Kopicová chce, aby do školek chodily už dvouleté děti

18.04.2010 12:28

Snížení věkové hranice pro začátek docházky do školky plánuje ministryně školství. Ta návrh předloží vládě, která o něm bude jednat v pondělí.

Kopicová chce, aby do školek chodily už dvouleté děti

Ministryně školství Miroslava Kopicová chce, aby do školek byly zařazovány děti již od dvou let. Její návrh projedná v pondělí Fischerův kabinet.

V Česku je nyní lokální nedostatek zařízení denní péče o děti do tří let. Schválí-li vláda Kopicové návrh, přijímání dvouletých dětí podle nové právní úpravy by bylo možné nejdříve od roku 2011.

Předškolní vzdělávání organizují mateřské školy většinou od tří do šesti let, výjimečně do nic mohou být přijímány i mladší děti. 

"Je proto třeba stanovit konkrétně dolní hranici pro přijetí do mateřské školy bez možnosti výjimky," píše se v ministerském návrhu řešení denní péče o děti do tří let věku.

Ve školním roce 2008/2009 navštěvovalo podle statistik Ústavu pro informace ve vzdělávání mateřské školy 26 384 dětí mladších tří let, tedy asi čtvrtina daného populačního ročníku.

Změna bude nákladná 

V případě případě rozšíření kapacit mateřských škol tento počet postupně zvýšil nanejvýš na polovinu populačního ročníku.  Změna, kterou Kopicová plánuje, si vyžádá úpravu podmínek výchovy dětí - například nižší počty dětí ve třídě nebo kvalifikovanost pedagogického personálu.

Celkové předpokládané roční náklady na změnu věkové struktury dětí ve školkách jsou plánovány na zhruba 1,7 miliardy korun. Částka ale nezahrnuje třeba náklady na další vzdělávání pedagogických pracovníků nebo školní stravování. 

Více čtěte:

ODS prosazuje firemní školky, socialisté je odmítají 

Kopicová: Novela školského zákona je připravena 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …