Klaus má rodinné trable. Jeho příbuzní propadli zelené ideologii

08.12.2010 22:39

Prezident republiky Václav Klaus uváděl přednášku o klimatických změnách australského vědce Boba Cartera, který je profesorem na James Cook University v Townsvillu. Seminář Centra pro ekonomiku a politiku probíhal v angličtině bez tlumočení.

Klaus má rodinné trable. Jeho příbuzní propadli zelené ideologii

Carter je klimatolog a geolog specializující se na paleontologii, stratigrafii, mořskou geologie a vědu o životním prostředí. Klaus sám publikoval recenzi na Carterovu knihu "Climate: The Counter Consensus" v australském časopise The Spectator Australia. Prezident zmínil i historku, kdy potkal australskou premiérku na summitu EU - Asie v Bruselu a doporučil ji, aby si knihu přečetla. Následně jí dal svou vytištěnou recenzi, kterou si pak pozorně prostudovala.

Vzpomínka na Prahu

Podle Cartera se nevede debata o tom, zdali existuje globální oteplování či změna klimatu, ale zdali jde o nebezpečné člověkem způsobené globální oteplování. Podle něho nikoliv.

Seminář byl sice vysoce rigorózní, ale přišlo zde i na humorné chvilky. Carter na úvod zmínil svou veselou vzpomínku na Prahu, kdy zde byl v roce 1967 a kolegové studenti ho opili. Klaus se na to jen lehce, byť trošku rozpačitě pousmál.

Nezbedné dcery od švagrové

Prezident si zase postěžoval i na své rodinné trable. Sestra jeho manželky totiž žije v Austrálii a všechny její dcery pracují v enviromentalistických organizacích. „Jsou s nimi velké problémy, ale to je Austrálie," smál se Klaus. „Čili v případě nutnosti můžete emigrovat do České republiky," vyzval Kalus australského vědce.

Carter nepopírá, že ke klimatické změně dochází, ale k té ostatně docházelo i v historii. Například ve středověku bylo teplejší období i Čechách, ale takových příkladů lze nalézt mnoho i v pravěkých dobách.

Změna klimatu s CO2 přímo nesouvisí

Zdůraznil, že je nutné, aby veškeré údaje o změně klimatu byly analyzovány vždy v kontextu. Na několika grafech dokazoval, že není přímá úměra mezi množstvím CO2 v atmosféře a oteplováním. Navíc zmínil fakt, že oxid uhličitý není škodlivý plyn. Je to plyn, který je nutný pro fotosyntézu a pomáhá tedy rozšiřování rostlinstva.

Podle Cartera nelze případný vliv člověka na změnu klimatu nijak měřit. Člověk může dokonce na některých místech způsobovat ochlazování. Neexistuje navíc nic jako globální klima, ale mnoho lokálních klimat, v nichž jsou změny teplot v čase různé. Za celé dvacáté století došlo navíc k nárůstu průměrné celosvětové teploty jenom o 0,6 stupně Celsia.

Přizpůsobme se přirozené změně klimatu

Carter netvrdí, že klimatické změny nemohou způsobovat katastrofy, ale úkolem vlád by mělo být, aby se každá země připravovala a přizpůsobovala na změnu klimatu ve své oblasti. Také uvedl, že předpovědi Mezivládního panelu pro změnu klimatu při OSN (IPCC) nikdy nefungovaly, fungovat nebudou a fungovat nemohou.

Podle Cartera politici a nevládní organizace a zelení do falešné teorie o globálním oteplování nainvestovali tolik, že i rozumný politik těžko sebere odvahu pro politiku „Nejlepší politikou je nedělat nic", jak ji navrhuje další známý odpůrce teorie globálního oteplování lord Monckton, který pracoval v osmdesátých letech pro Margaret Thatcherovou a nyní je členem euroskeptické Stany nezávislosti Spojeného království (UKIP).

Carter míní, že nejlepší politikou je přizpůsobení se změnám klimatu, protože člověk na ně vliv nemá, a pokud vůbec nějaký, tak neměřitelný a minimální.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …