Lidé odsoudili umělce za útoky na Zemana a řekli: Budeme si vás pamatovat

12.02.2013 12:34

Agentura SANEP uspořádala průzkum, ve kterém zjišťovala dopady prezidentských voleb na společnost. A odhalil překvapivá čísla - například že téměř u poloviny lidí se kvůli prezidentské volbě zásadně zhoršil vztah k některým umělcům.

Lidé odsoudili umělce za útoky na Zemana a řekli: Budeme si vás pamatovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volebním štábu Karla Schwarzenberga. Fenomén Karel zůstal nakonec poražen

První otázka směřuje k petici „Miloši Zemane, nejste a nikdy nebudete můj prezident,“ která se objevila bezprostředně po volbách. 58,5 % dotázaných prohlásilo tuto petici za skandální. 22,1 procenta ji považuje za správnou a zbytek nemá žádný názor.

Další dotaz směřoval na umělce, kteří před druhým kolem hlasitě podpořili Karla Schwarzenberga a po jeho skončení se velmi ostře vyhraňovali proti vítěznému Miloši Zemanovi. Jejich chování považuje 41,9 procenta za nepřípustné a nerespektující demokratické principy. Dalších 24,1 procenta jej ohodnotilo jako „spíše nepřípustné“, zatímco 14,2 procenta se klonilo k názoru, že takové jednání je spíše oprávněné a správné. A 9,2 procenta považuje chování umělecké fronty za jednoznačně správné. Zbylých deset procent nemělo na věc žádný názor.

Celý průzkum ZDE

Mezi dotazovanými zároveň 46,9 procenta připustilo, že zkušenost z přímé volby zásadně ovlivnila jejich vztah k těmto osobnostem kultury, a to negativně. Opačným směrem se posunulo mínění u pouhých 2,3 procent a 42,4 procenta setrvalo na svém současném mínění. Zbylých 8,4 procenta nevědělo.

Když byli lidé tázáni, jaký vztah by k výsledkům prezidentských voleb měl být podle nich zaujmut, odpovědělo 51,9 procenta, že výsledek by měl být v každém případě respektován, bez ohledu na postoj k vítězi. Dalších 40,8 procent si myslí, že výsledky je třeba respektovat, ovšem je možné vyjádřit případný negativní názor na vítěze. Pouhých 2,3 procenta vyjádřilo názor, že výsledky by se respektovat neměly a člověk by měl dělat vše proto, aby vítěz abdikoval. A 0,8 % by svůj postoj rozlišovalo podle toho, zda vítězem byl jejich kandidát.

Nenávistné postoje ve společnosti byly podle názoru 37,6 procent rozdmýchávány zejména médii, která preferovala jednoho z kandidátů. Dalších 28,3 procenta viní především agresivní veřejné výstupy osobností kulturního života a 23,4 procenta přikládá největší váhu volební kampani jednotlivých kandidátů.  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: jav

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

11:11 Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

Květák bezmála za 70 korun. Česká skleníková rajčata – 80 korun za čtvrt kila. Různé saláty mezi 35 …