Lékaři protestují. Přišli připomenout sliby ministra

07.12.2011 12:16

Zhruba 150 zdravotnických odborářů dnes v poledne přišlo připomenout ministrovi zdravotnictví Leoši Hegerovi (TOP 09) jeho sliby ohledně platů. Přinesli mu před jeho úřad své prohlášení jako poslední ze série dárků, které ministrovi posílali v měsíční kampani Zůstáváme, splňte sliby. Heger nabídl růst platů od ledna o 6,25 procenta, to odborům nestačí. Situaci si chtějí vyjasnit s Hegerem za přítomnosti premiéra Petra Nečase (ODS). Schůzku jim prý Nečas slíbil na tento týden.

Lékaři protestují. Přišli připomenout sliby ministra
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na průčelí nemocnice v Kyjově, která se zmítá v problémech

"Splňte sliby a zvyšte od ledna 2012 platy a mzdy všech zaměstnanců zdravotnictví," uvádí se v prohlášení účastníků happeningu, které po skončení akce předají Hegerovi. "Náš mandát je silný - pocházíme ze všech nemocnic v republice bez ohledu na zřizovatele, jsme jeden velký tým složený z nejrůznějších profesí. Jsme nejcennější částí zdravotnictví - bez nás a naší práce zbudou jen pusté budovy a zbytečné přístroje. Máme i podporu občanů, kteří chtějí žít v zemi, kde se dané sliby dodržují. Za tuto podporu děkujeme," napsali v prohlášení ministrovi zdravotníci.

Na deset procent peníze nejsou

Zdravotníky přišli dnes podpořit zástupci dalších sdružení z Českomoravské konfederace odborových svazů. Odbory lékařů, sester a dalších zdravotníků z nemocnic vytvořily Zdravotnickou trojku, dohromady zastupuje 48.000 odborářů, více než polovinu personálu nemocnic. 

Mítinky se od 7. listopadu do 7. prosince konaly postupně ve všech krajích. Ve dnech, kdy mítink nebyl, dostal ministr připomínací dárky - prvním byla obří kopie memoranda a velký budík nastavený na pět minut po dvanácté.

SLEDOVALI jsme téma: EXODUS lékařů

Heger tvrdí, že v úhradové vyhlášce pro příští rok jsou peníze i na zvýšení platů podle memoranda, které podepsal v únoru na závěr protestní odborové akce Děkujeme, odcházíme. Odbory shodně s nemocnicemi tvrdí opak.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …