Kateřina Březová: Evropa decimuje rybí populace

01.01.2012 12:14

Stav evropských populací ryb je dramatický: přes 70 % evropských druhů je považováno už za přelovené. Řízení rybolovu v Evropě je jedno z nejhorších na světě. Může za to dosavadní zastaralá rybářská politika EU. Kvóty na lov jednotlivých druhů ryb dlouhodobě daleko přesahují doporučení vědců. I konečná úmluva na rok 2012 nechává kvóty dvacet procent nad úrovní, kterou doporučila Evropská komise na základě vědeckých poznatků.

Kateřina Březová: Evropa decimuje rybí populace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Březová

A to i přesto, že o stavu 64 procent druhů ryb ve vodách Evropské unie letos chybí spolehlivé informace. Obzvlášť kritická je situace ve Středozemním moři, kde se obětí nadměrného rybolovu stalo dokonce 82 procent druhů. Podle letošní studie Mezinárodní unie pro ochranu přírody mohou ze Středozemního moře do několika málo let zmizet až čtyři desítky rybích druhů. Vymření hrozí například mnohým žralokům a rejnokům. Nepoškozuje je pouze nadměrný rybolov, ale také znečištění vod a ztráta přirozeného prostředí.

Příliš mnoho rybářů loví příliš málo ryb.

Kapacita evropské rybářské flotily je totiž obrovská a rybáři navíc loví destruktivními metodami, které likvidují v moři vše živé. V obrovských vlečných sítích totiž uvázne všechno, co se jim připletlo do cesty, včetně želv, žraloků nebo delfínů. Ty pak rybáři mrtvé vyhazují zpět do moře jako odpad. Tyto „nechtěné úlovky“ však bohužel tvoří velkou část toho, co je z moře vytaženo na palubu.  

Aby se mohly populace ryb vzpamatovat, je nutné jim dát prostor a čas k rozmnožení a stabilizaci.  

Krátkodobý zisk rybářů opět zvítězil.

Kvóty pro lov jednotlivých druhů ryb určují roční maximální možné množství úlovku nejdůležitějších lovených druhů ryb. Navrhuje je Evropská komise na základě vědeckých poznatků Mezinárodní rady pro výzkum moří (ICES) o stavech jednotlivých druhů ryb. Konečné rozhodnutí o jejich konkrétní výši však závisí na Radě ministrů pro zemědělství a rybolov členských států EU. Z výsledků letošního jednání je však patrné, že jejich rozhodování se zjevně řídí jinými zájmy, než je prosazování trvale udržitelného rybolovu, který umožní zachování populací evropských ryb i pro budoucí generace. Jak jinak si totiž vysvětlit rozpory mezi doporučením vědců a kvótami stanovenými pro rok 2012?

Schválené kvóty například ignorují 41 procent limitů výlovu, které z hlediska udržitelnosti navrhovali vědci, a také jsou v rozporu s letos odsouhlasenými cíli reformy společné rybolovné politiky.

Jde ale o negativní jev dlouhodobý - i pro rok 2010 byly kvóty překročeny: v Severním moři o jedenáct procent, v případě Irského moře a vod západně od Skotska šlo dokonce o 42 procent. Nadměrný rybolov připravuje dlouhodobě o zisky i samotné rybáře. Podle odhadů Světové banky globální ekonomika přichází kvůli přílišnému lovu ryb každoročně o padesát miliard dolarů.

Změna k horšímu.

Největší restrikcí pro rybáře bude omezení počtu dnů, které mohou strávit na moři, není však tak radikální, jak původně navrhovala Evropská komise. Velká Británie odhaduje, že rybolov se sníží zhruba o 15 až 25 procent, přesná čísla budou až za několik týdnů.  

Ochranáři se také mohou radovat, že se podařilo protlačit úplný zákaz lovu tresek obecných západně od Skotska, v Irském moři se ale sníží jen o čtvrtinu, na území mezi Švédskem a Dánskem pak o třicet procent. Na některých místech se naopak kvóty pro lov tresek ale zvyšují. Ve vodách západně od Skotska navíc razantně stoupne nejvyšší možný počet ulovených tresek jednoskvrnných: oproti letošku se ztrojnásobí. Velký nárůst nastal také u sleďů (německé rybářské lodi smějí vylovit o 140 % více) či u ďasa (španělské rybářské lodi smějí vylovit o 110 % více).

Také pro platýse velkého, jehož populace jsou zdecimovány, byla kvóta v Severním moři zvýšena, a to o 15 procent. 

Budoucnost moří a oceánů ale můžeme ovlivnit i my sami – svojí spotřebitelskou volbou.

Především se snažte vyhnout podílu na devastaci rybích populací, mořských živočichů, oceánů, životního prostředí a nespravedlivém rozdělení přírodních zdrojů tím, že se vyhnete ohroženým druhům ryb a budete vybírat jen takové, které byly chovány nebo uloveny trvale udržitelným způsobem. Při odpovědném výběru z nabídky na našem trhu vám pomůže i nový Průvodce spotřebitele, který zároveň poskytuje i argumenty k tomu, abyste se stali aktivními zákazníky.

Vyšlo na srveru Vaševěc. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…