Lidé, kterým vadí zlojedi, by se měli spojit, vyzval v Lucerně Janeček

24.11.2012 10:19

Miliardář Karel Janeček v minulých dnech procestoval dvanáct krajských měst. V pátek své velké turné zakončil v pražské Lucerně. Kampaň za vyprovokování společenské diskuse o morálních hodnotách a mizerném stavu české politické scény přilákala do sálu přes dva a půl tisíce lidí. Další sledovali Janečkovo vystoupení na plátně ve vedlejším Divadle Komedie. Zásadního rozuzlení se ale nedočkali. Napsaly Lidové noviny.

Lidé, kterým vadí zlojedi, by se měli spojit, vyzval v Lucerně Janeček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protikorupčník Karel Janeček

Projekt Pozitivní evoluce, do kterého se zapojilo více než osm tisíc lidí, nebude pokračovat žádným zásadním činem. Janeček oznámil, že má v Česku kolem padesáti „ambasadorů“, kteří budou dál prosazovat, podporovat a vysvětlovat jeho hlavní myšlenku.

Lidé, kterým vadí zlojedi, musí vytvořit šťastněji fungující společnost

V Lucerně spolu s Janečkem vystoupil i filozof Václav Cílek, lékař Jan Hnízdil a zpěvačka Aneta Langerová.

„Pochopil jsem, že je potřeba systematicky změnit mocenskou strukturu. Ta současná vysává ekonomiku, devastuje systémy,“ vysvětloval publiku podle LN. Opětovně vyzval lidi, kterým vadí současná politická situace a zkorumpovaní poslanci ovládaní „zlojedy“, aby se spojili a vytvořili šťastněji fungující společnost.

Janeček sklidil v Lucerně ohlas

 

Janeček by rád zavedl nový systém, podle kterého by při volbách do Poslanecké sněmovny existovalo 81 volebních obvodů jako je tomu i v Senátu. V každém z nich by lidé vybrali dva poslance. Lidé by mohli také označit kandidáta, kterého si nepřejí.

Podnikatel ale svou vizi vysvětloval velmi obsáhle. „Proč nejde rovnou k věci? Je to nuda,“ stěžovala si podle LN jedna divačka v Lucerně. Objevily se i další negativní ohlasy, ale byly spíše ojedinělé. Lidé proslovu Janečka většinou tleskali.

Na závěr se zamyslel nad tím, jak je možné, že lidé chtějí něco udělat, ale společnost přesto stále funguje neefektivně. Podle něj je šance to změnit, ale odpověď nechal na uvážení lidí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…