Loni odešlo rekordně nejvíce mladých lékařů do zahraničí

15.01.2012 21:13

I když se loni zvýšily platy začínajících lékařů, odešlo jich do zahraničí nejvíce od doby, kdy se stav měřil. V roce 2011 odešlo celkem 172 absolventů lékařských fakult do Německa a dalších zemí.

Loni odešlo rekordně nejvíce mladých lékařů do zahraničí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

V loňském roce odešlo do zahraničí nejvíce začínajících lékařů – celkem 172. Přitom jim byly zvýšeny platy až o pět tisíc měsíčně, což si doktoři vymohli akcí Děkujeme, odcházíme. Zvýšení platů ale naopak zbrzdilo odchody zkušenějších lékařů, neboť jim bylo přidáno v průměru 20 procent. I tak jich ale odešlo kolem 500.

Mladých absolventů lékařských fakult odešlo v roce 2011 o 37 více než rok předtím. Jedním z nich je například i Martin Vetelský, který nyní pracuje v bavorském Weidenu 20 kilometrů od hranic. Pobírá čtyřikrát větší plat, než by měl v České republice.

"Určitě to byl jeden z důvodů, ale jsou tu i jiné důvody. Třeba větší možnosti postgraduálního vzdělávání. A taky jazyk. Naučit se. Mám němčinu rád a rád bych se v ní zdokonalil," uvedl pro ČT Vetelský.

"Jako občana mě mrzí to, že řada z těch nejlepších odchází na zahraniční místo, než aby jaksi splatili dluh společnosti, která do nich investovala nemalé peníze," nesouhlasí však s takovým postupem děkan 1. lékařské fakulty UK Tomáš Zima.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…