Konec regulovaných nájmů na jihu Čech: Města zdražují, někdy o hodně

08.10.2010 9:04

Od ledna 2011 padá regulace nájemního bydlení. Někteří lidé se už teď bojí, že skončí pod mostem. I když stát tvrdí, že pokud se nájemník s majitelem domu nedohodne, rozhodne soud a majitel nemůže nájemce vystěhovat.

Konec regulovaných nájmů na jihu Čech: Města zdražují, někdy o hodně

Jak to ale bude vypadat v praxi? Nájmy budou zdražovat ale i města. Na jihu Čech například nejvíc zdraží České Budějovice, a to až o 23 procent.

Nejvíce si připlatí obyvatelé bytů IV. kategorie, o 23 procent, méně pak už lidé žijící v I. kategorii, u nich to bude 15,6 procenta, což je měsíčně zhruba o 420 korun více za běžný šedesátimetrový byt.

„Rozhodli o tom zastupitelé města. Pro druhou kategorii bytů platí od ledna navýšení o 18,4 a pro třetí kategorii o 19,8 procenta," řekl primátor Miroslav Tetter (KDU-ČSL).

Jsou ale byty, kde ceny zůstanou stejné. Týká se to takzvaných bytů zvláštního učení, což jsou bezbariérové byty a byty v domech s pečovatelskou službou.

V Písku a Táboře mají nájemníci klid

Oproti původnímu očekávání zdraží bydlení také v v Jindřichově Hradci. Zato v Písku a v Táboře se ceny hýbat nebudou, aspoň pro rok 2011.

V Českém Krumlově, Prachaticích, Strakonicích se zatím ještě neví. Na rozhodnutí se čeká až na nové zastupitelstvo, které vzejde z voleb 15. a 16. října.

Pokud města budou zvyšovat ceny za bydlení, opět se mnohým vyplatí vzít si byt na hypotéku, než si pronajmout nájemní byt.

Například u bytu se 100 procentní hypotékou v ceně 1,5 milionu korun při dobré úrokové sazbě zaplatí lidé okolo osmi tisíc korun plus služby. Za nájemní byt o velikosti 80 metrů čtvereční okolo pěti tisíc korun, což sice vyjde levněji, na druhou stranu si ale zase člověk platí své bydlení.

Města na jihu Čech výrazně zdražovala už k letošnímu lednu, tedy hlavně Prachatice a Strakonice, kde ceny vzrostly až o 52 procent. V Písku to bylo přes 30 procent.

„Toto opatření pomohlo, už nyní máme některé větší byty volné a nebylo to o tom, že na ně lidé nemají, ale že byly rodiny, které měly záhadným způsobem i dva byty, či ho drželi lidé pro své děti a vnoučata," dodal ze zkušeností starosta Prachatic Jan Bauer (ODS).

Více:

Po deregulaci nájmů zavalí soudy stížnosti nájemníků 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …