Levá (KSČM): Každý zastupitel bude mít právo vysvětlit svá hlasování

11.05.2013 11:44

K novele tiskového zákona

Levá (KSČM): Každý zastupitel bude mít právo vysvětlit svá hlasování
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

V mnoha městech i obcích je dnes běžné vydávat tzv. radniční listy. Jsou financovány z rozpočtu města, mnohdy bývají roznášeny do schránek zdarma.

Informují občany o tom, co se v obci děje, dávají prostor pro místní organizace, spolky, ale i školu, aby se pochlubily svými akcemi nebo občany pozvaly.

Zákon, který prochází legislativním procesem, zavádí povinnost poskytovat objektivní a vyvážené informace a přiměřený prostor pro zveřejnění názorů zastupitelů všech politických proudů. Kladete si otázku, zda je taková novela potřebná? Možná, že v malých obcích ne, ale ve většině měst dochází ke zneužívání periodik vládnoucí stranou či koalicí. Prezentován je pouze jejich názor. Opoziční zastupitelé nemají zdaleka takový prostor. Pamatuji si, jak mně místní redakční rada vrátila článek se školskou problematikou - jako důvod uvedli, že příspěvek je dlouhý. V jiných městech byl otištěn v plném znění. Proto považuji zákonnou úpravu za potřebnou.

Novela přináší i právo na odpověď a na doplňující informace, které může zastupitel požadovat na vydavateli, pokud mu neposkytl přiměřený prostor. Právo na odpověď může vyprovokovat zajímavé diskuse.

Vyváženost znamená, že čtenář je seznámen se všemi názory zastupitelů, aby si mohl utvořit vlastní. Levicoví politici byli příliš často opomíjeni a jejich postřehy nepublikovány. Jestli novela neprojde, můžou se do stejné situace po volbách dostat jiné politické subjekty a jejich zastupitelé, pak oni budou volat po změně zákona.

Každý zastupitel bude mít v listu právo vysvětlit svá hlasování a postoje, skládat účty svým voličům. Především starší občané místní periodika pravidelně čtou, zajímají se o dění v obci či městě, a pokud již nemohou docházet na jednání zastupitelstva a ani nesledují webové stránky na počítači, jsou pro ně místní noviny důležitým zdrojem informací. Podle mého názoru je novela krokem správným směrem. Zmenší možnost manipulace s lidmi a před příštími volbami usnadní občanům rozhodování o tom, komu dát důvěru.

Ivana LEVÁ, poslankyně Parlamentu ČR za KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

nezávislost

Dobrý den, podle vás jsme nejsme politicky nezávislí, znamená to, že volby jsou u nás zbytečné? Taky tvrdíte, že je třeba, abysme byli nezávislí i ekonomicky a v zemědělství. Je to ale vůbec možné, když je naše ekonomika závislá na exportu a na německé ekonomice? A co se týče zemědělství, jak chcete...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pošťák-cizinec řval a odmítal vydat balík. Česká pošta vysvětluje

14:52 Pošťák-cizinec řval a odmítal vydat balík. Česká pošta vysvětluje

Mohou někteří zaměstnanci České pošty doručovat klientům balíky podle toho, jestli se jim chce, nebo…