Klaus: Bezplatné studium je parazitování studentů na společnosti

07.12.2011 18:01

Prezident Václav Klaus se při své dnešní návštěvě v Ostravě postavil za placení školného na vysokých školách. Bezplatné vysokoškolské studium označil za parazitování studentů na zbytku společnosti. Klaus tak reagoval na jeden z dotazů při přednášce na Ekonomické fakultě Vysoké školy báňské-technické univerzity v Ostravě.

Klaus: Bezplatné studium je parazitování studentů na společnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

"Považuji studium ne na základní, ani na střední škole, ale studium na vysoké škole zadarmo za parazitování studentů na zbytku naší společnosti," řekl studentům prezident. Přestože prý očekával, že studenty touto provokativní větou rozzlobí a vyslouží si pískot, na akademické půdě sklidil potlesk. 

Je to vaše osobní investice, řekl prezident

Podle Klause je určitá elementární úroveň znalostí něco, co ekonomové označují za veřejný statek, na rozdíl například od rohlíků nebo minerálky, které jsou statky soukromými. "Logicky víme, že nám je nikdo nebude distribuovat zadarmo, za peníze daňových poplatníků, ale musíme si je sami kupovat," podotkl Klaus. 

Sledujeme téma Školné

"Jsem jasně přesvědčen o tom, a ne jenom já, že základní a střední školství patří do kategorie veřejných statků, a pak je logické, že stát je ochoten je financovat," uvedl prezident. Dodal, že však není přesvědčen o tom, že vysoké školství je možné zařadit mezi veřejné statky.

"Vysoká škola je něco, čím každý z vás výrazným zásadním způsobem zvyšujete... svůj lidský kapitál, svoji uplatnitelnost ve společnosti, uplatnitelnost ve svém osobním životě. To je vaše osobní investice do vás samotného, tak já myslím, že má být také financována vámi," řekl Klaus studentům. ¨


Čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …