Krylova bráchu jímá hrůza z komunistů: Učte mladé o vraždách rudých

14.05.2012 6:36

JINÝMA OČIMA Pro mladé začíná historie datem jejich narození, takže moc netuší, do jaké míry komunisté za bývalého režimu terorizovali zemi. A na školách se to nedozví. I proto preference dnešních bolševiků závratně rostou. Tak si současné průzkumy, podle nichž by se v předčasných volbách dostala KSČM na druhé místo za ČSSD, vysvětluje bratr Karla Kryla Jan. V učebnicích by podle něj mělo být mnohem více místa věnováno politickým vraždám za Gottwalda, než prvním Přemyslovcům.

Krylova bráchu jímá hrůza z komunistů: Učte mladé o vraždách rudých
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

„Mladá generace moc netuší, co se tady za totáče dělo. Kolik tady bylo mrtvých a o jaký teror šlo. Komunisté od roku 1989 sedí za bukem, v podstatě jsou hodní, nic nedělají, nevystrkují růžky, takže se nedivte, že mají narostlé preference. Kdyby se ještě přejmenovali, tak už nikdo z mladých neví, co jsou zač. A měli by možná ještě větší podporu,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Jan Kryl. O tři roky mladší bratr hlavního představitele českého protikomunistického protestsongu Karla Kryla, jenž je již osmnáct let po smrti, ale ze současného vývoje v Česku by určitě radost neměl.

Pro mladé začínají dějiny jejich narozením

První ČSSD, druhá KSČM, třetí ODS. Podle posledních průzkumů agentury STEM by levicové strany dnes ve sněmovně získaly silnou ústavní většinu. Komunisté získávají i v jiných průzkumech stále více preferencí. Toho se dost děsí bratr Karla Kryla Jan, který je také písničkář. „Nejednou se mi stalo, že za mnou po programu na škole, kde o tom mluvím, přišla plačící studentka a ptala se mě, jestli to je pravda. To mě děsí. Mladá generace nic neví. Pro ně začínají dějiny rokem, kdy se narodili. Chyba kantorů a starší generace, že mladým všechny ty hrůzy trpělivě nepřipomínají,“ postěžoval si.

Ohledně totality zde máme několik ústavů, vycházejí publikace, ale mladá generace se o to podle Kryla moc nezajímá. „Kromě médií a školy se o tom tedy nemá kde dozvědět. Na základních a středních školách končí dějepis i občanská nauka v podstatě rokem 1945. To další už se moc neučí. Mám to potvrzeno z mnoha škol, od mnoha učitelů. Hlavně staří kantoři, co dlouho učili i za totáče, se bojí, aby se studenti nezeptali, co dělali tehdy oni. Učí se, jak šli po sobě na trůn Přemyslovci, což je nesmírně důležité a každý to potřebuje. Ale o tom, jak zde vypadala situace po roce 1948, jak byly vyvlastněny majetky, jak byli lidé vězněni za jiné politické názory, kolik jich bylo zavražděno nebo odsunuto za Ural do lágrů, mladí nevědí,“ pokračuje pro ParlamentníListy.cz Jan Kryl.

Podle něj by se měly změnit školní osnovy, aby se studenti konečně dozvěděli, kolik rozsudků smrti podepsal první komunistický prezident Klement Gottwald, anebo jak si počínal jeho zeť, ministr spravedlnosti, pak i obrany, Alexej Čepička a tak dále.

Komunistům je dobře, do převratu nepůjdou

I média, hlavně televize, prý nesou díl viny. „Tam dávají jen kraviny ze Západu. Tuzemské televize kupují největší škváry, které tam už nikdo nechce, a pak tady děti čumí na všechny ty Knight Ridery a já nevím, co všechno. Díky za sport,“ dodává. V tom, jak se do popředí dostávají komunisté, si prý nezadají s neonacisty, které je také všude dost slyšet.

Potlesku pro skryté extremisty se týká i obliba předsedy KSČM Vojtěcha Filipa. „Je vlastně milý, za nic nezodpovídá, když chce, tak ruku zvedne, když ne, tak ne. Nikdo mu nic nevyčítá. Komunisté peníze mají. Ve sněmovně jsou v různých výborech, kde dostanou ještě navíc. O majetky nepřišli. V médiích jsou slyšet, nikdo je nediskriminuje. Kdyby měli být perzekuováni alespoň z třetiny tak, jak to dříve činili národu, všechno je jinak,“ míní Jan Kryl. Návrat před rok 1989 ale neočekává. „To už nepůjde. Sami bývalí komunisté se po převratu stali největšími podnikateli. Vždyť měli největší příležitosti. Měli možnost se vzdělávat i v zahraničí, takže měli znalosti i vědomosti. Dnes jsou na tom dobře. Byli by hloupí a sami proti sobě, kdyby prahli po revoluci,“ doplňuje písničkář.

Jeho životní krédo zní: „Kdyby ti někdo měl bránit v Tvé svobodě, sraž ho ze schodů, i kdyby to byl tvůj vlastní otec.“ Tato slova mu kdysi dávno řekl jeho otec a myslel je naprosto vážně, takže se jimi Jan Kryl, který bydlí v moravském Novém Jičíně, řídí. Rostoucí moc komunistů ho, právě kvůli ohrožené svobodě, klidným nenechává. V písňových textech se ale na rozdíl od zesnulého bratra Karla k politice nevyjadřuje.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…