo předestřel své úvahy o licencování obchodu s alkoholem a vysvětlil, že se v časech metanolové aféry nikde neschovával, ale snažil se na Kypru zachránit evropskou ekonomiku.

Kalousek dostal otázku k otravám: Raději zdraví lidí, nebo peníze?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Ministr financí Miroslav Kalousek nepovažuje několikadenní prohibici na tvrdý alkohol za zásadní makroekonomický problém, i když stát každý den přichází na daních o zhruba dvacet milionů korun. Rozhodně navíc odmítá, aby proti sobě byly stavěny hodnoty lidského zdraví a rozpočtové stability. „Zdraví lidí má celou dobu přednost,“ ujišťuje ministr. A to prý říká z pozice „největšího rozpočtového jestřába v zemi.“

Při hledání důvodů současných problémů s pančovaným alkoholem se však distancoval od zvýšení spotřební daně, které je považováno za jednu z významných příčin. „Zvýšení spotřební daně byl Janotův balíček, nikoliv Kalouskův,“ namítá. Do jeho éry prý naopak spadá zintenzivnění boje s pančovaným etanolem, zejména aktivitou celní správy. „Loni provedla více než deset tisíc kontrol a zajistila více než 1500 hektolitrů pančovaného etanolu, tedy spotřební daň za  43 milionů,“ chválí celníky. Proto také odmítá, že by selhal stát.

Celníci však podle něj nemůžou stát za každým výrobcem. „Nemůžou odpovídat za to, že nějaký darebák nalil metanol do láhve, kterou označil jako vodku nebo tuzemák.“ Podle Kalouska je však v současnosti zvažována nová zákonná úprava, podle které by bylo k prodeji alkoholu třeba získat licenci. Obdobně se uvažuje o zavedení licence na prodej pohonných hmot.

Ministr se rovněž vyjádřil ke svému údajnému „zmizení“, za které byl opozicí kritizován. Ohrazuje se proti tomu, že by se v čase nepříjemné aféry schovával. „Ve čtvrtek ráno jsem odlétal na Kypr, kde byla mimořádně důležitá schůzka ministrů financí a guvernérů centrálních bank,“ ujišťuje. Celou dobu prý s médii komunikoval jeho první náměstek Minčič, který prý říkal přesně to, co by říkal Kalousek sám.  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…