Kupte si výhodně dárky. Zabavené při exekucích. Okamura je znechucen

14.12.2011 17:46

Podle aktuálního průzkumu veřejného mínění agentury Factum Invenio, budou prý české Vánoce v rodinách letos chudší. Lidé za dárky plánují utratit o 13 procent méně než loni. Financovat je chtějí, stejně jako vloni, především z úspor nebo hotovosti. Na vánoční strunu hrají překvapivě nyní i exekutoři . I oni zvou na nákupy dárků. Těch, co zabavili. A nezájmu se prý nebojí.

Kupte si výhodně dárky. Zabavené při exekucích. Okamura je znechucen
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Exekutoři , kteří  jsou trápením pro řadu Čechů, před Vánocemi zvou na nákup dárků. Ne snad proto, že by někomu ty dárky dávali, ale vyzývají k využití příležitosti nakoupit dárky na předvánočních exekučních dražbách. Tedy – nakoupit to, co bylo v exekucích lidem zabaveno. A v tiskové zprávě dokonce hovoří o tom, že se tyto nákupy stávají pro Čechy skvělým způsobem, jak nakoupit hodnotné dárky a přitom ušetřit až dvě třetiny jejich odhadní ceny.

ParlamentníListy.cz se pokusily zjistit, zda je tato nabídka pro lidi skutečná lákavá a zda některým případným zákazníkům není na překážku určité ocejchování předmětu, který musel být někomu před tím odebrán – zpravidla za velmi nepříjemných okolností. První sonda probíhala v redakci. Z osmi  v tu chvíli přítomných redaktorů, by na exekuční  dražbu šel nakoupit jen jeden.

Vydělávat na neštěstí druhých? Okamura je znechucen

A co na to velký kritik exekutorů Tomio Okamura? Šel by si k nim nakoupit nějaké zboží se supercenou? Jeho odpověď není překvapivá. "Koupit vánoční dárek se slevou zaplacenou neštěstím druhého? No to pěkně děkuju. Pravda je, že když lidé budou více dražit, tak dlužníci dostanou lepší cenu za svůj majetek. Jenže - jak víme - největší a vskutku lichvářský kšeft a zisk z toho nemá ani dlužník ani věřitel, ale exekutor. A to je to, co mě stále děsí a štve," řekl ParlamentnímListům.cz Okamura.

A ani po vznesení dotazu mezi lidmi na sociální síti, se příliš neprojevilo to, že by nákupy zboží od exekutorů byly v hitparádě předvánočních nápadů nějakým trhákem.

„Mám kolem sebe v kanceláři dva kolegy.  Oba svorně na vaši otázku říkají: "Proč  takto nenakoupit, mohlo by to být výhodné."  Já přiznávám, že bych na podobné dražbě ale vánoční dárek nekoupila. Měla bych pocit, že "ta věc", která tam skončila a je k mání, nemůže mít dobrou energii.  Dostala se tam evidentně kvůli nějakému neštěstí nebo ještě hůř, lumpárně. Ale možná jsem blázen,“ zareagovala na dotaz ParlamentníchListů.cz  Andrea W.

Jednadvacetiletý Václav  přiznal, že by nakupovat na exekuční dražbu také nešel.  Ne však kvůli tomu, že by měl nějaké etické zábrany. „Nešel bych tam proto, protože je to pro mě neobvyklé. Ale šel bych tam možná až na základě doporučení někoho jiného,“ odpověděl.

Anketa

Koupili byste si něco v dražbě zabavených věcí?

6%
7%
hlasovalo: 1141 lidí
Namátkou pak lze vybrat ještě několik dalších názorů – třeba od Heleny L. „Ne, na exekuční dražbu bych určitě nakupovat nešla. Mám své morální zásady.“ Kateřina se vyjádřila ve stejném duchu:  „Nikdy, už jen z principu.“ Že jde o většinový názor, jak se zdá z malé ankety naší redakce, potvrzuje i odpověď  jisté Bohunky. „Rozhodně ne. Cítila bych se hrozně. Ne každý se přece do dluhů dostane vlastní vinou.To bych na tom už musela být hodně špatně, abych se připojila k okrádání lidí. A kdybych věděla, že mi někdo koupil dárek na takové dražbě, ani bych se z té věci nedokázala upřímně radovat.“

Zcela jednoznačně se pak postavil  proti nákupům na exekučních dražbách pětatřicetiletý Petr.  „Nešel bych tam. Exekutory u nás totiž považuji za zloděje se státní ochranou,“ zdůvodnil. Ještě ostřeji se ohradil proti "výhodnosti" nabídky exekutorů dvaatřicetiletý Ondřej. Jeho vyjádření ve zprávě na Facebooku je přesnou citací.

