Když kníže spí, tak neškodí, smějí se poslanci Schwarzenbergovi

13.01.2012 9:55

Předseda TOP 09, první místopředseda vlády a ministr zahraničí vyvolal svým ultimátem, že když Česká republika neschválí fiskální unii EU, kdy by měl Brusel kontrolovat rozpočty členských států, velkou nevoli u politiků ODS.

Když kníže spí, tak neškodí, smějí se poslanci Schwarzenbergovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg na tiskové konferenci

Poslanec Jaroslav Plachý na to zareagoval vtipem o ministru Schwarzenbergovi, který se prý vypráví v kuloárech Poslanecké sněmovny: „Proč se musí na ZaMini (ministerstvo zahraničí-pozn. redakce) šeptat? Protože když kníže spí, tak neškodí.“

Ať si kníže jde, když chce

Mnoho politiků ODS reagovalo na ultimátum Schwarzenberga tak, že jestli chce odejít z vlády, ať si klidně jde.

Podle Schwarzenberga by vláda měla bez jakýchkoli podmínek souhlasit se vstupem do nové rozpočtové a hospodářské unie a vzdát se tak suverenity nad státním rozpočtem.

„Nebudu sedět ve vládě, která povede Českou republiku mimo hlavní proud evropské integrace. Je naším bytostným zájmem sedět u stolu a podílet se na zásadních rozhodnutích, která nás silně ovlivňují,“ řekl Schwarzenberg pro Lidové noviny s tím, že kdykoli jsme v minulosti zůstali stát mimo integraci, vyšli jsme z toho menší.

V koaliční smlouvě, kterou Schwarzenberg podepsal, se ale píše: "Schvalování národních rozpočtů musí zůstat výsadní pravomocí národních parlamentů členských států".

Klaus: Smlouvu nepodepíšu

Lidové noviny také informovaly, že prezident Klaus poslal dopis Petru Nečasovi, že takovou smlouvu v žádném případě nepodepíše. ParlamentníListy.cz nedávno informovaly, že toto Klaus předeslal již ve své knize Evropská integrace bez iluzí.

Klaus také ve čtvrtek zareagoval na Schwarzenbergova vyjádření. Prezident republiky ultimátum ministra zahraničí Schwarzenberga odsoudil ve vysílání ČRo 1 - Radiožurnál: „Jsem z toho velmi rozladěn a myslím, že nejen já. Témata jako církevní restituce na straně jedné a radikální, revoluční další zvrat v Evropské unii směrem k fiskální unii na straně druhé jsou samozřejmě těžká témata, která musí vést ke sporům. Já myslím, že spory to musí být normální, kultivované, standardně řešené.“

Vyhrožování odchodem z vlády dvakrát za den a půl

„Já, jako prezident republiky, se nemohu smiřovat s tím, aby jedna politická strana dvakrát za den a půl vyhrožovala odchodem z koalice. Za prvé, jestli nebudou církevní restituce, za druhé, jestli nebude podepsána tato evropská smlouva. Takhle se politika vést nedá. Myslím, že už je potřeba to straně TOP 09 a zejména panu Schwarzenbergovi říci velmi jasně,“ dodal Radiožurnálu prezident Václav Klaus.

Obsah smlouvy o fiskální unii ještě není znám. Každopádně by se po jejím přijetí dostal rozpočet České republiky pod kontrolu Bruselu. Ten by mohl zásadně ovlivňovat jeho podobu.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …