Komunistický kariérista Fischer chce na Hrad. Rehabilituje rudé! křičí pravice

11.02.2012 8:35

Expremiér Jan Fischer, který nedávno znovu potvrdil svůj zájem ucházet se o post prezidenta republiky, již sestavil svůj volební tým. Jak uvedl server iHNed.cz, součástí nejužšího týmu spolupracovníků je i bývalý šéf Úřadu vlády Jan Novák. Ten je však podepsaný pod spornou smlouvou k zakázce PromoPro, což důrazným způsobem kritizuje poslanec Michal Doktor. S Fischerovou kandidaturou mají problém i další politici, u lidí má ale naopak silnou podporu.

Komunistický kariérista Fischer chce na Hrad. Rehabilituje rudé! křičí pravice
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Jan Fischer

Server také zmiňuje, že se Novák dobře zná například s Markem Dalíkem, s nímž studoval, ale také pracoval pro exprezidenta Václava Havla.

Fischer: Lid je znechucen stranickostí, proto kandiduji

Jan Fischer kandidaturu nejspíše staví na své silné popularitě u veřejnosti. Fischer také zmiňuje znechucení občanů nad podle něho pokleslým stranickým systémem a v sobě chce nabídnout kandidáta, který stojí nad stranami a není na ně nijak vázán.

Ač Fischer deklaruje vůli kandidovat jako nestraník, není vyloučena ani jeho podpora ze strany sociálních demokratů, kteří jeho jméno mezi dalšími také zmiňují.

Poslanci, které redakce ParlamentníchListů.cz oslovila, se však k Fischerově kandidatuře staví vesměs negativně. Zvláště bývalý člen ODS a nyní nezařazený poslanec Michal Doktor se pozastavuje právě nad Fischerovým rozhodnutím přizvat si do týmu exšéfa Úřadu vlády Jana Nováka.

Novák a PromoPro. Bude z toho platit kampaň?

„Skvělý start, pane Fischere… Stejný Novák, který je podepsaný pod smlouvami s PromoPro.  Byly snad ty prašule na vaši kampaň???? ODS za něj zaplatila a ještě platí kopanci od voličů (zavolejte Vondrovi), budete jen další v řadě…,“ uvedl poslanec na svém facebookovém profilu a pro ParlamentníListy.cz už jen dodal, že je to pro něho naprosto neuvěřitelné.

Členka dolní komory Zdeňka Horníková z ODS si neumí vysvětlit, proč má Jan Fischer tak vysokou podporu u veřejnosti. „Fischer má bohužel popularitu u lidí a bude těžké jim vysvětlit, že bude stejně poplatným prezidentem, jako byl premiérem. Byl úředníkem bez zodpovědnosti k parlamentu, nevím, jak zodpovědný bude k lidem. Jeho vlastní názory moc neznám, je to úředník, ne politik. Bojovat jako Václav Klaus za národní zájmy asi nebude,“ míní poslankyně.

Jan Vidím, poslanec za ODS, nijak nezpochybňuje právo expremiéra Fischera se volby zúčastnit, nicméně pro něho je to kandidát nepřijatelný. „Volit ho nebudu přesně kvůli tomu, na co jste se ptal,“ reagoval na otázky redaktora ParlamentníchListů.cz, zda je pro něho přijatelné, aby prezidentský kandidát měl komunistickou minulost a zda podle něho nebude například ve vztahu k EU přistupovat z čistě úřednického pohledu, nikoli však z hlediska národních zájmů.

Prezidenta budou volit média, čeká nás hledání Superstar

Podle poslance Jiřího Štětiny z Věcí veřejných bychom naopak Fischerově komunistické minulosti neměli přikládat zvláště zásadní význam. Do KSČ dle jeho slov vstupovali často i lidé, kterým nic jiného nezbývalo. Přesto však Štětina doplnil, že pokud byl někdo členem až od 70. let či později a důvodem vstupu byly především profesní kariéra, měli bychom být ostražití.

Občansko-demokratický poslanec Aleš Rádl kritizoval i samotné schválení přímé volby. Ta totiž podle něho bude nahrávat populismu. „Poslanci a senátoři hloupě a celkem zbaběle a ve velké většině i proti svému přesvědčení rozhodli na základně mediálního nátlaku, že volba příštího prezidenta bude loterie kombinovaná s pořadem ‚Česko volí Superstar‘, takže to, jestli má někdo morální nebo jaké právo se o tento titul ucházet, je zcela a úplně lhostejné. Protože v průběhu kampaně se spolehlivě ukáže, že metat hnůj a zpochybňovat morální kredit kandidátů bude možné u všech uchazečů a ‚nezávislý‘ tisk se na to jistě už teď náramně těší,“ uvedl ParlamentnímListům.cz Rádl.

„Zvolený nebožák pak bude celou dobu svého mandátu ze sebe tu nakydanou špínu smývat tím, že bude naskakovat na jakoukoli vlnku populismu, která se kolem mihne. Kandidatura pana Fischera v tomto směru nestojí za delší komentář, protože je zřejmou skutečností, že v hitparádě nejhorších premiérů této země stojí čestně po boku pana Tošovského. A fakt, že tuto skutečnost se mu zatím daří před veřejností maskovat, jen svědčí o tom, jak snadné je s davem manipulovat,“ pokračuje poslanec.

Fischer byl produktem politických stran, teď dává ruce pryč

Podle Rádla není bez zajímavosti, že Fischer, který dostal svou příležitost stát se premiérem jako produkt dohody politických stran, se teď snaží profilovat jako někdo, kdo se od politických stran jakoby okázale distancuje, protože je to zrovna módní. „Což ho ovšem už teď zcela bezelstně demaskuje, jako člověka veskrze populistického a proto pro funkci prezidenta nevhodného,“ dodal k tomu.

„Fakt, že byl členem KSČ v době, kdy to mohlo být profesně výhodné, tento jeho neblahý povahový rys jen podtrhuje. Ale je možné, že nějaké zájmové skupiny, o nichž volící veřejnosti nebude nic známo, si ho nakonec jako svého hlavního kandidáta vyberou a vnutí ho veřejnosti stejně jako třeba Harvardské fondy, anebo ‚výhodné‘ spoření v Kampeličce,“ je přesvědčen Aleš Rádl.

Vyhraje populární Gott, nejbohatší Babiš nebo komunistický kariérista Fischer

Nejtvrdší k Fischerovi byl poslanec TOP 09 Daniel Korte, kterému vadí právě zmiňované členství někdejšího premiéra v KSČ. „Přímou volbu samotnou považuji za pitomost a nesmysl, je to v rozporu s ústavním principem, který to může příšerným způsobem rozviklat. A je to také v rozporu s tradicí. Žádný vládce ani prezident v těchto zemích nebyl nikdy volen přímo. Je jasné, jak to dopadne. Buď bude zvolen ten, kdo je nejpopulárnější, tedy Karel Gott, nebo ten, kdo je nejbohatší, protože si to koupí. To je Babiš. No, anebo ten, kdo nejméně vadí a to je komunistický kariérista Jan Fischer,“ uvedl Korte, který podobné mínění vyjádřil i v nedávném rozhovoru pro náš server.

„Komunistický kariérista Fischer je pro mě osoba naprosto nepřijatelná a domnívám se, že by vzhledem ke své minulosti měl mít tolik zdrženlivosti, že se do veřejného života nebude montovat,“ komentuje dále pro ParlamentníListy.cz Korte.

Budou ho volit bývalí členové, komunistická milost se stane normou

Fischerovu volbu Jana Nováka za člena svého volebního týmu nepovažuje Korte za důležitou. „Je mi úplně jedno, koho si komunistický kariérista Jan Fischer vzal do svého volebního týmu. I kdyby si tam vzal Královnu ze Sáby, tak je mi to jedno. Je to komunistický kariérista., tečka,“ říká Daniel Korte bez servítků.

Senátor Jaromír Štětina, zvolený za TOP 09, se domnívá, že Fischerovi může jeho členství v KSČ u některých voličů paradoxně pomoci. „Myslím, že Fischer má velké šance na zvolení v přímé volbě. Protismyslně mu k tomu pomůže jeho členství v KSČ za husákovské normalizace. Bude mít k dispozici možná milionovou množinu voličů - také bývalých členů KSČ a jejich rodin. Ti mohou považovat zvolení bývalého člena KSČ hlavou státu za jistý druh rehabilitace jejich vlastního morálního poklesku,“ domnívá se Štětina.

„Bude-li člen někdejší politické strany kolaborující s okupační mocností prezidentem, nastane opět jistý stav normalizace: být komunistou bude ‚normální‘. Tím pádem se ti, kteří kolaboraci a totalitu režimu odmítali i za cenu profesního a občanského zničení, dostanou do pozice ‚nenormálních‘,“ uvedl senátor na svém facebookovém profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …