Kocourkova koncepce potřebovala zasadit do reality, říká Kuba

23.02.2012 22:22

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) hned po svém nástupu odmítl návrh na energetickou koncepci svého předchůdce Martina Kocourka (ODS) s tím, že je postaven na nereálných číslech. V pořadu televize Prima family Fakta Barbory Tachecí popřel i řeči o možných personálních změnách v resortu průmyslu a obchodu, které považuje za neopodstatněné.

Kocourkova koncepce potřebovala zasadit do reality, říká Kuba
Foto: Redakce
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil se před časem nechal slyšet, že případného ministra spravedlnosti z řad Věcí veřejných by vnímal jako nebezpečí. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba tento názor odmítá s tím, že není možné se vyjádřit takto jednoduchým způsobem. Někteří konkrétní lidé z nejmenší vládní strany jsou podle něho schopni řídit ministerstvo naprosto standardním způsobem.

„Já myslím, že třeba Karolína Peake i Pavel Dobeš i ministr Jankovský jsou lidé, kteří plní ministerské povinnosti standardně. Nevím, jestli se dá plně vyjádřit pouze takto zjednodušeně názor, že by nějaká strana neměla mít ministerstvo spravedlnosti,“ uvedl Martin Kuba v pořadu Fakta Barbory Tachecí televize Prima family.

Kocourkova čísla jsou krásná, ale nereálná

Práci svého předchůdce Martina Kocourka Kuba příliš komentovat nechtěl, naznačil ale, že bývalý ministr svůj koncept energetiky stavěl na nereálných číslech. „Nemyslím, že bych ji (Kocourkovu koncepci) úplně popřel. Tím mým hlavním cílem bylo její zasazení do reality. Ta koncepce počítala třeba s nárůstem HDP v objemu tří procent do roku 2030, což je v téhle chvíli vidět, že není reálné číslo,“ uvedl nový ministr průmyslu a obchodu, který byl do funkce jmenován loni v listopadu.

Koncepce počítala s nárůstem jaderné energie na 80 procent, což z pohledu dodávky energií, z pohledu životního prostředí je dobré číslo, ale musíme si uvědomit, že ty jaderné elektrárny musí někde stát, za některé peníze je musíme postavit,“ komentoval Kocourkův návrh Kuba s tím, že on sám by rád právě tento postup rád definoval reálné ceny v horizontu dvaceti let.

Potřebujeme víc energie pro firmy

Martin Kuba by rád v rámci zachování konkurenceschopnosti České republiky vylepšil zásobování elektrické sítě. Počítá se s dostavbou třetího a čtvrtého reaktoru Temelína i s dostavbou reaktoru v elektrárně Dukovany. O financování projektu dostavby se ale musí zasadit ČEZ, ze státní kasy vláda tímto směrem peníze vydávat neplánuje.

„ČEZ by měl vnímat, že je to firma, ve které má podíl stát, že jeho hlavním úkolem by mělo být zajištění energetické stability v České republice,“ řekl Kuba.

„My jsme v situaci, kdy musíme budovat energetickou koncepci tak, aby Česká republika obstála v té konkurenceschopnosti, aby byla schopná vyrábět a aby lidé neplatili stále větší a větší cenu za elektriku. A to si myslím, že jádro splňuje a ČEZ si myslím, že by to měl respektovat,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…