Kia vloni vyrobila na Slovensku rekordní počet aut

14.01.2013 11:44

V roce 2012 vyrobila společnost Kia Motors Slovakia (Kia) 292 000 automobilů a brány motorárny opustilo 464 000 motorů. Závod dosáhl rekordní produkce díky zavedení třísměnného provozu a zahájení výroby nových modelů Kia cee´d a kombi Kia cee´d SW.

Kia vloni vyrobila na Slovensku rekordní počet aut
Foto: red
Popisek: Kia

V závodě pracuje aktuálně 3 900 zaměstnanců. Jejich bezpečnost a zdraví je jednou z hlavních priorit společnosti. Dokladem toho je přidělení mezinárodního certifikátu za systém managementu bezpečnosti a ochrany zdraví, který získala společnost v prosinci loňského roku.

V roce 2012 zaznamenala Kia na Slovensku 15procentní meziroční nárůst produkce, když dosáhla rekordního počtu 292 000 vyrobených automobilů. K novým majitelům zamířilo více než 120 600 vozů cee´d (41 %), přibližně 136 500 vozů Sportage (47 %) a více než 34 900 rodinných MPV Kia Venga (12 %). Nejžádanějším modelem bylo v loňském roce SUV Sportage, jehož produkce vzrostla meziročně o 34 %.

V prvním čtvrtletí odstartuje výroba nového 3dveřového modelu pro_cee´d.  V polovině května doplní výrobní program žilinského závodu také sportovně laděná verze 5dveřového a 3dveřového modelu cee´d. Verze GT bude vybavena benzínovým turbomotorem 1,6 T-GDI s maximálním výkonem 204 koní.

 Kia očekává, že v letošním roce vyrobí na Slovensku celkem 290 000 automobilů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…