Kočí má údajně vazby na Kalouska. Ministr vůbec netuší

10.04.2011 15:40

AKTUALIZOVÁNO Vypadá to, že odchod Kristýny Kočí z Věcí veřejných a její spolupráce s Petrem Tluchořem z ODS by mohla mít širší vazby. Její otec Antonín Kočí totiž dostával zakázky od lidovci ovládaného ministerstva obrany a později z Generálního ředitelství cel, které spadá pod ministerstvo financí.

Kočí má údajně vazby na Kalouska. Ministr vůbec netuší

Před příchodem Vondry měl na ministerstvo obrany velký vliv Miroslav Kalousek, který zde byl ostatně v minulosti náměstkem. Generální ředitelství cel spadá přímo pod Kalouskovo ministerstvo financí.

Firma Skill patří otci Kristýny Kočí

Na začátku prosince 2010 ministr obrany Alexandr Vondra z ODS odvolal ředitele sekce vyzbrojování Jiřího Staňka (působil ve funkci od 2007) a nahradil jej svým dosavadním poradcem pro oblast akvizic Petrem Szönyi, který je nyní přímo odpovědný náměstku pro vyzbrojování Rudolfu Blažkovi (ODS).

Staněk patřil dlouhodobě k základním pilířům lidoveckých ministrů obrany. "Vidíme tady jistý motiv Kristýny Kočí. Od této doby nezískala softwareová firma SKILL s.r.o., patřící otci Kristýny, Antonínu Kočí jedinou zakázku na ministerstvu obrany a vyhrávala už pouze na generálním ředitelství cel, spadajícím pod ministerstvo financí, které dlouhodobě ovládá Miroslav Kalousek," uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec Věcí veřejných Michal Babák.

Vyjádření bývalé poslankyně VV Kristýny Kočí se nepodařilo ani po opakovaných pokusech redakci sehnat. 

Sám ministr financí ale spojení svého jména s rodinou Kristýny Kočí odmítá: "Za prvé, já vůbec netuším, co dělá pan Kočí starší, vážně vůbec netuším. A za druhé, já bych docela rád, kdyby každý, kdo vznáší takové poznámky, si uvědomil, že já čtrnáct let na ministerstvu obrany nepracuji. A pokud práce kohokoliv bude prověřována tak důsledně, jako v mém případě, a nenajde se smítko, jako v mém případě, tak každému pogratuluji," reagoval pro ParlamentníListy.cz Kalousek.

Na obraně 40 milionů, z ředitelství cel 23 milionů

Od konce roku 2007 podle informačního systému veřejných zakázek získala firma SKILL tendry na ministerstvu obrany za zhruba 40 milionů korun. Za stejné období tentokrát však z generálního ředitelství cel za zhruba 23 milionů.

Kde tedy může být politická vazba mezi Kalouskem a Kočí? Předseda poslaneckého klubu Petr Tluchoř je znám svými dobrými vztahy s Miroslavem Kalouskem a Mirkem Topolánkem. Topolánek má zase dobré vztahy s Kalouskem. Naopak od počátku jednání o pravo-středové koalici byla zřejmá jistá animozita mezi Kalouskem a Vítem Bártou. TOP 09 nyní požaduje podobně jako ODS odchod véčkařských ministrů Radka Johna a Josefa Dobeše. V ODS měl na jejich odchod nejvíce tlačit právě Tluchoř.

Zdroj informační systém veřejných zakázek


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, Ondřej Vaněk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…