"Pokud bych se počítal mezi bílou špínu nebo volil ČSSD, tak bych tam pořídil celou nadílku. Naneštěstí disponuji určitou hrdostí a inteligenčním kvocientem přes šedesát, takže ne, dárky bych na exekuční aukci určitě nepořizoval," sdělil doslova.

Poněkud mírněji zareagovala jistá Hanka S. ze západu Čech. "U nás se zabavují dlužníkům více než dvacet let staré pračky a televize, to by mě fakt nelákalo si jít koupit. Ovšem pokud by šlo o levnou nemovitost, neviděla bych v tom nějakou zásadní překážku."

Na dražbu jsem chtěl jít - ale jen proto, abych si vykoupl své zabavené věci

Na Facebooku zareagoval dále ale i například Roman S. – podnikatel, který sám v minulosti o část majetku kvůli exekuci za nesplacenou fakturu, přišel. „Dostal jsem se do potíží, protože ani mně nezaplatil za odvedenou práci jiný živnostník – nikoho to však nezajímalo.  Vše nakonec skončilo zabavením ojetého auta a ještě nějakých drobných elektrospotřebičů, včetně počítače. Plánoval jsem, že si do doby dražby nějak peníze seženu a půjdu si ty své věci vykoupit, bohužel, jsem svůj záměr uskutečnit pod tíhou všech okolností nemohl. Přiznám se, že než se mi tohle přihodilo, mnohokrát sjem uvažoval o tom, že bych si tam taky šel něco koupit – neviděl jsem na tom nic špatného a viděl jsem v tom výhodnou příležitost . Navíc jsem si říkal, že není třeba ani mít nějaké výčitky, protože ti lidé, jejichž věci se tam prodávají, si to zaslouží, kdy úmyslně něco neplatí. Teď, když se ocitly v dražbě i mé věci, na to pohlížím jinak a vím, že bych si tam já osobně nic koupit nešel. Necítil bych to jako správné. Pokud tam někdo nakupovat chodí, myslím, že velkou část z těch zákazníků mohou tvořit fakt hlavně ti, co si tam chtějí vykoupit svůj majetek zpět,“ odpověděl na výzvu redakce na Facebooku Roman S.

Podle údajů Exekutorského úřadu Tomáše Vrány v Přerově však psychologickým blokem zákazníci exekučních dražeb netrpí. A údajně mezi nimi nejsou v převaze ani ti, kteří mají zájem si své věci zpětně vykoupit.

„Zájem je stabilní a skoro se dá říci, že narůstá oproti minulým letům. My se chystáme v letošní předvánoční aukci, která proběhne už tento  pátek 16. prosince, dražit kolem 900 movitých položek,  včetně 14 vozidel. A nutno říct, že se nám předvánoční dražby osvědčily již v minulých letech. Například vloni se dražby zúčastnilo 220 dražitelů,  letos očekáváme minimálně stejně velký zájem. Lidé k nám jezdí z různých koutů republiky. Vědí totiž , že mohou nakoupit hodnotné věci i za třetinu jejich odhadní ceny. Většina z nich si tak odváží více vydražených předmětů najednou,“ říká soudní exekutor Tomáš Vrána z Exekutorského úřadu Přerov.

Exekutoři lákají: Přijďte k nám nakoupit fotoaparáty, snowboardy

A dodává bližší informace. Předvánoční aukce proběhne 16. prosince v prostorách dražební haly v Čekyni u Přerova.  „Letos bude opravdu z čeho vybírat. Lidé mají možnost vydražit digitální fotoaparáty, televize, kamery, horská kola, notebooky, herní konzole, snowboardy, lyže, vysavače, kávovary a spoustu dalších věcí včetně zemědělské techniky a 14 motorových vozidel značek Škoda, Ford nebo Volkswagen,“ informuje exekutor Vrána. Obhlídka dražených předmětů začne v 10.30 a ve 13 hodin bude zahájena samotná aukce.

K dispozici údajně nebude pouze použité zboží, mnohdy prý půjde naopak o nové a kvalitní movité předměty, které lze v dražbě pořídit za výhodnou cenu.

Příklady dražených položek a jejich odhadní a vyvolávací cena:

Název movité věci                                      Odhadní cena   Vyvolávací cena

počítač Apple + klávesnice + myš            24 000 Kč             8 000 Kč

digitální fotoaparát Canon                            1 200 Kč               400 Kč

horské kolo Author                                         4 500 Kč             1 500 Kč

pračka Gorenje                                               2 400 Kč               800 Kč

elektrická kytara Ashlon                                1 200 Kč               400 Kč

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…