Kocáb: Ne každý mačetář je Rom. Zveřejňujme etnikum zločinců a uvidíte

06.10.2011 8:22

Každá drobná kriminalita či výtržnost je dnes stereotypně přisuzována Romům. Možná se v budoucnosti nevyhneme zveřejňování etnika pachatelů této činnosti, myslí si to exministr pro lidská práva a národnostní menšiny Michael Kocáb. Pro ParlamentníListy.cz nicméně připustil, že to neumožňuje současná lidskoprávní legislativa.

Kocáb: Ne každý mačetář je Rom. Zveřejňujme etnikum zločinců a uvidíte
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Lejla Abbasová s Michaelem Kocábem

"V posledních dnech se termín Cikán stal synonymem kriminality, proto se automaticky veškerá trestná činnost svaluje na Romy. Stačí se podívat do diskusí pod články, nebo do některých blogů. Stala se vražda důchodce? Automaticky jsou označeni Romové. Vykradl někdo obchod? První příspěvky hovoří o Romech. Proto si myslím, že označení etnicity pachatele trestné činnosti je na místě. Možná se totiž ukáže, že romská kriminalita není v takové míře, jakou mají lidé obecně zažitou," uvedl pro server Romea.cz novinář a spolupracovník serveru Patrik Banga.


Možná budeme etnicitu muset zveřejňovat

„Já jsem se nad tím zamýšlel, ale měl jsem k tomuto nápadu rezervovaný postoj," řekl v souvislosti s nápadem ParlamentnímListům.cz Kocáb a dodal: „Nemohu nevidět ty argumenty, které vycházejí z určitého stereotypu, že každá drobná kriminalita, výtržnost, každá mačeta se připisuje Romům, což je samozřejmě nebezpečné," míní Kocáb.

„Ve Spojených státech začínají etnicitu přiznávat například v souvislosti s obsazováním vysokých škol, aby nedocházelo k záměnám," konstatoval dále redakci Kocáb. „Čili ano, vyjádřil jsem takový názor, že možná by to byla jedna z variant, že možná k tomu budeme muset časem přistoupit. Zatím to ale nenavrhuji, protože takové pojetí odporuje lidskoprávnímu evropskému pojetí," doplnil exministr.

Přístup ke vzdělání a práci

Podle Kocába má začleňování Romů do společnosti tři roviny. „Nejdůležitější je ta dlouhodobá, tedy přístup ke vzdělání. Myslím si, že o tom se nemusíme přesvědčovat a naprostá většina majority to chápe, že vzdělání je klíčem, aby Romové prošli celým vzdělávacím cyklem včetně středních a vysokých škol," míní Kocáb. Současně ale dodává, že i při seberychlejší realizaci se výsledky dostaví za dvacet třicet let.

Za momentálně nejdůležitější a současně nejméně ovlivnitelný označil Kocáb přístup Romů k zaměstnání. „To by samozřejmě mnohé řešilo, ale v podmínkách demokracie se to nedá tak jednoduše realizovat, jak to zní," dodal pro ParlamentníListy.cz bývalý vládní zmocněnec.

„Zaměstnavatelům diktovat a kvótovat: Zaměstnej tolik a tolik Romů, to prostě nejde," posteskl si Kocáb s tím, že zde jsme závislí na společenské empatii a možná i vlivu církve a podobně. „Jde o to, aby si lidé dokázali představit, že někdo žije v podmínkách, ze kterých se sám nemůže dostat, zejména nemá-li práci a tím potažmo peníze," doplnil Kocáb.

Obce si zadělaly na problémy

Naproti tomu za neméně důležitou a státem naopak řešitelnou oblast označil exministr pro lidská práva bydlení. „Zde stát může svojí mohutnou intervencí velmi zlepšit situaci a pustit se do výstavby bytů, jak stát, tak i města. Obce samozřejmě budou říkat, kde máme vzít peníze. No jsou tu evropské strukturální fondy a ty jsou mimo jiné vyčleněny na takové záležitosti," vysvětlil svůj pohled na věc Kocáb. Současně připomněl, že stát může sáhnout i do rozpočtu.

V souvislosti s bydlením Kocáb poukázal na chyby obcí, které v minulosti rozprodávaly svůj sociální bytový fond. „Tím si samozřejmě na hodně dnešních problémů zadělaly velmi významně," zhodnotil Kocáb. Ten současně konstatoval, že je nutné zabránit zneužívání sociálních dávek. „Ale musí to být děláno velmi vyváženě, aby se nerozpadl systém sociální pomoci.

V souvislosti s napjatou atmosférou na severu Čech poznamenal, že represivní opatření v podobě posilování policie v daných lokalitách je jen krátkodobě účinné. „Neumím si představit jak by se represí řešily xenofobní výbuchy v dalších lokalitách, na to prostě nejsou kapacity.


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…