Kritika OECD: České školství vyřazuje sociálně slabé i ty nadané

13.02.2012 21:28

Ministerstvo školství představilo zprávu OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj), která upozorňuje na neduhy a slabé stránky českého školství. To má prý tendenci vyřazovat znevýhodněné žáky.

Kritika OECD: České školství vyřazuje sociálně slabé i ty nadané
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

„Největší riziko je selektivnost,“ uvedl mluvčí ministerstva školství Ladislav Němec. Zpráva tím míří na praktické (dříve zvláštní) školy, v nichž nezřídka končí i zdravé děti bez postižení, které jsou ale znevýhodněné sociálně. Často se pak jedná o děti romské.

Kromě praktických škol se selektivita prý projevuje i na přehnaném počtu dětí na nižších gymnáziích, která jsou určena primárně žákům výjimečně nadaným.

Ladislav Němec zároveň potvrdil, že dokument od OECD varuje i před sestavováním žebříčku škol na základě výsledků v plošném testování, tedy státních maturit nebo srovnávacích testů v páté a deváté třídě základních škol. Samo testování podle slov ministra Josefa Dobeše organizace pochválila.

Standardy pro děti i učitele

S výkladem ministerstva ale nesouhlasí spolek EDUin, kterému je činnost ministra Dobeše už dlouho trnem v oku. „Přesný opak je pravdou. Studie naopak upozorňuje na velká rizika plošných testů, vyzývá ministerstvo k opatřením, která sníží negativní důsledky testování, a nabádá ho, aby raději rozvíjelo průběžné hodnocení, které žákům pomáhá v učení,“ uvedla tvrzení zástupců EDUinu ČTK.

Zpráva OECD prý ministerstvu pochválila i připravovaný projekt standardu učitelské práce. „Je to obdoba jakýchsi atestačních stupňů,“ nastínil Němec.

„Je to dobrovolná záležitost. Když pedagog bude chtít zůstat prostým pedagogem, nemusí nic absolvovat, bude tomu mít odpovídající platové zařazení. Pokud se bude chtít posunout, absolvuje nějaké kurzy, školení, které budou v rámci celého toho systému uznatelné pro zvýšení o ten jeden daný stupeň nebo kredit, tak bude mít odpovídající finanční ohodnocení,“ doplnil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …