Kalousek varoval pracující důchodce. Chybu však prý udělal on

05.01.2013 13:04

Ministra financí Miroslava Kalouska popudilo, že se více než 27 tisíc důchodců pokusilo obejít zákon, neboť nechtělo přijít o slevu na dani. Ministr pohrozil, že takovým důchodcům bude daň doměřena a ještě naúčtováno penále. Podle jiných to však rozhodně není tak jednoznačné.

Kalousek varoval pracující důchodce. Chybu však prý udělal on
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Kalouskův projev byl plný emocí

Zákon říká, že důchodci, kteří k 1.1.2013 ke svému důchodu ještě pracují, nemají nárok na slevu na dani. Tisíce pracujících důchodců tudíž udělaly to, že si na jeden den- právě 1. leden- přerušily výplatu důchodů a tím zůstaly zachovány podmínky pro slevu na dani.

Ministra financí takový postup rozčílil a důchodcům vzkázal, že pokud se jim prokáže takto účelové jednání, bude jim daň naúčtována v plné výši, a navíc navýšená o penále. „Účelové obejití zákona s sebou nese rizika. Vyměřené penále nebude prominuto,“ varoval důchodce ministr financí.   

Jeho názor však pro server Týden.cz zpochybnil opoziční poslanec Jeroným Tejc, a rovněž právník Jan Kysela. Pokud by se totiž finanční úřad rozhodl důchodcům slevu na dani neuznat, mají podle serveru Týden.cz možnost uplatnit opravní prostředky. „Poté co penzista uplatní slevu a finanční úřad ji neuzná a vyměří penále, může se penzista odvolat k finančnímu ředitelství, a když neuspěje tam, může podat správní žalobu,“ vysvětluje Jeroným Tejc, právník a člen ústavně- právního výboru Sněmovny.

Navíc vůbec není jisté, že ministr Kalousek je se svým názorem v právu. „Pokud existuje k zákonu dvojí výklad, tak je otázkou, v čí prospěch má být vykládán. Jestli má být vykládán ve prospěch státu, který špatně připravil ten zákon, nebo ve prospěch těch lidí, kteří chtějí zákon využít,“ dodal Tejc.

Podle něj je vina především na straně špatně napsaného zákona. „Pan ministr financí teď hrozí především proto, že se snaží odvést pozornost od toho, jak nekvalitně je ten zákon napsaný. Moc dobře si to uvědomuje,“ myslí si opoziční poslanec.

Podobný názor má i právník Jan Kysela. „Nikde není řečeno, že tu pokutu dostanou,“ říká nad příslušným zákonem. „Asi to ze strany důchodců je obcházení zákona, na druhou stranu má být zákonodárce bdělejší, když ten zákon stanovuje,“ myslí si Kysela.

I on zastává názor, že důchodci ministra Kalouska doběhli. „Asi byl překvapen, že někdo našel v zákoně skulinu. Zamýšleli vzít důchodcům odpočitatelnou částku, a když někdo našel skulinu, jak z toho vyklouznout, tak to muselo toho, kdo tu částku vymáhal, popudit,“ myslí si.

Podle něj však nelze jednoznačně říci, že takové jednání je protiprávní. „Jde o to, jak pracujete s textem zákona. Že byste ho měl používat v neprospěch těch, kteří z něj těží? O tom nejsem jednoznačně přesvědčen,“ uzavřel právník Kysela.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…