Kubera se neudržel: Klaus může dát bez vysvětlování milost klidně i Kajínkovi

25.02.2012 19:55

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek vyzval v tomto týdnu prezidenta republiky Václava Klause a jeho kancelář, aby podali vysvětlení ohledně poskytnutých sporných milostí, a to i z minulosti. Sociální demokraté podají v této souvislosti také návrh ústavní novely, podle níž by prezidentské milosti musel podepisovat ještě premiér či ministr spravedlnosti. Ke kroku přistoupila ČSSD proto, že se údajně objevily sporné milosti, které udělil Václav Klaus.

Kubera se neudržel: Klaus může dát bez vysvětlování milost klidně i Kajínkovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor za ODS Jaroslav Kubera

Již v minulosti při jednání o novele ústavy o přímé volbě prezidenta přitom neúspěšně sociální demokraté prosazovali kontrasignaci u milostí. Nyní věří, že jejich návrh bude úspěšnější.

"Věřím, že současné kauzy posílí důvody k tomu, že je změna nutná," řekl Zaorálek. Aby se tak opravdu stalo, je třeba vědět, že pro změnu ústavy by musely zvednout ruku tři pětiny zákonodárců.

Jak to nakonec dopadne, těžko odhadnout. Pro některé politiky je totiž udělování milostí prezidentem republiky považováno za feudální přežitek. "Je to právo prezidenta, to mu nikdo nebere, ale asi nastal okamžik diskutovat o tom, jestli vůbec institut milostí není přežitek," myslí si například i bývalá nejvyšší státní zástupkyně a místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová. Svůj názor uvedla v pořadu Interview ČT24.

Kubera: Přežitek? To je něco jako starožitnost, nepotřebujeme ji, ale je pěkná

Tomu však oponuje senátor ODS Jaroslav Kubera. „Prezidentská milost přežitek? Možná…ale je to něco jako starožitnost. Máme ji doma, i když ji třeba vůbec nevyužíváme, protože je pěkná. Proč bychom si milost prezidenta nemohli také nechat? Proč někdo vůbec poukazuje na to, že milosti prezidenta nemají s rovností občanů před zákonem nic společného? Vždyť to je přece něco úplně jiného,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Kubera. Podle něj se diskuse kolem milostí udělovaných prezidentem republiky měla vést ještě před tím, než byla schválená přímá volba prezidenta, protože s tím úzce souvisí.

Jak senátor dodal, děsí ho, že padají slova o tom, že by udělení milostí prezidenta měla šetřit policie – ta podle něj nemá prezidenta co vyšetřovat. „Vždyť pokud se prezident pro milost rozhodne, je to čistě v jeho kompetenci a svědomí. Když se někdo na to, komu ty milosti byly udělené, podívá, zjistí, že to jsou z 99 procent samoživitelky, Vietnamci…když by se Václav Klaus rozhodl udělit i milost Kajínkovi, mohl by tak učinit a neměl by nikomu nic vysvětlovat  - to mu přece jeho funkce umožňuje. Stačí se zamyslet, místo nějaké absurdní devastující debaty, která se nyní rozpoutala nad tím, že rozsudků je u nás vyneseno ročně určitě řádově v tisících – milostí jsou ale desítky, možná stovky. Pokud by se měla milost ještě někým kontrasignovat, je to naprostá hloupost. Znamenalo by to, že by o milosti opět rozhodoval nikoli jeden člověk, ale další dva ještě nad ním, a to by bylo takovou novou alternací dalšího soudu – to je nesmysl,“ doplnil ještě pro ParlamentníListy.cz senátor Kubera.   

Sporné milosti - jádro problému

Celá diskuse byla spuštěna v úterý tohoto týdne, když místopředseda ČSSD požadoval po prezidentovi a jeho kanceláři vysvětlení ohledně poskytnutých sporných milostí, a to i z minulosti. Spekulovalo se dokonce i o tom, že nejsilnější opoziční strana vyzve Klause k odchodu z funkce.

"Dochází k opakovanému udělování milostí případům vážné korupce, hospodářské kriminality, dokonce pět lidí z okolí Mrázka a Pitra dostalo za poslední roky milost. Jako kdyby se tady dávala najevo benevolence prezidenta ve vztahu ke korupci," řekl Lubomír Zaorálek na vysvětlení toho, proč se rozhodl tak razantně postupovat.

Přesto s ním nesouhlasí a podporuje spíše názor Kubery i prezidentův vicekancléř Petr Hájek. Ten označil totiž také požadavek ČSSD na kontrasignaci za nesmyslný.

Prezident uděluje milost na základě svých hodnotových měřítek

"Prezident neposuzuje trestné činy, není dalším odvolacím místem, nerozlišuje, zda jde o korupci či o nezaplacené alimenty, on posuzuje, zda má případ humanitární či jiný lidský rozměr," řekl Hájek. A doplnil to, že prezidentská milost má vtip v tom, že jedna osoba posuzuje případ podle svých hodnotových měřítek, citu a soucitu a další řady aspektů, které žádný soud zohlednit nemůže.

Podle vyjádření Hájka v ČT by návrh defacto znamenal, že bude rozhodovat ten, kdo by milost kontrasignoval. „No tak to potom radši změňme v ústavě, ať není žádná milost. To je úplná absurdita," řekl ještě Hájek.

Prezident čelí v posledních dnech kritice kvůli okolnostem prezidentských milostí, které hlava státu udělila. Lidovky.cz podrobně zmapovaly především spornou milost pro někdejší ředitelku Metropolitní univerzity Praha Annu Benešovou. Hrad však jakoukoliv možnost korupce při udělování prezidentských milostí popírá.

Benešová, Malina...a další?

Soud Benešovou v listopadu uznal vinou z toho, že v letech 2001 až 2009 nechala zadarmo studovat přes padesát různých úředníků. Škole tak způsobila šestimilionovou škodu. Soud ji potrestal také za to, že v obálkách předávala spolu s prospekty lidem úplatky. Zaměřila se na ty, kteří mohli ovlivnit využívání prostor univerzity. Benešová všechna obvinění popírala.

Klaus také rozhodl o odkladu trestu za zpronevěru u Tomáše Maliny, o jeho žádosti o milost rozhodne až na základě dalšího vývoje Malinova zdravotního stavu. Média upozornila, že Malina, odsouzený za stomilionový podvod s pohonnými hmotami, patřil k blízkým spolupracovníkům podnikatelů Františka Mrázka a Tomáše Pitra. Mrázka, který byl v lednu 2006 zastřelen, policie považovala za vládce českého podsvětí, Pitr byl odsouzen za daňové delikty a v současné době je ve švýcarské vazbě.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …