Koskuba: Byl jsem tak naivní. Už i mně vadí, že dělat politiku je ostuda

24.12.2011 11:11

Ačkoli se ParlamentníListy.cz ptají poslance ČSSD Jiřího Koskuby vždy zároveň se senátorem Jaroslavem Kuberou na hodnocení událostí uplynulého týdne, tentokrát se redakce rozhodla oslovit každého z mužů zvlášť a položit jim v posledních prosincových dnech tohoto roku otázku poněkud rozsáhlejší - aby zhodnotili uplynulý rok a prozradili, co podle nich Česko čeká v příštím roce.

Koskuba: Byl jsem tak naivní. Už i mně vadí, že dělat politiku je ostuda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec ČSSD Jiří Koskuba

"S ohledem na události posledních dnů se na vaši otázku neodpovídá zrovna lehko. Nechci být tendenční. Rovněž je rozdíl, zda-li rok hodnotím jako řadový člověk, či profesně jako lékař, nebo poslanec.  Rok taky mohu hodnotit čistě z mého pohledu. Nic jiného mi ostatně nepřísluší. Celý rok pobytu ve sněmovně mne naprosto vyléčil z naivních představ o vrcholné politice a dokonalosti demokracie. Otevřeně přiznávám, že naivní jsem byl. Už nejsem. Jen velmi zklamaný. Ne, nehodil jsem ještě flintu do žita. To není můj styl. Ale mám už podstatně menší cíle. Třeba udržet si čistý štít. To není dnes málo. A tajně doufám, že si toho někdo i všimne. Jinak to totiž skoro nemá cenu a nyní i mně osobně vadí, že dělat politiku je vlastně ostuda. Že je člověk v ní i médii tlačen k tomu, aby se za to styděl," přiznává pro ParlamentníListy.cz Jiří Koskuba.

A dodává, že v politice opravdu každý vskutku není gauner. I když v mnohých případech to, jak dodává, prý bohužel, neplatí. Nicméně nejen v politice ti slušní nejsou vidět. Jsou vlastně mediálně nezajímaví.

Tolerujeme zlo. Je to normální?

"Asi chyba, že? Ale není vhodná doba na pesimismus. Ani na filozofické či intelektuálské úvahy. To by mne pak zase pan Mitrofanov nazval mudrlantem. Je Štědrý den a ČR měla do včerejška státní smutek. A taky lidi nejsou hloupí a sami nejlépe vědí, komu z nich tento rok něco přinesl, komu něco vzal. Rozhodně se může lišit pohled řadového hasiče, policisty či opuštěného seniora od pohledu top-manažera banky či firmy, která si pravidelnou "úpravou" cen zajišťuje miliardové zisky. A když to nevyjde, je zde v záloze daňový poplatník. Taky pro mne nepochopitelně již tolerujeme takřka neomezenou moc exekutorů nad našimi životy, majetky, zákonem. Pochopitelně jen u lidu prostého. Je tohle normální?" ptá se ve svém komentáři pro ParlamentníListy.cz Koskuba.

Spravedlivé je, že nám rok 2011 VŠEM vzal další rok života

Podle něj je podstatné, že všem nám poměrně spravedlivě rok 2011 vzal další rok života. I těm nejhorlivějším mocným exekutorům.

"Žádný den, žádná hodina ani rok se již nebude opakovat. A podle toho bychom měli žít. Přes všechny problémy se nenechat otrávit televizním zpravodajstvím, které se, ve vší úctě, čím dál více podobá "černé kronice". Zvykli jsme si. A tak nejoptimističtějšími relacemi jsou snad reklamy, kde tu a tam je svět zdánlivě ještě v pořádku," pokračuje dál poslanec Jiří Koskuba.

Připomíná pak, že nejde rovněž pominout úmrtí bývalého pana prezidenta Václava Havla.

"Přiznávám, že i já jsem byl zaskočen v drtivé většině upřímným zájmem lidí. Asi právě oni patří k té mlčící většině, která narozdíl od menšiny vládnoucí ještě uznává jisté morální zásady. Bylo by fajn, kdyby právě tyto lidi, myslí-li to doopravdy, bylo zase vidět i slyšet. Jinak se nic nezmění. A ono by se, sakra, mělo. Omlouvám se, ale jen pochodovat za lafetou je na naplnění některých dobrých mravních myšlenek zemřelého prezidenta málo," myslí si poslanec ČSSD.

TÉMA: Skon Václava Havla

Rok 2012? Asi budeme rádi vzpomínat na letošek. Krize se stala součástí slovníku

K otázce, co si myslí Jiří Koskuba o nejbližší budoucnosti, pak poslanec připomíná, že není věštcem, tudíž může pouze tušit, nikoli vědět.

"Bojím se jen, že ještě ráda bude většina lidí vzpomínat na ten letošní. Stejně jako v roce 2013 na ten příští, natož pak 2011. Mimo jiné proto, že slovo krize se stalo trvalou součástí našeho slovníku. Krize morální, krize vládní, krize trojkoaliční, krize finanční, krize EU, krize justiční, krize humanitární..... Já se však domnívám, že právě v tento čas ale není vhodná doba na podobné úvahy. Prý se má myslet hlavně pozitivně. Vánoce jsou svátek opravdu duchovní. I když obchodníci nejlépe vědí, že právě vlastně plácám hlouposti. Byť by to tak mělo být. A tak si dovolím jen lidem popřát co nejvíce štěstí, rozumu, trpělivosti. A pohody. Tu si totiž mohou poměrně vytvořit sami. A zdarma, což je dnes velmi vzácné! Třeba slušností k svým nejbližším i okolí.  Kupříkladu na silnicích, v obchodech, na ulicích. Až tohle většina z nás zvládne, bude to znát. A pak bude možné i oprávněněji nadávat na "ty nahoře". Mimochodem, když se občas proplétám hustým českým silničním provozem a vidím, co za volanty jistých vozů sedí a jak se to chová, tak se ani ve sněmovně tolik nedivím. Prostě reprezentanti lidu této země..." rozvinul své úvahy v komentáři Koskuba.

Nezapomněl ani na to připomenout, že pozáplatované reformy českého zdravotnictví jsou již v plném proudu. "Tak snad buďte raději zdraví! Přesto si na Silvestra připijte hlavně na štěstí. Jako to dělal přední český psychiatr pan profesor Vondráček. Říkal: Je lépe, je-li člověk poněkud churav a zcela šťasten, než zcela zdráv, ale poněkud nešťasten," podotkl dále poslanec pro ParlamentníListy.cz.

A na závěr připomíná:  "Nezapomínejte, tady u nás v Čechách chodí Ježíšek! Ti cizinci v červených čapkách by se vám mohli jen vykadit do komína. Tak šťastné a veselé, lidičky!"

Pozn. red. Hodnocení roku 2011 a prognozu pro rok příští od senátora Jaroslava Kubery (ODS), přinesou ParlamentníListy.cz v příštích dnech.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…