Klausův Jakl: Občanská společnost je fašismus a demokracie je násilí

07.12.2011 7:51

Centrum pro ekonomiku prezidenta Václava Klause uspořádalo seminář na téma „Občanská společnost-nepřítel svobodného občana?“ a o zajímavé, politicky nekorektní příspěvky zde rozhodně nebyla nouze. Zvláště prezidentův tajemník Ladislav Jakl si nenechal zavřít ústa politickou korektností.

Klausův Jakl: Občanská společnost je fašismus a demokracie je násilí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Jakl

Ještě před vlastním seminářem prezident republiky Václav Klaus společně s autorem knihy představil publikaci viceguvernéra České národní banky Vladimíra Tomšíka „Ekonomie a zdravý rozum". Prezident Tomšíka pochválil, že si neplete žánry a ve své práci postupuje na základě přísně deskriptivní, nikoli normativní ekonomické analýzy.

psali jsme: Klaus: Havel je levičák a Evropu chtěl sjednotit už Hitler

Ekonomie a zdravý rozum

Tomšík ve své publikaci, která, jak sám název napovídá, je určená lidem se zdravým rozumem, tedy i širší veřejnosti, aplikoval základní postupy analýzy výnosů a nákladů a využil i teorii her. Popisuje v ní na bázi základních makroekonomických údajů fikci homogenity eurozóny, vysvětluje proč se hospodářství i veřejné finance musí vrátit k tržním principům a proč jsou státní pobídky a dotace nesmyslné. Z hlediska výnosů a nákladů zhodnotil i boj proti údajnému globálnímu oteplování a hru na trh v podobě emisních povolenek a analyzoval i českou ekonomiku z hlediska energetiky a přírodních zdrojů.

Čtěte také: Klaus: Já to říkal, euro je iracionální projekt

Potom již začal samotný seminář CEPu, který moderoval jeho ředitel Jan Skopeček. Vystoupili zde tajemník prezidenta republiky Ladislav Jakl, profesor politologie CEVRO Institutu Miroslav Novák, ředitel Institutu sv. Josefa a neformální mluvčí konzervativní Akce D.O.S.T. Michal Semín a bývalý senátor a exposlanec Evropského parlamentu Vladimír Železný.

Fašistická občanská společnost

Jan Skopeček na úvod řekl, že má seminář přispět i k tomu, aby se na fenomén občanské společnosti nahlíželo bez brýlí politické korektnosti a prezidentův tajemník Ladislav Jakl to splnil naprosto bez výhrad. Ovšem ani ostatní řečníci si nebrali servítky.

„Myšlenkový koncept občanské společnosti se v podstatě kryje s ideologií fašismu," vystřelil hned na úvod dělovou ránu z kontrarevoluční Aurory Ladislav Jakl. Vysvětloval, že koncept občanské společnosti se kryje s korporativismem, který je zase základem fašismu. Fašismus je podle něho levicové socialistické hnutí, která nenávidí kapitalismus a tržní ekonomiku podobně jako občanská společnost.

Stát je formou násilí

Ta je založena na privilegovaných organizovaných skupinách, které si uzurpují právo rozhodovat místo demokraticky zvolených a legitimizovaných orgánů státu. Jako příklad uvedl povinné členství v profesních komorách, které vykonávají i pravomoci státní správy a mají monopol, vyjednávání kolektivních smluv, které zavazují i zaměstnance, kteří v odborech nejsou, delegování členů občanských sdružení do orgánů státu, například mediálních rad, či fakt, že především různá ekologistická sdružení spolurozhodují v různých stavebních řízeních.

Čtěte také:

Ladislav Jakl: Občanská společnost - nevinná bestie. Václav Klaus jako ztělesněné zlo

Jakl též rozlišil mezi legitimním vlivem, který vykonávají různá zájmová sdružení, a mocí státu, která je závazná, vynutitelná a je formou násilí, které je však pro vynucení práva nezbytné. Právě proto, že se jedná o násilné donucování, má být pod demokratickou kontrolou. A právě kvůli tomu, že jde o „násilí" a donucování, měla by se moc a rozhodování většiny dotýkat jen omezené sféry, aby neznásilňovala svobodu jednotlivců.

Miroslav Novák naopak nepovažuje občanskou společnost za negativní věc a pokládá ji za doplněk k demokratické soutěži politických stran, i když přiznal, že díky disidentům se pojetí občanské společnosti posunulo nesprávným směrem. V době komunismu ji totiž oprávněně považovali za protiklad k totalitnímu státu, ale po pádu komunismu poněkud opomněli, že demokratický stát není již nepřítelem. Jako příklady rozdílných koncepcí proti sobě postavil exprezidenta Václava Havla a současného prezidenta Václava Klause.

Aristotelova societas civilis vs. Havlova občanská společnost

Michal Semín se vymezil proti havlistické občanské společnosti, nicméně obhajoval její jiné pojetí a zdůraznil, že tento pojem ve své politické filozofii používal již Aristotelés a středověcí myslitelé, kteří na něj navazovali. V tomto pojetí se občanská společnost rovná státu, který zajišťuje obecná dobra (v moderní ekonomii by do jisté míry šlo říci veřejné statky), které si neumí zajistit jedinec, rodina, obec, profesní sdružení či kraj.

Psali jsme: Co přináší Klausův časopis? Halíka a havlisty trefí šlak

Člověk je dle antické filozofie i křesťanské teologie od své přirozenosti tvorem společenským, čili přirozeným útvarem je i stát. Tan má ale striktně vykonávat jen ty funkce, které nejsou schopny vykonávat nižší složky a nesmí vstupovat do sféry jednotlivce a rodin, pokud to není nezbytně nutné. Jinak se stát stává nelegitimním a ve své podstatě totalitním.

Tradiční subsidiarita vs. subsidiarita EU

Semín zde vysvětloval, že pojem subsidiarita právě znamenala toto pojetí, zatímco eurokraté si ho ukradli a využívají ho ke stále větší centralizaci v Evropské unii a omezování občanských svobod. Klaus podle Semína oprávněně kritizuje současné falešné a prázdné pojetí subsidiarity ukradené Evropskou unií a jejími byrokraty.

psali jsme: Hájek bědoval nad pravicí. Vidí jen pravicové socany

Semín též varoval před různými tajnými společnostmi. Je podle něho legitimní, pokud se zájmové skupiny snaží uplatnit svůj vliv, ale nesmí to být netransparentní jako třeba v případě svobodných zednářů, kde je členství tajné. Přesto jim ale šéf Evropské komise José Manuel Barroso přislíbil, že jejich připomínky bude brát při svém vládnutí v potaz.

V EU demokracie není, tak si musela najít náhražku

Vladimír Železný se do značné míry ztotožnil s příspěvkem Michala Semína. Přišel s hlavní tezí, že protože eurobyrokraté a Evropská unie nemá svůj démos, politický národ, vytvořila si náhražku ve formě nevládních organizací, které mají nahradit „evropský lid" a demokracii a tyto organizace štědře dotuje. „Nevolení špidlové nemají démos, tak si vymysleli občanskou společnost, která je dotována neuvěřitelnými částkami," posteskl si bývalý europoslanec.

Čtěte také: Železný: Z EU vystupovat nemusíme. Ona se úspěšně drolí sama

Rovněž uvedl, že europarlament nemá zákonodárnou iniciativu. Tu má pouze nikým nevolená byrokratická Evropská komise. Europoslanec Hynek Fajmon pak připomněl, že všechny návrhy Evropské komise jsou nejdříve konzultovány nikoli s volenými zástupci občanů, nýbrž právě se zástupci nevládních organizací. Podle Železného takzvaná občanská společnost je tvrdě konkurenční a nepřátelská k tradiční demokracii.    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…